Diplomatia americana: Afirmatiile premierului maghiar Orban criticind ”amestecul de rase” sunt ”de neiertat”

Recentele afirmaţii ale premierului maghiar Viktor Orban criticînd „amestecul de rase” sunt „de neiertat”, a apreciat,Joi, diplomaţia americană, transmite AFP, potrivit agerpres.

„O retorică de această natură este de neiertat” la peste „75 de ani după Holocaust”, a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Ned Price, citînd un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentantă specială a Washingtonului pentru probleme de antisemitism.

Liderul naţionalist ungar, în vîrstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins, Sîmbătă, în cadrul unui discurs susţinut la Băile Tuşnad, în România, viziunea unei societăţi „multietnice”, potrivit AFP.

„Nu vrem să fim o rasă mixtă, care să se amestece cu non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist.

În comunicatul său, Deborah Lipstadt a mai declarat că este „profund alarmată” de un discurs care a folosit „o retorică evocînd în mod clar ideologia rasială nazistă”.

„Afirmaţiile pe care le-am auzit de la premierul Viktor Orban nu reflectă valorile comune care leagă Statele Unite de Ungaria, care constituie bazele relaţiei dintre cele două popoare ale noastre”, a estimat Ned Price în faţa presei.