Din obuzele promise de UE, Ucraina a primit doar 30%

Ucraina nu a primit decît 30% dintr-un milion de obuze de artilerie promise de UE anul trecut, a declarat, Luni, preşedintele Volodimir Zelenski, într-un moment în care Armata Kievului se află în dificultate pe front şi suferă din cauza lipsei de muniţii, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Dintr-un milion de obuze pe care ni le-a promis Uniunea Europeană, ne-au fost livrate nu 50%, ci, din păcate, doar 30%", a declarat preşedintele ucrainean, într-o conferinţă de presă comună la Kiev cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care a efectuat Luni o vizită în Ucraina.

UE s-a angajat, anul trecut, să trimită în Ucraina, care luptă deja de doi ani împotriva invaziei ruse, un milion de obuze de artilerie pînă la sfîrşitul lunii Martie 2024, recunoscînd recent că nu a reuşit să atingă acest obiectiv.

La sfîrşitul lunii Ianuarie, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că circa 52% din obuzele promise vor fi livrate pînă în Martie. În total, potrivit lui Borrell, europenii vor fi în măsură să furnizeze Kievului 1,15 milioane de obuze pînă de sfîrşitul anului 2024.

Responsabili ucraineni au deplîns, în ultimele zile, întîrzierile în livrarea ajutorului militar occidental, ceea ce a forţat Armata ucraineană să se retragă din oraşul-fortăreaţă Avdiivka (Est) după patru luni de lupte intense.

Kievul a anunţat, Luni, retragerea trupelor sale dintr-o mică aşezare de lîngă Avdiivka, în faţa presiunii neîncetate din partea Rusiei.

Duminică, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că jumătate din armele occidentale promise Kievului au fost livrate cu întîrziere.

"La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, iar 50% din aceste angajamente nu sunt livrate la timp", a spus el. Din cauza acestor întîrzieri, "pierdem oameni, pierdem teritorii", a adăugat ministrul ucrainean.

Preşedintele Zelenski a declarat, săptămîna trecută, că întîrzierile în livrările de arme au avut un rol în eşecul contraofensivei majore a Kievului din Vara trecută.

"Anul trecut, în cadrul contraofensivei, am avut o mulţime de lucruri foarte utile, o mulţime de lucruri foarte importante, dar care nu au ajuns toate la timp", a explicat el Vineri.