DIN INSTINCT, CHIRTOACA SE INTOARCE CU FUNDUL SI SPRE PL

Eșecul lui este și al României care l-a susținut din greu

În urmă cu niște zile, Dorin Chirtoacă, președinte al Partidului Liberal (PL), a anunțat că se retrage din politică. Și-a motivat această decizie invocînd unele ”condiții” impuse de către noii guvernanți ca ”să-i rezolve amiabil” dosarele penale. Anunțul l-a făcut prin intermediul unei așa-zise scrisori deschise adresate partenerilor externi, în care a făcut o trecere în revistă a întregii sale activități politice și a vorbit despre situația dosarelor penale în care este vizat. După două zile, a revenit cu o precizare, în care spune: ”… îmi depun mandatul de consilier municipal, renunț la calitatea de președinte al Partidului Liberal și îmi întrerup astfel activitatea politicăRămîn membru PL… (…) Eu nu renunț, eu îmi întrerup activitatea politică”.

Prostie sau șmecherie de curvă masculină? Logica elementară ne dovedește că, în realitate, Chirtoacă nu își întrerupe activitatea politică atîta timp cît continuă să fie membru al PLOrice membru simplu al unui partid, în virtuți statutare și ideologice, exercită automat activități politice.

Încă de cînd a devenit primar al Chișinăului, în 2007, noi am scris că acest om este un proiect politic al Bucureștiului născut, din start, mort. Tot atunci, semnalizam că Primăria nu va fi condusă de el, ci de către unchiul său Mihai Ghimpu. Adevăratul beneficiar politic și material al ”succesului înregistrat de Chirtoacă” nu a fost el, ci Ghimpu. Pescarul bătrîn Ghimpu nu ar mai fi revenit niciodată în Parlament dacă nepotul lui nu ar fi ajuns primar pe fondul unei bine organizate campanii anticomuniste, cu sprijin românesc.

Ghimpu l-a folosit pe Chirtoacă fără scrupule tot timpul. Au jefuit Primăria și Statul de sute și sute de milioane despre care presa a tot scris, iar asta pînă cînd Plahotniuc a spus ”STOP!” Dosarele penale intentate lor NU sunt rătăcite prin seifurile procurorilor pentru că ar fi nevinovați, ci dimpotrivă. Vinovății multiple există, însă nu putem să ne pronunțăm în privința preciziei procedurilor penale. Suntem, însă, siguri că acești oameni au suficienți bani pentru 17 vieți, iar unii procurori nu au cum să nu știe.

În 2013, după ce s-au convins că Primăria e a lui Ghimpu, nu a lui Chirtoacă, că lui Ghimpu i se urcase Puterea și ”independența individuală” la cap, românii, inclusiv Traian Băsescu, și-au retras sprijinul pentru acești aventurieri politici. Anume atunci românii i-au transmis ”unionismul” lui Plahotniuc. Astfel, de sub pulpana lui Plahotniuc, au apărut ”neo-unioniști” ca Octavian Țîcu, recent trecut pe linie moartă de către București, diplomatul politician fără diplomație Iurie Reniță, mai tînărul și ta-a-a-re controversatul Vlad Bilețchi etc. Ca să înțelegeți mai bine că ”unionismul”, sub aspect politic, constituie o cacealma, însă este strict o afacere financiară de milioane. Nu trebuie decît să vă întrebați unde-i ”unionistul” Băsescu și ”dragostea” lui pentru Basarabia!

Chirtoacă nu a fost niciodată un politician autentic, ci doar un impostor extrem de guraliv. Unionismul a murit odată cu el și cu cei amintiți. Asta nu înseamnă, însă, că nu va exista ca afacere bănoasă. Au fost și sunt prea mulți implicați în asta, iar Plahotniuc nu e mort! Cei care l-au votat pe Chirtoacă să ajungă primar au primit exact ceea ce meritau, adică nimic, dar absolut nimic bun de care locuitorii Chișinăului să-și aducă aminte că ”asta s-a făcut datorită lui Chirtoacă”!

Inspirat fiind, probabil, de Renato Usatîi, Chirtoacă ”și-a suspendat activitatea politică” ca să se ”reformuleze civic”, cu gîndul zadarnic că ar putea fi un candidat puternic la viitoarele alegeri prezidențiale, în competiție cu Usatîi și Sandu. Dacă Procuratura, într-adevăr, și-ar face treaba cu onestitate, n-ar mai prinde un astfel de episod electoral, dar nici Ghimpu nu i-ar mai sfida tainic pe moldoveni din interiorul unui confort la care ei nici nu îndrăznesc să viseze! În numele unionismului, amîndoi le-au tras-o complicilor români din serviciile secrete, fiind siguri că nimeni nu o să-i inculpe! De asta îl și pizmuiau ei pe Țîcu! De asta îi va pizmui și Țîcu pe urmașii lui întru unionism!

Mihai CONȚIU