DIN AGENDA PARLAMENTULUI

Proiectele de lege care fac parte din pachetul de inițiative sociale ale Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri, au fost discutate, astăzi, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, Comisiei agricultură și industrie alimentară și Comisiei mediu și dezvoltare regională. Deputații au avuzat pozitiv proiectele respective.

Primul proiect prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social. Se propune extinderea numărului de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane. În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.

Al doilea proiect de lege are drept scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani pentru primirea pensiei pentru limita de vîrstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul sau soția va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vîrstă, pînă la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Proiectele urmează a fi dezbătute în plenul Parlamentului.

***

Comisia protecție socială, sănătate și familie și Comisia drepturile omului și relații interetnice au dat aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea Legii privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova.

Proiectul prevede ca foștii președinți ai Republicii Moldova să nu mai beneficieze de birou, asistent personal și mijloc de transport permanent pe parcursul a patru ani, după expirarea mandatului, demisie sau imposibilitate definitivă de exercitare a atribuţiilor. În cei patru ani după expirarea mandatului, foștii șefi de stat vor dispune de automobile doar la solicitare. Urmează a fi abrogate și prevederea ce vizează asigurarea cu birou și asistent personal.

Garanțiile sociale pentru foștii președinți ai Republicii Moldova de a avea birou, asistent personal și automobil permanent, pentru o perioadă de patru ani după expirarea mandatului, au fost incluse în lege de către Parlament în decembrie 2016. Proiectul privind excluderea acestora a fost elaborat de Guvern și, potrivit estimărilor, ca efect al intervenției legislative, vor fi eficientizate cheltuieli publice de la bugetul de stat în mărime de circa 0,5 milioane de lei anual.

Totodată, deputații au mai examinat, în cadrul comisiilor, un proiect similar de lege, care propune reducerea înlesnirilor pentru foști speakeri și prim-miniștri. Prin modificarea Legii despre statutul deputatului în Parlament și a Legii cu privire la Serviciul Protecție și Pază de Stat se propune excluderea de durată a serviciilor de protecție din partea statului a persoanelor care au deținut funcțiile de președinte de Parlament sau prim-ministru. Această inițiativă, de asemenea, urmărește scopul eficientizării utilizării banilor publici.

În opinia autorilor, nu există motive sau argumente plauzibile care ar demonstra că persoanele respective sînt supuse riscului sub aspectele securității personale, libertății de acțiune și al sănătății lor.

Proiectul respectiv a fost susținut în ședința de astăzi a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Ambele proiecte urmează a fi dezbătute în plenul Parlamentului.

***

Amendamentele la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru realizarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale au fost examinate, astăzi, în cadrul mai multor comisii parlamentare.

În argumentarea de însoțire a proiectului de lege pentru ratificarea Amendamentelor se arată că acestea introduc o nouă abordare – finanțarea bazată pe rezultate, care include o serie de indicatori în sprijinul activităților proiectului, inclusiv: majorarea valorii nominale a cotelor specifice și minime ale accizelor pentru toate produsele de tutun din cadrul poziției tarifare 240220; impozitarea cu TVA a livrărilor de bunuri ale subiecților insolvabili în baza principiului taxării inverse; posibilități mai bune de utilizare a paginii web a Serviciului Fiscal de Stat și capacitatea angajaților acestei instituții de a presta servicii consolidate contribuabililor; introducerea instrumentului electronic de sondaj al contribuabililor.

”Prin urmare, Amendamentele propuse au cîteva obiective importante: de a asigura obiectivele de dezvoltare, de a îmbunătăți performanța proiectului, precum și de a alinia mai bine proiectul la activitățile curente de modernizare fiscală ale Serviciului Fiscal de Stat”, rezumă autorii proiectului de lege.

Acordul de finanțare între Moldova și AID și Acordul de Împrumut între Moldova și BIRD au intrat în vigoare la 16 decembrie 2016 și reprezintă tratate care sprijină programul de reformă al Guvernului prin finanțarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Acordul de finanțare cu AID prevede contractarea unui împrumut în sumă de 5,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), iar Acordul de împrumut cu BIRD prevede contractarea unui credit în valoare de 12,58 milioane de dolari SUA, pentru implementarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Obiectivul Proiectului este de a îmbunătăți colectarea veniturilor, conformarea fiscală și serviciile prestate contribuabililor.

Comisia politică externă și integrare europeană a examinat coraportul la proiectul respectiv și îl va înainta pentru discuții în plenul Parlamentului.

Totodată, amendamentele la cele două acorduri au fost avizate pozitiv, astăzi, de Comisia economie, buget și finanțe, Comisia protecție socială, sănătate și familie, Comisia drepturile omului și relații interetnice.

Amendamentele urmează a fi ratificate de Parlament.

***

Adrian Lebedinschi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, Sergey Chichuk. Adrian Lebedinschi a salutat cordial prezența E.S. Sergey Chichuk în Parlament și a exprimat mulțumiri pentru sprijinul multilateral și deschiderea acordată de către Republica Belarus țării noastre. Dl Ambasador, la rîndul său, a mulțumit respectuos președintelui Comisiei permanente pentru invitație și a exprimat speranța pentru aprofundarea unei colaborări mai intense, mai productive și reciproc avantajoase pentru ambele State.

Dl Lebedinschi a prezentat prioritățile actuale aflate pe agenda Comisiei parlamentare, dificultățile cu care se confruntă aceasta, menționînd că experiența Republicii Belarus este binevenită. O prioritate este dezvoltarea domeniului cercetării, Republica Moldova fiind la etapa actuală în proces de reformare, iar Programul Orizont 2020 se va finisa în curînd. Dl Lebedinschi a propus dezvoltarea colaborării între Universitățile din Republica Moldova și Republica Belarus, cu acordarea de diplome recunoscute în ambele State; proiectele IT reciproc avantajoase; Președintele comisiei a vorbit despre educația duală, menționînd că acesta este un proiect în derulare în Republica Moldova, pe care încercăm să-l dezvoltăm, să includem cît mai multe instituții, persoane interesate, aceste practici fiind foarte bune pentru noi; la fel, învățămîntul la distanță este în proces de dezvoltare; Colaborarea în domeniul culturii, organizarea de concerte reciproce, ar fi de asemenea un subiect interesant. Schimbul de experiență cu Republica Belarus este utilă pe toate aspectele.

Interlocutorii au discutat despre televiziunea digitală, care actualmente este pe agenda Comisiei, Dl Lebedinschi a intervenit cu rugămintea către E.S. Sergey Chichuk de acordare a susținerii din partea specialiștilor din Belarus. Dl Ambasador a susținut propunerea deputatului și a zis că va acorda ajutor, Belarus avînd experiența necesară, deoarece recent a implementat integral acest proiect. ”Dorim să cunoaștem cum a derulat implementarea, să cunoaștem dacă au fost comise careva greșeli, pentru a nu le repeta”, a spus deputatul. Printre priorități Dl Lebedinschi a accentuat rolul tinerilor, că ei au nevoie de susținere, este necesară aprofundarea colaborării între tinerii din Republica Moldova și Belarus.

Dl Ambasador a asigurat despre deschiderea sa pentru Republica Moldova și intenția de a o susține în continuare. În acest sens, Ambasadorul a spus că în domeniul educației avem un acord de colaborare între ministere. ,,Acum sîntem la etapa de pregătire a unui Acord pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor din Republica Moldova și Republica Belarus. Așa se va intensifica colaborarea și între universități”, a menționat E.S. Sergey Chichuk.

De asemenea, Dl Ambasador a propus organizarea unor întrevederi cu primele persoane în Stat pentru a fructifica colaborarea pe diferite aspecte. În domeniul cercetării, E.S. Sergey Chichuk a statuat că Republica Belarus a avut o colaborare bună și intensă cu Republica Moldova pînă la reformă și speră și în continuare la o colaborare pozitivă.

Diplomatul a vorbit despre faptul că Statele noastre au practici bune de colaborare în domeniul sportului și tineretului, printre acestea au fost nominalizate competiții sportive, Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova, Uniunea Republicană de Tineret din Belarus. S-a discutat despre necesitatea organizării Forumului de Tineret Belarus – Moldova. La fel, s-a propus organizarea Zilelor Culturii Republicii Belarus în Republica Moldova și Zilelor culturii Republicii Moldova în Republica Belarus.

Spre final, Ambasadorul E.S. dl Sergey Chichuk a reiterat susținerea pentru Republica Moldova și dorința de colaborare bună și constructivă. La fel, a comunicat că Belarus este gata să ofere asistența unor experți pe domeniile necesare Parlamentului sau Comisiei Permanente.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM