DIN AGENDA PARLAMENTULUI(21 noiembrie 2019)

Noțiunile ”intravilan” și ”extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului. În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

Noțiunile de ”extravilan” și ”intravilan” reflectă situația de epocă cînd toate terenurile agricole au fost gestionate de Ministerul Agriculturii, specifică autorii proiectului de lege.

Totodată, proiectul propus stabilește o ierarhie obligatorie a documentației de urbanism – începînd cu planul urbanistic general al localității și pînă la planul urbanistic de detaliu. Stabilirea ierarhiei va exclude acțiunile orientate spre înlocuirea planului urbanistic general al localității cu alte documente, ceea ce provoacă dezvoltarea haotică a localităților.

De asemenea, întru armonizarea legislației naționale în domeniul construcției cu cea a UE se propune stipularea prin lege a unei noi exigențe – ”utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”.

Proiectul de lege are cîteva anexe prin care se dau exemple de cereri pentru obținerea actelor permisive, dar și se fac propuneri de modificare a celor existente, inclusiv prin completarea cu informații suplimentare, de exemplu – cu numărul cadastral al imobilului sau terenului.

Modificarea la o altă lege – cu privire la statutul municipiului Chișinău - propune suplimentarea funcțiilor consiliului local și ale primarului general privind inițierea, elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urmanism și amenajare a teritoriului.

Toate propunerile de moficare a legislației au menirea de a elimina favorizarea construcțiilor neautorizate și a reduce numărul de conflicte generate de acestea.

***

Deputatul Gheorghii Para, membru al Comisiei administrație publică, a participat la Ședința comisiei permanente pentru studierea experienței construcției statale și a autonomiei locale a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AI CSI), care s-a desfășurat la Sankt Petersburg în Palatul Tauride.

Gheorghii Para a participat la discuțiile pe marginea proiectelor Codului electoral model pentru țările membre CSI, legilor cadru despre controlul parlamentar, proiectelor de investiții regionale, despre distincțiile de stat, analiza comparată de drept a instrumentelor de reglementare anticriză, precum și concepția dezvoltării durabile și sigure a statelor membre CSI.

Membrii comisiei au dezbătut rezultatele mesei rotunde ”Bazele democratice ale autonomiei locale”, perspectivele orientării activității în sfera legislației model, planuri de lucru pentru anul 2020 și propuneri pentru elaborarea unor legi model pentru perioada următoare.

S-a convenit asupra organizării ședinței grupului de lucru pentru elaborarea proiectului dicționarului de termeni și noțiuni, utilizate pentru pregătirea actelor legislative în domeniul construcției statale și a autonomiei locale. Grupul de lucru planifică să activeze pînă la aprobarea următorului pachet de documente model.

Membrii comisiei vor discuta un raport privind autogestiunea locală, perspectivele de dezvoltare, propuneri pentru îmbunătățirea organizării administrării locale în Federația Rusă.

De asemenea, deputații participă la o masă rotundă la care se dezbate problema dezvoltării durabile a localităților rurale.

Proiectele discutate în ședință vor fi dezbătute la cea de-a 50-cea ședință plenară a AI CSI.

***

Deputatul Radu Mudreac a fost desemnat președinte al Comisiei permanente pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AI CSI) care s-a desfășurat la Sankt Petersburg în Palatul Tauride.

Vladimir Golovatiuc, președintele delegației Republicii Moldovala AI CSI, a subliniat experiența vastă pe care o are Radu Mudreac atît în legislativul național, cît și în activitatea în cadrul AI CSI.

Deputatul Radu Mudreac a moderat discuțiile legate de proiectele model de legislație pentru dezvoltarea și protejarea teritoriilor montane, securitate ecologică în transportarea produselor petroliere, asigurarea în agricultură, lichidarea daunelor ecologice, sisteme informaționale de stat în domeniul protecției mediului înconjurător și asigurarea securității ecologice. De asemenea, la ședință a fost prezentată concepția proiectului model despre statutul juridic al teritoriilor infectate cu substanțe radioactive.

Membrii comisiei au discutat subiecte actuale pentru creația legislativă în țările membre CSI în domeniul politicilor agrare, resurselor naturale, ecologiei, propuneri pentru următorul plan de activități. Deputații au audiat raportul despre dezvoltarea normelor legislative în Kîrgăzstan din perspectiva implementării recomandărilor AI CSI la inițiativa comisiei.

Radu Mudreac, președintele Comisiei agricultură şi industrie alimentară, participă, în cadrul delegației oficiale a Parlamentului Republicii Moldova, la ședința aniversară a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI, care se desfășoară la Sankt Petersburg în Palatul Tauride.

***

Ședința Comisiei permanente pentru economie și finanțe a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AI CSI) s-a desfășurat la Sankt Petersburg în Palatul Tauride.

Vladimir Golovatiuc, președintele Comisiei pentru control al finanțelor publice, șef al delegației Republicii Moldovala Adunarea Interparlamentară a CSI, a reprezentat Republica Moldova la reuniune.

La ședință au fost examinate proiectele de legislație model pentru reglementarea de stat a comerțului extern, proiecte legate de construcții și activitate inginerească, precum și alte subiecte relevante.

De asemenea, a fost dezbătut proiectul recomandărilor pentru dezvoltare și implementare a mecanismelor parteneriatului public-privat în țările membre CSI, rezultatele activității comisiei în planul creației legislative model în CSI pentru 2016-2020, propunerile pentru proiectul pe anii 2020-2022, precum și alte chestiuni de pe agenda comercial-economică.

Ședința Comisiei pentru economie și finanțe a AI CSI a avut loc în cadrul reuniunii aniversare a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI, care are loc în perioada 20-22 noiembrie, la Sankt Petersburg.

***

Ședința Comisiei permanente pentru știință și educație a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AI CSI) s-a desfășurat, astăzi, la Sankt Petersburg în Palatul Tauride.

La ședință a participat deputatul Vladimir Bolea, membru al delegației Republicii Moldovala Adunarea Interparlamentară a CSI.

Deputații au discutat proiectele normelor model pentru sistemul de contracte în domeniul cercetării și au dezbătut dicționarul de termeni în domeniul educației propus de experți.

Comisia de asemenea a discutat rezultatele implementării planului model de creație legislativă model de perspectivă în CSI pentru anii 2020-2022. Deputații au făcut schimb de opinii în utilizarea legilor model, adoptate de AI CSI la inițiativa comisiei și a normelor adoptate de parlamentele naționale.

Comisia a audiat un raport despre programul internațional de educație adițională pentru elevii din clasele terminale ”Modelul ONU”.

În componența delegației oficiale a Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Bolea participă, în aceste zile, la cea de-a 50-a ședință, aniversară, a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI, care se desfășoară la Sankt Petersburg.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37