DIN AGENDA PARLAMENTULUI-3 (20 decembrie)

Pentru consolidarea dreptului cetățenilor la o justiție echitabilă, Parlamentul va modifica mai multe legi

Pentru consolidarea dreptului și facilitarea accesului cetățenilor la o justiție echitabilă, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, inclusiv Codul de procedură penală și Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat.

Prin modificarea art. 265 al Codului de procedură penală se urmărește reglementarea limitelor temporare și mecanismului cu privire la contestarea refuzului organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni.

Potrivit proiectului, refuzul organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni va putea fi contestat la procuror sau procurorul ierarhic superior în termen de 15 zile de la data la care i s-a adus la cunoștință ordonanța. Ordonanța poate fi contestată la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile de la data care i s-a adus la cunoștință.

De asemenea, art. 58 al Codului în contextul drepturilor victimei unei infracțiuni deosebit de grave sau excepțional de grave contra persoanei, victimei torturii, tratamentelor inumane sau degradante, se vor adăuga și drepturile victimelor traficului de ființe umane și traficului de copii, în vederea eliminării discriminării față de aceste persoane.

O altă modificare a Codului prevede că în cazul în care reținerea persoanei bănuite de săvîrșirea unei infracțiuni nu a fost înregistrată în termen de pînă la 3 ore, aceasta urmează a fi eliberată.

O altă modificare vizează faptul că în cazul în care urmărirea penală împotriva persoanei juridice se efectuează pentru aceeași faptă sau pentru fapte conexe şi în privinţa reprezentantului ei legal, persoana juridică își desemnează, în termen de 5 zile de la momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de recunoaștere în calitate de bănuit sau în termen de 48 de ore din momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de punere sub învinuire, un alt reprezentant în privința căruia nu se desfășoară un proces penal. Dacă persoana juridică nu și-a desemnat un reprezentant, judecătorul de instrucție sau instanța de judecată pot desemna un reprezentant al persoanei juridice în privința căruia nu se desfășoară un proces penal.

Potrivit proiectului, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova vor putea beneficia de asistență juridică garantată de stat.

 

Eduard Moroșan este noul membru al Curții de Conturi

Curtea de Conturi are un nou membru, Eduard Moroșan. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de hotărîre privind numirea acestuia în funcția de membru al Curții de Conturi.

Candidatura lui Eduard Moroșan a fost selectată în urma concursului public desfășurat pe data de 31 octombrie 2019.

Membrii Curţii de Conturi, cu excepția președintelui, se numesc de Parlament pe un termen de 5 ani, la propunerea preşedintelui Curții de Conturi.

În cadrul ședinței plenare de astăzi, noul membru al Curții de Conturi a depus jurămîntul.

”Votul de încredere acordat de Parlament înseamnă votul de încredere al poporului. De aceea vă îndemnăm sa stați la straja patrimoniului public al Republicii Moldova”, a declarat Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi.

 

Parlamentul a luat act de demisia deputatului Alexandru Botnari

Deputatul Alexandru Botnari și-a depus mandatul de parlamentar. Legislativul, în ședința plenară de astăzi, a luat act de demisia acestuia.

Deputatul Alexandru Botnari au depus cererea de demisie, fiind în incompatibilitate de funcție. Alexandru Botnari a fost ales în calitate de Primar al orașului Hîncești.

Pentru mandatul de deputat vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate în circumscripția uninominală nr. 38, orașul Hîncești.

 

Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat

Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat. Hotărîrea a fost aprobată în ședința plenară de astăzi.

Mandatul vacant aparține Blocului electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”. Vacanța mandatului a intervenit ca rezultat al încetării calității de deputat în Parlament a lui Sergiu Cataranciuc, în legătură cu decesul.

Potrivit art. 67 a Constituției Republicii Moldova, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou-ales, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces.

 

Legislativul a operat modificări în componența unor delegații parlamentare

Legislativul a operat modificări în componența unor delegații parlamentare.

Prin Hotărîrea aprobată în cadrul ședinței plenare de astăzi, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a fost ales în calitate de șef al delegației Parlamentului Republicii Moldovala Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Ion Ceban, care a fost anterior membru supleant al delegației parlamentare la APCE, a fost substituit cu un alt deputat al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – Adela Răileanu.

Tot astăzi, deputații au modificat componența Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, din partea țării noastre. Astfel, copreședinte al acestuia, funcție deținută anterior de vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi de la fracțiunea PAS Blocul ACUM, a devenit deputatul fracțiunii Partidului Democrat din Moldova Igor Vremea. Totodată, Mihail Popșoi rămîne membru al Comitetului. Iar deputatul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță l-a înlocuit în funcția de vicepreședinte al Comitetului pe deputatul aceleiași fracțiuni Gaik Vartanean. La poziția ”membri” ai Comitetului Ion Ceban a fost înlocuit cu Alla Darovannaia.

Deputatul Petru Burduja, fracțiunea PSRM, a devenit șeful delegației la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (EURONEST). Anterior această funcție a fost deținută de Igor Munteanu, fracțiunea ACUM Platforma DA, care rămîne în continuare membru al acestei delegații. Totodată, deputatul Gaik Vartanean îl va înlocui în calitate de membru al delegației la EURONEST pe Corneliu Furculiță, ambii fac parte din fracțiunea PSRM.

Componența delegației Parlamentului Republicii Moldovala Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), de asemenea, a suferit unele modificări. Deputata PDM Violeta Ivanov a devenit șefa delegației, funcție deținută pînă acum de deputatul PDM Petru Dubruja. Deputatul PSRM Mihail Paciu devine membru al delegației la APCEMN.

Hotărîrea Parlamentului mai prevede că Anatolie Labuneț devine șeful delegației la Adunarea Parlamentară a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, substituindu-l în funcția respectivă pe Bogdan Țîrdea, ambii făcînd parte din fracțiunea PSRM.

Membrii delegației Legislativului la Adunarea Interparlamentară CSI Petru Burduja și Ion Ceban au fost substituiți cu Bogdan Țîrdea și Oleg Lipskii, toți sînt membri ai fracțiunii PSRM. Iar în locul lui Alexandru Botnari, fracțiunea PDM, membru al delegației, a fost numit Angel Agache, aceeași fracțiune.

Deputatul fracțiunii PSRM Vasile Bolea a fost ales în funcția de șef al delegației Parlamentului Moldovei la Adunarea Parlamentară a OSCE, pe care anterior a deținut-o Ion Ceban. În calitate de membru, în locul deputatului Chiril Moțpan, fracțiunea ACUM Platforma DA, a fost aleasă Inga Grigoriu, aceeași fracțiune.

În componența delegației parlamentare la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) au survenit următoarele modificări: Vadim Fotescu, fracțiunea Partidul Șor” îl substituie pe Alexandr Usatîi, fracțiunea PSRM. Inga Grigoriu, fracțiunea ACUM Platforma DA, este numită membru al AP SEECP. Deputatul de la fracțiunea PSRM Alexandru Jolnaci devine membru al acestei delegații.

Deputatul fracțiunii PDM Ion Leucă a devenit membru al delegației Parlamentului Republicii Moldovala Adunarea parlamentară GUAM, în locul deputatei din aceeași fracțiune Violeta Ivanov.

Deputatul Radu Rebeja, PDM, îl va înlocui pe Constantin Botnari în lista membrilor supleanți ai delegației la Dimensiunea Parlamentară a Inițiativei Central-Europene.

În componența delegației la Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polonia, funcția de copreședinte pe care a deținut-o Oleg Lipskii, fracțiunea PSRM, a fost preluată de Chiril Moțpan, fracțiunea ACUM Platforma DA. Totodată, Oleg Lipskii rămîne membru al delegației, în locul Tatianei Cunețchi, fracțiunea PSRM. De asemenea, este numit un nou membru al acestei delegații – Chiril Tatarlî, fracțiunea PSRM.

Copreședinte al Comisiei Interparlamentare de Cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse este numit Bogdan Țîrdea, fracțiunea PSRM, în locul Tatianei Cunețchi care a reprezentat aceeași fracțiune.

Deputata Adela Răileanu, fracțiune PSRM, a devenit membru al delegației la Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, în locul lui Vasile Bolea din aceeași fracțiune.

 

Modificări la Legea cu privire la asigurări, aprobate de Parlament

Parlamentul reglementează procesul de expunere la vînzare a acțiunilor nou-emise de către asiguratori la aplicarea prevederilor de gestiune a acțiunilor suspendate și instituirea administrării speciale asupra lor. Deputații au aprobat, în ședința plenară de astăzi, în două lecturi, un proiect de hotărîre de modificare a Legii cu privire la asigurări.

Modificările vizează procedura de anulare, emitere și vînzare a cotelor de participare deținute de acționarii asigurătorului ce nu întrunesc rigorile cadrului legal. Potrivit noilor prevederi, va fi acordat dreptul organelor de conducere ale asiguratorului în cazul gestiunii acțiunilor și administratorului special în cazul instituirii administrării speciale a asiguratorului a dreptului de expunere la vînzare a acțiunilor nou-emise la un preț reevaluat. Autoritatea de supraveghere va putea prelungi termenul de expunere la vînzare, precum și de modificare a prețului.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PSRM Petru Burduja, Tatiana Cunețchi și Alla Darovannaia.

 

Consiliul Superior al Magistraturii va fi suplinit cu trei membri

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi suplinit cu doi membri de drept titulari din rîndul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia juridica, precum și cu un membru din rîndul judecătorilor, acesta urmînd să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, în cadrul ședinței plenare de astăzi, un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Cinci membri ai CSM din rîndul profesori de drept titulari sînt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în urma unui concurs public.

De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rîndul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectați din rîndul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, 2 membri – din rîndul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și 1 membru – din rîndul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vîrstă din rîndul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rîndul judecătorilor.

Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin 3 ani efectiv lucrați, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul ”foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lîngă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM