DIN AGENDA PARLAMENTULUI (24 ianuarie)

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu președintele Curții Constituționale

Executarea hotărîrilor Curții Constituționale este obligatorie și toate restanțele acumulate trebuie lichidate, a declarat Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu Vladimir Țurcan, președintele Curții Constituționale.

Zinaida Greceanîi a subliniat deschiderea pentru o bună conlucrare instituțională și pentru implementarea adresărilor și hotărîrilor înaltei Curți. În acest sens, Președintele Parlamentului a spus că Raportul privind exercitarea jurisdicției constituționale pentru 2019 va fi examinat cu multă atenție de Parlament și se va ține cont în continuare de recomandările Curții.

Părțile au discutat despre impedimente, necesități de ajustare a cadrului legislativ, precum și acțiuni necesare de întreprins în următoarea perioadă. Președintele Parlamentului a reiterat, în context, că legile trebuie să fie clare, normele exhaustive, iar interesul public bine definit, pentru a nu lăsa loc de interpretări și abuzuri.

Președintele Parlamentului a acceptat invitația de a participa la aniversarea a 25 de ani de la fondarea Curții Constituționale.

Președintele Parlamentului desfășoară, înainte de începerea sesiunii de primăvară, întrevederi cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului pentru identificarea problemelor și priorităților pe termen mediu.

 

Președintele Legislativului a purtat discuții cu președintele Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat

Speakerul Zinaida Greceanîi s-a întîlnit, astăzi, cu președintele Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat Emanoil Ploșniță, președinte al Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate problemele de pe agenda avocaților și punctate soluțiile pentru acestea.

Printre problemele specifice domeniului Emanoil Ploșniță a menționat necesitatea elaborării unei noi legi cu privire la avocatură, asigurarea socială și medicală a femeilor încadrate în profesie, atragerea tinerilor avocați în raioanele țării.

Zinaida Greceanîi a exprimat susținerea eforturilor avocaților de soluționare a problemelor din domeniu pentru a contribui la creșterea calității serviciilor prestate cetățenilor. Speakerul a specificat că Legislativul este în așteptarea raportului definitiv privind activitatea instituției în anul 2019, care urmează a fie prezentat pînă la 1 martie anul curent.

În încheiere, Emanoil Ploșniță a mulțumit Zinaidei Greceanîi pentru atenția acordată problemelor cu care se confruntă avocații, menționînd că este o premieră cînd Președintele Parlamentului țării a inițiat o întrevedere în acest format.

Înainte de începerea sesiunii de primăvară, speakerul Zinaida Greceanîi desfășoară întrevederi cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului, pentru identificarea problemelor și priorităților pe termen mediu.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu președinte al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut, înainte de începutul sesiunii de primăvară, o întrevedere cu Valeriu Chițan, Președinte al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Părțile au făcut un schimb de opinii referitor la cadrul legislativ existent și la restanțele existente pe domeniul de competență al CNPF. Președintele Parlamentului a cerut prioritar să fie prezentate în Parlament proiectele care vor asigura o mai bună protecție a intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

Oficialii au discutat despre raportul CNPF, urmînd ca acesta să fie prezentat în termenii stabiliți de legislație. Zinaida Greceanîi a menționat că prioritatea Parlamentului este apărarea interesului oamenilor, asigurarea unui proces decizional transparent și respectarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în fața partenerilor străini.

Președintele Parlamentului va avea astăzi întrevederi cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului pentru identificarea problemelor și a priorităților pe termen mediu.

 

Delegația Parlamentului Moldovei va participa la sesiunea APCE

Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se va desfășura pe 27-31 ianuarie curent și în cadrul căreia urmează a fi ales un nou Președinte al APCE.

Din delegația Legislativului Republicii Moldova fac parte vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea, președintele delegației, și Mihail Popșoi, membru al delegației, precum și Liviu Vovc – secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Gaik Vartanean - membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, Andrian Candu - membrul Comisiei juridice, numiri și imunități.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va participa la lucrările actualei sesiuni a APCE și va ține un discurs de la tribuna forului european.

Potrivit comunicatului oficial al APCE, dezbaterile de pe ordinea de zi includ ”o procedură comună între Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ca răspuns la o încălcare gravă de către un stat membru a obligațiilor sale statutare, funcționarea instituțiilor democratice din Polonia, precum și raportarea cazurilor de deținuți politici din Azerbaidjan”. Totodată, a fost înaintată o solicitare de dezbatere a subiectului ”evoluțiile recente în Libia și în Orientul Mijlocii – care sînt consecințele pentru Europa?”.

Deputații vor discuta, de asemenea, despre amenințările la adresa libertății mass-media și a securității jurnaliștilor, un raport cu titlul “Democracy hacked? How to respond?” („Democrația piratată? Cum răspundem?”) și protecția libertății religioase la locul de muncă.

Adunarea va organiza două dezbateri comune - una privind traficul de migranți și copiii refugiați și migranți dispăruți, și alta despre traficul cu transplant de organe și de țesuturi și celule umane.

Pe ordinea de zi mai este inclus și un raport privind standardele minime pentru sistemele electorale și altul privind observarea alegerilor din Republica Belarus.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37