DIN AGENDA PARLAMENTULUI (19 septembrie 2019)

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de lege prin care oferă facilități fiscale și vamale pentru construcția Complexului Sportiv ”V. Mumjiev” din municipiul Comrat, UTA Găgăuzia.

A fost aprobată scutirea de taxa vamală, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate și/sau livrate pentru construcția obiectivului în cauză.

Complexul sportiv din Comrat va avea un stadion cu o capacitate estimată de 5 mii de locuri, o sală pentru jocuri sportive cu o capacitate de 150 de locuri, vestiare, camere de baie pentru sportivi, birouri pentru personalul administrativ. Construcția acestuia este finanțată de Republica Turcia.

În opinia autorilor inițiativei, crearea unui complex sportiv modern la Comrat va avea impact social-economic pozitiv prin sporirea interesului tinerilor pentru modul sănătos de viață, dar și față de sportul de performanță, creșterea atractivității regiunii în ansamblu.

***

Conducătorii instituțiilor de învățămînt și cadrele didactice cu funcții de conducere vor putea să desfășoare activitate didactică în limita la 0,5 din norma didactică. Parlamentul a aprobat, în două lecturi, în ședința plenară de astăzi, un proiect de lege în acest sens.

”Modificarea propusă este una de urgență, care vine să rezolve problema imediată care s-a creat în instituțiile noastre de învățămînt – directorii adjuncți renunță la funcții și optează să revină la activitatea didactică deplină. Totodată, inițiativa vine la solicitarea expresă a sindicatelor de ramură, care au sesizat în mod repetat toate instituțiile responsabile”, se menționează în nota informativă a proiectului.

În prezent, potrivit prevederilor legale, directorii și directorii adjuncți pot desfășura activitate didactică în limita la 0,25 din norma didactică. Respectiva normă e prevăzută în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, aprobată de Parlament în 2018.

***

Astăzi, 19 septembrie curent, a avut l0c întrevederea președinților Comisiei administrație publică dlui Vasile Bîtca și Comisiei mediu și dezvoltare regională dnei Violeta Ivanov cu reprezentanții Asociației „Solidaritate Apă Europa” (SEE).

În cadrul discuției, doamna Violeta Ivanov a remarcat importanța implementării proiectelor de aprovizionare cu apă și de canalizare la nivel local și asigurarea populației cu servicii de calitate în condițiile cînd resursele de apă în Republica Moldova sînt limitate. Domnul Vasile Bîtca de asemenea a susținut inițiativa lansată, menționînd necesitatea racordării soluţiilor tehnice locale la strategia naţională de reabilitare, extindere și modernizare a sistemelor de aprovizionare cu apă și de canalizare.

La rîndul său, reprezentanții Asociației „Solidaritate Apă Europa” (SEE) au prezentat informația despre proiectul implementat, care are drept scop îmbunătățirea accesului la apă și servicii de sanitație a satelor din bazinul rîului Nîrnova și consolidarea capacităților actorilor interesați în domeniul respectiv. Totodată, au fost evidențiate unele impedimente legislative ce țin de dreptul de asociere a autorităților locale în vederea gestionării serviciilor publice de gospodărire comunală și necesitatea amendării cadrului legislativ la capitolul formele de cooperare intercomunitară.

Părțile au subliniat importanța colaborării autorităților publice locale cu organele administrației publice centrale în vederea soluționării problemelor cetățenilor.

În consecință, reprezentanții celor două comisii permanente și-au asumat responsabilitatea de a examina și studia problema abordată pentru identificarea soluțiilor de depășire a acesteia.

***

Președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian LEBEDINSCHI a avut o întrevedere cu E.S. dl Evgueni Stefanov STOYTCHEV, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în Republica Moldova.

La întrevedere s-a subliniat interesul deosebit față de aprofundarea cooperării moldo-bulgare atît în cadrul organizațiilor interparlamentare cît și colaborarea care continuă pe parcursul anilor între organizații, ministere departamente ale ambelor țări, întruniri, vizite, schimb de experiențe,etc.

Președintele Comisiei, dl Adrian Lebedinschi a prezentat domeniile de activitate ale comisiei parlamentare , necesitatea extinderii relațiilor de colaborare în domeniul științei și inovării, atragerea organizațiilor de tineret în aplicarea la mai multe proiecte de dezvoltare, dezvoltarea turismului, etnoturismului, organizarea de turnee pentru colectivele artistice, teatre, în special Teatrului Național de Operă și Balet, acordarea atenției dezvoltării limbii bulgare în Moldova, cooperarea multilaterală în domeniul social și umanitar.

E.S. Ambasadorul dl Evgueni Stoytchev a mulțumit pentru invitație la întrevedere și a apreciat nivelul de dezvoltare a relațiilor între Republica Moldova și Bulgaria.

S-a discutat despre importanța Acordului de Asistență Financiară din partea Guvernului Republicii Bulgaria pentru dotarea școlilor din raionul Taraclia, susținerea altor obiective și proiecte în orașul Taraclia. S-a discutat și despre situația academică și logistică a Universității de Stat „Grigore Țîmbalac” din Taraclia, propunerea de transformare a acestei instituții într-o filială a Universității din orașul Ruse, Bulgaria.

S-a accentuat rolul semnificativ în parteneriatul moldo-bulgar pe care îl joacă comunitatea bulgară în RM și legăturile prietenoase al autorităților din Moldova pentru a susține minoritatea bulgară în activitățile sale spre a păstrare și a dezvolta propria identitate.

În cadrul întrevederii s-a accentuat interesul sporit pentru o colaborare bilaterală cu partea bulgară, îndeosebi pe dimensiunea integrării europene, Bulgaria fiind printre susținătorii activi ai extinderii UE, și sprijină în permanență Republica Moldova spre perspectiva europeană.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM