DIN AGENDA PARLAMENTULUI (10 decembrie 2019)

Parlamentul urmează să reglementeze mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de modificare a unor acte legislative.

Potrivit proiectului, refuzul organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni va putea fi contestat la procuror sau procurorul ierarhic superior în termen de 15 zile de la data la care i s-a adus la cunoștință ordonanța. Ordonanța poate fi contestată la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile de la data care i s-a adus la cunoștință.

O altă modificare vizează faptul că în cazul în care urmărirea penală împotriva persoanei juridice se efectuează pentru aceeaşi faptă sau pentru fapte conexe şi în privinţa reprezentantului ei legal, persoana juridică își desemnează, în termen de 5 zile de la momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de recunoaștere în calitate de bănuit sau în termen de 48 de ore din momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de punere sub învinuire, un alt reprezentant în privința căruia nu se desfășoară un proces penal. Dacă persoana juridică nu și-a desemnat un reprezentant, judecătorul de instrucție sau instanța de judecată pot desemna un reprezentant al persoanei juridice în privința căruia nu se desfășoară un proces penal.

Potrivit proiectului, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova vor putea beneficia de asistență juridică garantată de stat.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

***

Parlamentul găzduiește expoziția de postere motivaționale ale tinerilor laureați ai concursului de picturi ”Drepturi cu Voce Tare – Rolul tinerilor în asigurarea drepturilor omului”. Evenimentul este dedicat Zilei internaționale a drepturilor omului.

La inaugurarea evenimentului, participanții au fost salutați de deputații Grigore Novac și Adrian Lebedinschi, Președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, care le-au dorit succes tinerilor și i-au încurajat să militeze în continuare pentru drepturile lor și a semenilor lor.

Concursul de desene a fost organizat la începutul lunii noiembrie, în parteneriat cu PNUD, UN Women, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). La atelier au participat peste 30 de tineri, cu vîrste cuprinse între 12 și 16 ani, din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Aceștia au fost ghidați în realizarea lucrărilor de Nicoleta Vacaru, artistă contemporană și Alex Buretz, caricaturist și ilustrator. Tinerii și-au exprimat prin desen viziunea lor față de dreptul la un mediu sănătos, egalitate și nediscriminare între femei și bărbați, fete și băieți și la tema ”Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi”.

În 2019, marcarea Zilei internaționale a drepturilor omului în Republica Moldova se desfășoară în contextul tematic a 30 de ani de la adoptarea Convenției ONU pentru drepturile copilului și a 25 de ani de la desfășurarea Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea.

***

Marţi, 10 decembrie, a avut loc ședința de constituire a Platformei consultative a reprezentanților societății civile pe lîngă Parlamentul Republicii Moldova.

Participanții la eveniment au fost salutați de Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi.

”Ne propunem să relansăm dialogul și să instituim un mecanism nou de cooperare sistemică, care va impulsiona colaborarea între cele două părți și va contribui la transparentizarea procesului legislativ, precum și la eficientizarea și facilitarea participării societății civile în procesul decizional”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Speakerul a subliniat că este nevoie de mai mult dinamism în relația de cooperare cu societatea civilă, o mai mare deschidere din partea comisiilor parlamentare și a deputaților, dar și o implicare mai activă a organizațiilor neguvernamentale.

”Dialogul și cooperarea stabilită în cadrul Platformei va contribui la identificarea celor mai stringente nevoi și a celor mai potrivite soluții pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Astfel, ne vom putea asigura de faptul că reformele propuse spre implementare corespund necesităților și așteptările cetățenilor”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Potrivit Speakerului, așteptările Parlamentului față de societatea civilă vizează evaluarea obiectivă a problemelor cu care se confruntă societatea, fiind puse în discuție cele mai importante subiecte, contribuție la îmbunătățirea cadrului legislativ prin elaborarea de expertiză, analiză de impact, opinii și evaluări, prezentarea comentariilor, propunerilor și recomandărilor asupra inițiativelor legislative și proiectelor de lege aflate pe agenda parlamentară, propuneri de modificare a cadrului legislativ.

Secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu a informat că mandatul Platformei va fi pe perioada întregii legislaturi. Totodată, anual, Platforma va prezenta un raport de activitate Președintelui Parlamentului, care ulterior va fi publicat pe site-ul Parlamentului.

În prima ședință, deputații împreună cu reprezentanții societății civile au discutat propunerile la Regulamentul de activitate a Platformei consultative a reprezentanților societății civile pe lîngă Parlamentul Republicii Moldova.

Platforma va activa ca organ consultativ format din reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, mediului de afaceri și academic, care vor contribui la elaborarea, adoptarea, monitorizarea și evaluarea legilor și deciziilor. Conform bunelor practici europene, Platforma va fi constituită din grupuri tematice pe domeniile de activitate conexe comisiilor parlamentare de profil. La reuniunile grupurilor tematice pot fi invitați și alți participanți din cadrul autorităților publice sau experți din diverse domenii.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM