DILMA ROUSSEFF, ''DOAMNA DE FIER '' A BRAZILIEI, REALEASĂ PREŞEDINTE, PROMITE DIALOG ŞI SCHIMBĂRI

Dilma Rousseff (66 de ani), realeasă duminică pentru un al doilea mandat de preşedinte, după o campanie dură ce i-a sporit reputaţia de ''Doamna de Fier'' a Braziliei, a promis dialog şi schimbări, dar mai ales reconcilierea unei ţări divizate, relatează AFP.

După 12 ani de realizări istorice ale stîngii în domeniul social, brazilienii au reales-o pe candidata Partidului Muncitorilor (PT, de stînga) cu 51,65% din voturi, faţă de 48,35% cît a obţinut rivalul de centru-dreapta al dnei Rousseff, Aecio Neves, candidat al Partidului Social-Democrat Brazilian (PSDB).

''Viaţa ne cere curaj'', declara în discursul său de învestitură pe 1 ianuarie 2011, după obţinerea primului mandat, prima femeie preşedinte din cea mai mare ţară din America Latină, preluînd ştafeta de la mentorul său, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).

Stilul auster al Dilmei Rousseff a tranşat cu caracterul jovial al mentorului său politic, fost muncitor metalurgist şi lider sindical.

Dilma Vana Rousseff s-a născut pe 14 decembrie 1947 în Belo Horizonte (sud-est), într-o familie din clasa de mijloc. Tatăl său, Pedro Rousseff, imigrant bulgar, avocat şi simpatizant comunist, şi mama sa, Dilma Jane da Silva, profesoară, au iniţiat-o foarte devreme în lectură: Balzac, Zola, Dostoievski etc.

În timpul dictaturii, ea a militat în organizaţii armate clandestine de stînga, sub nume false, precum ''Estella'', ''Vanda'' sau ''Luiza''. Încarcerată la vîrsta de 22 de ani, Dilma Rousseff a fost torturată şi a stat trei ani în închisoare.

Licenţiată în economie, Dilma Rousseff are o fiică, Paula, şi un nepot de patru ani. Ea a divorţat de tatăl fiicei sale, Carlos de Araujo, care a fost închis, ca şi ea, în timpul dictaturii şi cu care a participat, în 1979, la fondarea Partidului Muncitoresc Brazilian (PDT). În 2000, Dilma Rousseff a intrat în formaţiunea politică a lui Lula da Silva, Partidul Muncitorilor (PT). Ani de zile, dna Rousseff a ocupat posturi în executivul statului Rio Grande do Sul (sud), la Porto Alegre.

În primul său mandat, Dilma Rousseff a continuat cu succes lupta lui Lula da Silva împotriva inegalităţilor sociale profunde din Brazilia. Dar, într-un context internaţional în schimbare, creşterea economică a început să-şi piardă din avînt din 2011, iar inflaţia să crească. Reţetele intervenţioniste ale dnei Rousseff au eşuat.

Preşedinta s-a îndepărtat de mediile de afaceri şi de o parte a clasei de mijloc. Dar, cum şomajul este la cel mai scăzut nivel (5%) şi salariile continuă să crească, majoritatea brazilienilor au înclinat în opţiunea lor electorală către ''Dilma''.

Preşedinta are acum la dispoziţie patru ani ca să redreseze economia, să răspundă mai bine la noile aşteptări ale clasei de mijloc, faţă de un parlament divizat şi mai conservator decît în 2010 şi faţă de mediile economice blocate.

Victoria de duminică a dnei Rousseff survine la capătul unei campanii dure, presărată cu atacuri personale amplificate de reţelele sociale şi care a radicalizat delimitarea stînga-dreapta în Brazilia. Ea a pierdut mult teren în raport cu primele alegeri din 2010, cînd a fost aleasă cu 56,05%, faţă de candidatul PSDB din acea vreme José Serra (43,95%).

După cei 12 ani de guvernare, Partidul Muncitorilor a pierdut de altfel 18 mandate la alegerile legislative din 5 octombrie. Populaţia este din ce în ce mai nemulţumită, mai ales din cauza scandalurilor de corupţie în care este implicat partidul prezidenţial.

În faţa unei mulţimi entuziasmate de militanţi ai săi în capitala ţării, dna Rousseff a sărbătorit fără emfază victoria, angajîndu-se să plaseze cel de-al doilea mandat al său sub semnul ''dialogului''.

Dilma Rousseff, care va depune jurămîntul pe 1 ianuarie 2015, le-a dat numeroase garanţii celor nemulţumiţi. Ea a promis înăsprirea luptei împotriva corupţiei şi promovarea reformei unui sistem politic al compromisurilor, discreditat şi epuizat, dialogînd cu parlamentul şi consultîndu-i prin referendum pe brazilieni.

''În adîncul sufletului meu, nu cred că aceste alegeri au împărţit ţara în două. Înţeleg că ele au mobilizat idei şi emoţii uneori contradictorii, dar sper sincer că această energie mobilizatoare va pregăti terenul pentru a construi punţi şi a avansa împreună'', a declarat Rousseff.

Sursa: Agerpres