Dezbatere cu scîntei între Trump şi Biden

Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Toamnă din SUA s-au atacat reciproc în prima dezbatere televizată de Joi seara pe teme precum inflaţia, imigraţia, războiul din Ucraina, Donald Trump lansînd cu aplomb afirmaţii false, în timp ce Joe Biden a fost ofensiv în fond, dar confuz în exprimare, potrivit France Presse.

"Inflaţia ne ucide ţara", a afirmat de la început fostul preşedinte republican în vîrstă de 78 de ani, simţindu-se în largul său, reluînd un argument despre care ştia că are priză la americani şi asigurînd că rivalul său face "treabă proastă", în pofida creşterii robuste şi a gradului ridicat de ocupare a locurilor de muncă.

Democratul de 81 de ani, cu vocea adeseori răguşită în faţa camerelor CNN, canalul tv care a organizat dezbaterea, a atacat un subiect pe care îl ştia delicat pentru miliardar, reproşîndu-i acţiunea sa "teribilă" împotriva dreptului la avort.

El l-a acuzat pe Donald Trump că "minte", afirmînd că imigraţia clandestină face să crească criminalitatea, înainte de a merge pe un teren mai personal.

Democratul a amintit că adversarul său este un "client al Justiţiei", după ce a fost găsit vinovat într-un dosar de plăţi mascate către o fostă actriţă de filme pentru adulţi, taxîndu-l că are "simţul moral al unui depravat" şi tratîndu-l în mai multe rînduri drept "plîngăcios".

"Eu nu am făcut nimic rău", a replicat fostul preşedinte, inculpat în mai multe dosare, afirmînd că sistemul judiciar este "trucat".

Republicanul, care nu şi-a acceptat niciodată înfrîngerea în 2020, nu s-a angajat să recunoască fără condiţii verdictul urnelor în Noiembrie, asigurînd că îl va accepta dacă alegerea va fi "justă şi echitabilă".

Donald Trump, fără să meargă pînă la insultele cu care şi-a presărat discursurile de campanie, a afirmat că rivalul său "nu e făcut" pentru a fi preşedinte şi prezentîndu-l ca pe un conducător slab.

"El a devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un foarte rău palestinian. Unul slab", a lansat republicanul, referindu-se la politica lui Joe Biden faţă de conflictul între Israel şi Hamas.

Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă SUA aveau un "lider", a mai asigurat el.

Donald Trump l-a provocat pe Joe Biden să se supună unui "test cognitiv", lăudîndu-se că el însuşi a trecut două şi că a "strălucit", înainte de a-şi lăuda performanţele la golf, în timp ce rivalul său arbora un surîs ironic.

Fostul dezvoltator imobiliar şi-a înmulţit afirmaţiile false şi exagerările, fără ca cei doi jurnalişti de la CNN care animau dezbaterea să intervină.

Aceştia, în plus faţă de întrebările puse, au vegheat în special la respectarea timpului de vorbire pentru fiecare candidat, întrerupînd microfonul de îndată ce timpul se scurgea, ceea ce a împiedicat întreruperile intempestive.

Cei doi candidaţi, care se detestă deschis, nu şi-au strîns mîna la sosirea pe platoul canalului CNN, în Atlanta - Georgia, Sud-Est. Potrivit unui reporter admis pentru scurt timp pe platou, ei nici măcar nu s-au privit unul pe altul în timpul primei pauze publicitare.
Dezbaterea, fără surprize, nu este de natură să schimbe prea mult lucrurile într-o ţară în care polarizarea politică este extremă. Miza acesteia nu este mai puţină enormă: dacă unul din cei doi candidaţi reuşeşte să seducă cîţiva electori independenţi, aceasta ar putea fi suficient ca să-i dea avantaj în Noiembrie, întrucît scrutinul se anunţă strîns.
Pentru aceasta, Joe Biden trebuie în special să convingă asupra vitalităţii şi sănătăţii sale şi, din acest punct de vedere, prestaţia sa de Joi riscă să fie văzută de mulţi drept o ocazie ratată, chiar dacă el a devenit mai încrezător de-a lungul dezbaterii.

"Nu înţeleg nimic din ce spune, nu este trist?", a afirmat Hazel Reitz, 55 de ani, asistînd la vizionarea dezbaterii, organizată de Partidul Republican la San Francisco. Cu toate acestea, ea va vota pentru democrat în Noiembrie, potrivit AFP.