Dezamăgit și furios, Erdogan spune că Turcia nu mai aşteaptă nimic din partea UE

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat, Duminică, un avertisment atît la adresa "teroriştilor", cît şi a Uniunii Europene, care face Turcia "să aştepte de 40 de ani", declaraţie venită la cîteva ore după un atentat sinucigaş comis la Ankara şi în urma unei hotărîri a CEDO care "este ultima picătură care a umplut paharul", relatează AFP.

"Turcia nu mai aşteaptă nimic din partea Uniunii Europene, care ne face să aşteptăm la uşa ei de 40 de ani", a spus şeful statului turc în şedinţa de deschidere a noii sesiuni parlamentare, adăugînd că nu va "tolera noi exigenţe sau condiţii în procesul de aderare" a Turciei la UE, un proces în prezent blocat.

"Dacă ei nu renunţă la unele nedreptăţi, cum ar fi impunerea vizelor, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează greşelile (...), vor pierde complet dreptul de a exprima aşteptări politice, sociale, economice sau militare din partea noastră", a avertizat Erdogan.

"Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului de aderare a Turciei, care există doar pe hîrtie, atunci aceasta va fi decizia lor", a completat preşedintele turc.

Manifestarea sa de furie pare să fie provocată de o decizie de săptămîna aceasta a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Turcia pentru o sentinţă în care un bărbat a fost condamnat pentru apartenenţă la o organizaţie armată doar pe baza utilizării aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock, aplicaţie considerată de Guvernul turc un instrument privilegiat de comunicare al autorilor loviturii de stat eşuate din 2016.

"Decizia CEDO este ultima picătură care a umplut paharul", a adăugat Erdogan în masajul său virulent la adresa UE, deşi CEDO este o instituţie afiliată Consiliului Europei, fără legătură cu instituţiile UE.

"Membrii organizaţiei teroriste şi partizanii lor care sunt încurajaţi de această decizie să nu-şi facă speranţe în zadar! Această decizie nu le va da nici o uşurare sceleraţilor membri ai FETO", a promis Erdogan, făcînd referire al organizaţia clericului Fetullah Gulen, refugiat în SUA şi considerat de Ankara autorul tentativei de lovitură de stat din 2016.

"Turcia nu va face nici un pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nici o întoarcere în trecut", a insistat preşedintele turc.

Intervenţia sa a venit la cîteva ore după un atentat sinucigaș asupra sediului Poliției din Ankara și al Ministerului de Interne, instituţii aflate în aceeaşi clădire. Potrivit autorităţilor, cei doi atacatori au murit, unul detonîndu-şi încărcătura explozivă, iar celălalt a fost împuşcat de Poliţie, şi doi poliţişti sunt răniţi.