„DESTINUL REPUBLICII MOLDOVA NU VA FI DECIS LA MOSCOVA, CI LA BRUXELLES”

Congresul al VI-lea naţional şi european al PLDM

Pe 8 Decembrie 2013, PLDM a demonstrat că este singura formaţiune din R. Moldova care a oferit moldovenilor şi europenilor un model politic de excepţie. De regulă, congresele tuturor partidelor politice poartă invariabil pecete ale demagogiei, populismului, limbajului de lemn, atribute care provoacă plictis, somnolenţă printre participanţii direcţi, dar şi printre consumatorii de ştiri mediatice despre un astfel de eveniment.

PLDM şi liderul acestuia, Vlad Filat, prin Congresul al VI-lea al partidului, au oferit opiniei publice naţionale şi internaţionale un exerciţiu politic şi democratic atipic, ieşit cu totul şi cu totul din tiparele clasice şi monotone ale genului. De regulă, la astfel de manifestări, reacţiile de apreciere (aplauzele) ale participanţilor sunt formale ori survin în urma tonului dat de cineva responsabil din sală.

Congresul PLDM de Duminică a demonstrat adevărata faţă europeană şi democratică pe care trebuie să şi-o asume toate formaţiunile politice naţionale, toate acele partide închistate în festivism grandios şi în discursuri găunoase. Una este organizarea impecabilă a acestui Congres, dar alta-i reacţia surprinzătoare şi spontană a miilor de participanţi faţă de discursurile vii, directe şi realiste ale vorbitorilor de la tribună!

Înainte de toate, PLDM, într-un mod absolut tranşant, a demonstrat că este singura formaţiune naţională care a angajat definitiv R. Moldova în parcursul ireversibil al integrării europene. Liderul PLDM, Vlad Filat, a spulberat pentru totdeauna orice speculaţie în ceea ce-l priveşte ca lider naţional indiscutabil şi singular în opţiunea noastră europeană. Drept dovadă a acestei realităţi stau mărturie Acordurile parafate la Vilnius, iminenţa semnării Acordului de liberalizare a vizelor pentru moldoveni cu UE, faptul că a fost singurul lider politic din R. Moldova care a avut curajul să meargă la Kiev spre a-i susţine pe manifestanţii ucraineni pro-europeni...

Semnalul pro-european categoric de la Kiev

Sîmbătă, 7 Decembrie, Vlad Filat s-a deplasat la Kiev în mijlocul manifestanţilor ucraineni care vor integrarea europeană a ţării lor, în faţa cărora a ţinut şi un discurs de susţinere a revendicărilor pan-europene ale acestora. Alături de Filat au mai fost ex-preşedintele Georgiei,Mihail Saakaşvili, vice-președintele PPE, Jacek Saryusz-Wolski, fostul președinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek, președintele Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Externe, Elmar Brok.

Demn de reţinut este faptul că Vlad Filat a fost singurul lider politic din R. Moldova care a avut curajul să nu ezite să meargă în Ucraina pentru a-i susţine pe protestatari! Numai citind declaraţia făcută, în direct, pentru Europa Liberă, de către Filat, veţi înţelege de ce acesta s-a afirmat ca singurul lider politic naţional pro-european.

Iată declaraţia sa de la Kiev: „Voinţa ucrainenilor este una clar exprimată, este una îndreptată spre valorile europene. Pentru Republica Moldova, nu doar din cele care se vorbesc la Chişinău, vă spun din cunoaştere, este vital ca Ucraina să meargă în continuare în acest proces de integrare europeană şi pentru ca împreună să facem ca cetăţenii ţărilor noastre să trăiască bine. De aceea, noi am fost, suntem şi vom fi solidari cu acest proces de integrare europeana a Ucrainei. 

Dacă ne temeam sau dacă ne era frică, mai bine zis, noi nu ajungeam să parafăm acordurile pentru că aceste mesaje au venit şi pînă la Vilnius. Să nu uităm despre introducerea embargoului la exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse şi multe alte mesaje care au fost făcute, trebuie să mai spun, chiar într-un mod obraznic de către unii oficiali ruşi. Noi vom continua să mergem înainte, nici într-un caz înapoi şi vom încerca prin efort conjugat al diplomaţilor noştri, prin acţiuni concrete în actul guvernării să evităm şi să convingem partenerii noştri din Federaţia Rusă să avem în continuare relaţii bazate pe respect reciproc, inclusiv din acordurile cu caracter juridic, care sunt valabile între ţările noastre.”

Mihail Saakașvili: „Aveți o țară superbă! Au apărut niște politicieni extraordinari în Moldova!”

La Congresul PLDM au participat circa 4.500 de membri de partid din partea tuturor organizaţiilor teritoriale, inclusiv 31 de deputaţi, 320 primari, 15 preşedinţi de raioane, miniştri şi vice-miniştri, peste 300 de invitaţi din ţară şi de peste hotare, din care-i amintim pe primul preşedinte al RM ,Mircea Snegur, reprezentanţi PPE şi ex-preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili.

Congresul a debutat cu un mesaj din partea preşedintelui Partidului Popular European Joseph Daul, urmat fiind de luările de cuvînd ale oficialilor europeni.

În expunerea sa, Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei,a ţinut să menţioneze: „Moldova și Georgia sunt țări moderne și civilizate aflate în progres. Chiar dacă am fost țări sovietice, noi am înțeles că trebuie să ne ridicăm și să ne urmăm scopurile noastre. Totul este posibil dacă îți propui un scop și vrei să-l îndeplineşti, iar asta indiferent de multitudinea presiunilor existente. Nu trebuie să ne temem – avem acelaşi sînge! Aveți o țară superbă! Nu trebuie să vă temeți de nici un embargo! Nu trebuie să depindeți de nimeni! Trebuie să depindeți de voi înșivă! Au apărut niște politicieni extraordinari în Moldova! E bine să ai un prieten bun ca Uniunea Europeană! Moldova are un viitor extraordinar! Căutam un partener bun și Moldova chiar este acel partener!”

Elmar Brok: „Îi felicit pe Iurie Leancă și Vlad Filat pentru  munca lor extraordinară!”

La rîndul său, Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, membru al Partidului Popular European, a spus participanţilor la Congres: „Destinul Republicii Moldova nu va fi decis la Moscova, ci la Bruxelles! Vin cu un mesaj de încurajare din partea Poloniei! Ați făcut deja alegerea – ați ales Europa! E timpul să vă duceți ţara în Europa! Vin de la Kiev, unde oamenii scandează: „Europa!” În cele din urmă, ei vor cîștiga la fel cum aţi cîştigat şi dumneavoastră! Îi felicit pe Iurie Leancă și Vlad Filat pentru  munca lor extraordinară! Moldova a înregistrat cele mai bune performanțe din Parteneriatul Estic, iar aici nu este vorba despre un banal compliment! Am prezentat deja un studiu în Parlamentul European și vă pot spune că Moldova este cea mai bună dintre toți! Trebuie să credeți în victoria voastră! Presiunile Rusiei sunt inacceptabile! Moldova este Europa.

Stimați participanţi, ieri, în timp ce mergeam prin Chișinău, mă simțeam ca acasă, iar asta pentru că sunteți un stat european, pentru că aveți perspective europene. Summit-ul de la Vilnius a fost o adevărată izbîndă. Am onoarea să vă transmit salutări din partea Angelei Merkel, președintele Uniunii Creștin-Democrate! Moldova are un viitor european! Europa a reușit să treacă peste crizele financiare. Am reuşit să depăşim acest obstacol datorită solidarității noastre. Pentru comparaţie, mergeți într-o provincie rusească și o să vedeți cum este acolo, apoi  deplasaţi-vă într-o provincie din Franța și veți putea constata singuri diferențele! Doar împreună suntem o putere! Sper că, în anul viitor, Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană! ”

Iacek Saryosz-Wolski: Noi sprijinim integritatea teritorială a Republicii Moldova şi condamnăm cu fermitate presiunile exercitate de către forţe externe!”

În aceeaşi atmosferă generală destinsă şi optimistă a Congresului, vicepreşedintele Partidului Popular European Iacek Saryosz-Wolski a comunicat un mesaj de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova: ”Formaţiunea din care fac parte va face tot posibilul pentru a se asigura că Republica Moldova o să semneze Acordul de Asociere cu UE cît mai curînd posibil, iar moldovenii să beneficieze de regimul liberalizat de vize în ţările europene. Din clipa în care acest document va fi semnat, noi îl vom şi pune în aplicare fără să mai fie nevoie să aşteptăm ratificarea lui. Începînd cu implementarea acestui Acord, Republica Moldova va deveni integrată în UE deja pe jumătate. Noi sprijinim integritatea teritorială a Republicii Moldova şi condamnăm cu fermitate presiunile exercitate de către forţe externe!”

Vlad Filat: „În 2009, am trimis în istorie un sistem criminal, în 2014, noi avem șansa să oferim un viitor Republicii Moldova!”

„Vreau să mulțumesc primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, pentru că ne-a susținut de la bun început. Trebuie să învățăm un lucru - să nu ne temem să mergem înainte! Nu trebuie să ne fie frică! Să ne mișcăm înainte, pentru a le oferi cetățenilor bunăstare! Avem noi dreptul să le permitem comuniștilor să fure viitorul tinerilor? Nu avem dreptul! Vă îndemn să mergem înainte! A venit o perioadă și mai responsabilă, prin multă muncă și maximă responsabilitate. Am mare încredere în fiecare dintre voi și sunt sigur că vom reuși. Cei care mai sprijină comuniștii, au nevoie de ajutor, să-i ajutăm să nu fie mințiți de comuniști. Trebuie să vorbim cu oamenii, să muncim, să ne mișcăm pentru a obține statutul de țară care oferă pentru cetățeni drepturi și bunăstare. Eu sunt convins că noi vom reuși să ajutăm fiecare cetățean din țara noastră să meargă înainte.

Știm cu toții că mai avem foarte mult de făcut, că trebuie să fortificăm capacitatea statului nostru, să dezvoltăm o economie pentru dezvoltarea afacerilor, pentru ca competiția să devină un motor de dezvoltare. Anul viitor, în Noiembrie, 30 Noiembrie, noi vom avea în Moldova alegeri de o importanță care este foarte greu să o evaluăm. Am fost întrebat, pe parcursul timpului, care alegeri sunt mai importante – cele din 2009 sau din 2014? Categoric cele din 2014! În 2009, am trimis în istorie un sistem criminal, în 2014, noi avem șansa să oferim un viitor Republicii Moldova! În acest sens, noi doar că trebuie să cîștigăm alegerile viitoare! Noi suntem obligați să facem acest lucru pentru a asigura ireversibilitatea procesului de integrare europeană!

Am fost, ieri, pe Euromaidan. Este firesc să fii acolo unde e nevoie. Am fost acolo să sprijin procesul de europenizare a Ucrainei, un proces în care credem. Ce-am simțit acolo? Atunci cînd obții libertatea, este necesar să fii conștient că această libertate trebuie să fie menținută. Cei care obțin libertate și se relaxează considerînd că e pentru totdeauna – se înșeală! Eu am încredere în fiecare dintre voi, am încredere în Moldova! Cu asemenea oameni, care sunt prezenți astăzi aici, noi vom reuși! În final, vreau ca fiecare din noi, mergînd acasă, să vorbim cu cît mai mulți oameni, să-i convingem că trebuie să mergem înainte, să trăim într-o țară liberă, europeană!”

Filat, reales preşedinte al PLDM

Propunerea ca Vlad Filat să fie reales președinte al Partidului Liberal Democrat a venit din partea Lilianei Palihovici, vicepreședintele PLDM, fiind susţinută și de către prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Cu acest prilej, Filat a spus: „Vreau să vă mulțumesc pentru această încrederea acordată. Înțeleg misiunea mea, responsabilitatea imensă ca să poți conduce un partid cu asemenea oameni. Vom depune mai mult efort pentru a merge înainte. Vom iniția o campanie amplă de informare cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Vom informa despre ce înseamnă această integrare, despre beneficii și pașii care vor fi întreprinși.”

De asemenea, Congresul al VI-lea al PLDM a votat modificările efectuate în Statutul şi Programul partidului, fiind şi stipulate proiectele şi angajamentele pe care liberal-democraţii, în calitate de lideri naţionali incontestabili, şi le asumă în privinţa procesului ferm şi ireversibil de integrare europeană a Republicii Moldova.

Cronicar

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39