Despre un posibil un armistitiu in Ucraina

În Capitala Ucrainei, Kiev, a căzut prima zăpadă. Temperatura diurnă a fost minus 1°C, iar cea nocturnă a fost de minus 4°C, scrie HÜRRIYET, potrivit RADOR.

Din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii, numeroase case au rămas fără electricitate și apă.

Locuitorii Capitalei se luptă pe de-o parte cu rachetele rusești, iar pe de altă parte duc o luptă de supraviețuire în această Iarnă.

Singurele surse de consolare sunt veștile privind progresele obținute împotriva invaziei ruse.

Cu sprijinul militar și de armament pe care-l primește din Occident, Ucraina are o mare rezistență în fața Rusiei. De altfel, Rusia a decis să se retragă din Herson, săptămîna trecută, pe care anunțase că a anexat-o.

Rămînerea în Herson, vecină cu Crimeea controlată de Rusia, era foarte importantă pentru Moscova.

Însă pentru că populația a opus rezistență și pentru că Rusia a fost forțată să se retragă din cauza problemelor logistice, Hersonul a ridicat mult moralul Ucrainei.

În timp ce în Ucraina se sărbătorea retragerea Rusiei din Herson, o declarație interesantă a venit din partea șefului Statului Major al SUA, Mark Milley. Milley spunea, săptămîna trecută, într-un discurs rostit la New York: „Atunci cînd va exista o oportunitate pentru negocieri, atunci cînd se va putea instala pacea, analizați această situație”.

Declarația comandantului american a generat reacții atît în interiorul conducerii Ucrainei, cît și a Administrației SUA.

Așa cum este cunoscut, Administrația Biden a afirmat, încă de la început, că decizia de a se așeza la masa negocierilor, atunci cînd va veni timpul, va aparține Ucrainei și că nu vor exercita nici un fel de presiuni în această problemă.

După declarațiile care au declanșat dezbateri, Milley a adus clarificări privind propunerea de „negocieri”, în cadrul conferinței de presă comună cu secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin. Atrăgînd atenția asupra victoriei de la Herson, Milley a spus: „În locul în care rușii au decis să se retragă politic, ar putea exista o soluție politică. Veți dori să negociați într-o perioadă în voi sunteți puternici, iar adversarul slab. Şi poate că este posibilă găsirea unei soluții politice. Am spus numai că este o oportunitate pentru asta.”

Milley a atras atenția și asupra faptului că șansa Ucrainei de a obține în curînd o victorie militară în fața Rusiei nu este una mare.

La summit-ul liderilor G20, din care fac parte țările cu cele mai dezvoltate economii, din insula Bali, din Indonezia, criza din Ucraina s-a plasat în fruntea tuturor celelalte probleme globale.

Declarația secretarului Trezoreriei al SUA, Janet Yellen, conform căreia încetarea războiului din Ucraina este cel mai bun lucru pentru depășirea crizei globale, a atras atenția.

Chiar în timpul desfășurării summit-ului G20, Turcia, care depune eforturi să găsească o soluție la crizele din Ucraina, s-a remarcat printr-o întîlnire foarte importantă.

S-a anunțat că directorul Agenției Centrale de Informații (CIA),William Burns, și directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, s-au întîlnit sub coordonarea MIT (Organizația Națională de Informații a Turciei; n. trad.) la Ankara. A fost prima întîlnire față în față la acest nivel de la declanșarea războiului.

Conform oficialilor americani, au fost transmise avertismente Rusiei cu privire la posibilele consecințe în cazul în care va folosi arma nucleară, însă nu a fost discutat subiectul negocierilor. Bineînțeles că doar atît a fost comunicat.

După Ankara, următoarea oprire a directorului CIA a fost Kievul, unde s-a aflat Miercuri.

În acest timp, Marți, liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summit-ul G20, prin videoconferință, a expus cele 10 condiții pentru pace, printre care Rusia să se retragă din teritoriile anexate, să elibereze prizonierii, să plătească despăgubiri de război .

După întîlnirea cu Burns, Zelenski a declarat: „Ne-am întîlnit și am discutat toate problemele importante pentru Ucraina.”

El a precizat că Burns a fost nevoit să aștepte în buncăr înaintea întîlnirii din cauza atacului cu rachete al Rusiei. Cu o zi înainte, Rusia a lansat aproximativ 100 de rachete în Ucraina, iar o „rachetă rătăcită” a căzut în Polonia, țară membră NATO, și o lume întreaga s-a temut că „începe Al Treilea Război Mondial”.