DESPRE CHISTOACE SI TRADATORI POLITICI FARA VOIE

Val Butnaru sau Cum rîde ciob (hîrb) de oală spartă

Autor: Mihai CONŢIU

Pe data de 4 Decembrie, am citit un excelent articol semnat de Val Butnaru, intitulat „Chiştocul”, pe care l-a amplasat pe Blogul său din Jurnal.md. Afirm că articolul este excelent nu doar pentru că îi împărtăşesc întru totul poziţia sa faţă de Vladimir Plahotniuc, ci şi de aceea că Butnaru face referiri amare la cazuri concrete, la situaţii de-a dreptul revoltătoare. În acest context, autorul face referire la modalităţile prin care odiosul şi cinicul oligarh a ajuns stăpînul absolut al Republicii Moldova, sfidîndu-i criminal pe absolut toţi cetăţenii acestei ţări şi întregul Occident. Din cauza lui, UE şi instituţiile financiare internaţionale deja se tem ca să mai ajute financiar ţara din cauză că banii vor ajunge tot în conturile personale ale acestui mafiot fioros.

Totodată, Butnaru mai ilustrează situaţia umilitoare în care i-a adus pe deputaţii majoritari şi şantajabili din Parlament, făcîndu-i să se teamă ca nu cumva să ajungă în situaţia lui Vlad Filat. Pe bună dreptate, autorul constată că arestarea şi detenţia abuzivă şi înjositoare a lui Filat, ordonate de Plahotniuc procurorilor săi lachei, reprezintă un avertisment nemilos dat tuturor deputaţilor care refuză să i se subordoneze.

Dar nu despre calitatea faptică excelentă a articolului vreau să vorbesc, ci despre nefericitele sau caraghioasele construcţii relativ metaforice sau comparaţii la care recurge Val Butnaru, care, mărturisesc sincer, m-au făcut să izbucnesc în rîs încă de cînd am citit titlul articolului – „Chiştocul”. O lipsă de inspiraţie totală şi iată de ce!

După cum se ştie, „chiştocul” este mucul de ţigară, iar cînd ne referim la oameni – îi avem în vedere pe cei mici de statură şi îndesaţi la trup, de regulă copii. Spunîndu-i lui Plahotniuc că este un „chiştoc”, Butnaru şi-a dat singur cu metafora în cap şi între picioare. Spun asta pentru că dacă am face o comparaţie fizică între Val Butnaru şi Plahotniuc, porecla de „chiştoc” i se potriveşte mai bine autorului articolului „Chiştocul”. Da, Plahotniuc este mic de statură, parcă un pic mai înalt decît Butnaru, însă el este suplu. Butnaru, însă, este nu doar mic de statură, ci şi îndesat şi corpolent, ca un butoiaş de vin de circa o sută de litri. E drept că dacă îi pui pe amîndoi pe cîte un scaun normal – picioarele lor se bălăngănesc în aer deoarece nu pot atinge pămîntul.

Acum înţelegeţi de ce am izbucnit în rîs faţă de totala lipsă de inspiraţie a lui Butnaru, de incapacitatea lui de a evalua realităţile obiective de aşa manieră încît să nu devină el mai caraghios decît cel pe care-l ironizează el printr-o astfel de poreclă? Cei care-l cunosc pe Butnaru, precum şi cei care-l văd la televizor că atunci cînd el se află în picioare este mai mic de statură decît invitaţii lui din studio care stau pe scaune, cînd citesc acest articol izbucnesc mai întîi în rîs, atenuînd astfel gravitatea realităţilor descrise de el în articol. Cînd arăţi ca un ardei umplut sau ca un chiştoc, te fereşti ca de dracu să-i porecleşti pe alţii tot aşa. Păcat de acestă construcţie nefericită, mai ales că, din cîte aflăm, Val Butnaru zice-se că ar fi şi scriitor!

Cum îi face Plahotniuc pe primarii PLDM trădători fără voie şi bagă şi frica în ei

Co reală satisfacţie, pe data de 30 Noiembrie, postul de televiziune al lui Vladimir Plahotniuc – Publika Tv – anunţa „o ruptură masivă în rîndurile PLDM”. Această „ruptură masivă” se referea la faptul că fostul preşedintele al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, actual preşedinte al fracţiunii PLDM în Consiliul raional Criuleni, a părăsit, împreună cu nouă consilieri raionali şi şase primari, Partidul Liberal Democrat din Moldova. Cu acest prilej Vitalie Rotaru a declarat: "Motivul este unul singur. Ar trebui, Partidul Liberal Democrat, să meargă în coaliţie, să meargă în alianţă, pentru că Republica Moldova ar trebui să meargă pe cale europeană, nu pe cale distrusă. Eu am luat o decizie, împreună cu colegii care au semnat acolo, casă facem un lucru bun pentru viitorul ţării noastre."

Îmi este extrem de greu să afirm cu precizie că Vitalie Rotaru era sau nu beat atunci cînd a luat această decizie, dar e sigur că „anumite motive vinovate” l-au determinat să treacă în tabăra inamicului numărul unu al ţării – Vladimir Plahotniuc. Motivele pot fi financiare, dar şi de ordin penal, din cauza conducerii autoturismului în stare de ebrietate, o pasiune a lui pe care i-am constatat-o personal.

Din dorinţa de a afla cum a fost cu putinţă ca acest Vitalie Rotaru să-i atragă în cîrciuma sa trădătoare pe aceşti primari şi consilieri, am discutat cu cîţiva dintre ei, eu şi alţi jurnalişti. Sub asigurarea păstrării anonimatului, iată ce ne-a declarat, de exemplu, un primar: Vitalie Rotaru s-a dus personal la aceştia, rugîndu-i să-şi pună semnătura şi calitatea pe o foaie de hîrtie albă, iar asta sub pretextul că aceste semnături îi erau necesare întru susţinerea unei petiţii în favoarea lui Vlad Filat, prin care el le-a spus că se condamnă modul abuziv în care liderul PLDM a fost reţinut şi încarcerat. Naivi şi încrezători în Vitalie Rotaru, iar asta şi pentru că ştiau că acesta îi datorează cariera exclusiv lui Filat, crezîndu-l, deci, devotat celui care l-a făcut om, oamenii au semnat cu bună credinţă. Abia ulterior au aflat cît de ticălos i-a manipulat.

Bine, bine, veţi zice şi întreba: de ce aceşti primari şi consilieri ajunşi trădători fără voie nu protestează, nu se dezic de declaraţiile lui Vitalie Rotaru şi nu declară că, de fapt, nu au demisionat voluntar din PLDM? Răspunsul care ne-a fost dat a fost simplu şi dureros de real: se tem de Plahotniuc şi de oamenii lui, care ar recurge la orice ca să-i distrugă definitiv, cu familii cu tot!

Aceasta este imaginea reală a Republicii Moldova de sub stăpînirea oligarhică şi tiranică a lui Plahotniuc! Aceasta este Republica Moldova de astăzi, pe care Plahotniuc o stăpîneşte cu ajutorul propriului serviciu de pază extrem de bine antrenat şi numeros, dar şi cu sprijinul slugarnic al procurorilor laşi şi şantajaţi, al judecătorilor sau poliţiştilor, pe care noi îi plătim de la buget pentru ca cinicul oligarh să ne stăpînească şi să ne exploateze la fel ca pe nişte sclavi medievali! Aceasta-i Republica Moldova de astăzi, o ţară în care dezonoarea, laşitate şi hoţia sînt virtuţi naţionale, o ţară lipsită de bărbaţi capabili să se revolte ca să-şi recîştige demnitatea, onoare, libertatea şi un trai civilizat!

ivan gutututi 10.12.2015 - 09:19

Plahotniuc de mult a iesit din politca, in plus cine mai este si acest Val Butnaru? un analist politic platit de catre Topi?

Viorel asu 10.12.2015 - 09:19

Tu fiind primar, care, logic, ar trebui sa-si bata capul de localitatea de care e responsabil , ai alege sa stai sub aripa unui partid care arata de o popularitate de 2% , sau ai adera la unu care arata o tendinta de crestere ?