Deoarece Gaza este ameninţată cu foametea, secretarul general al ONU cere Israelului să ridice ultimele obstacole în calea ajutorului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, Duminică, la Cairo, Israelului să "ridice ultimele obstacole în calea ajutorului" pentru Fîşia Gaza, ameninţată de foamete, făcînd încă o dată apel către Israel şi gruparea Hamas să "înceteze imediat focul", relatează AFP, scrie Agerpres.

"Cînd priveşti către Gaza, pare ca şi cum cei patru călăreţi ai Apocalipsei galopează deasupra, semănînd război, foamete, cucerire şi moarte", a declarat Guterres, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukri.
"Întreaga lume crede că este timpul ca armele să fie reduse la tăcere şi să se instituie o încetare imediată a focului", a adăugat el.

Duminică mai devreme, Guterres s-a întîlnit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, însoţit de şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini.

După cinci luni şi jumătate de război devastator, Fîşia Gaza se află într-o situaţie umanitară catastrofală.

Guterres a denunţat Sîmbătă, în Egipt, "durerea" locuitorilor din Gaza, prizonierii "unui coşmar nesfîrşit", în timpul unei deplasări la punctul de trecere cu oraşul Rafah, situat în Sudul teritoriului palestinian.

Israelul a impus un asediu total asupra Fîşiei Gazei după 9 Octombrie şi controlează strict ajutorul care soseşte în principal din Egipt prin punctul de trecere de la Rafah. Aceste controale reduc, potrivit ONU, numărul de camioane care intră pe teritoriul palestinian.
"Pe o parte a frontierei, sunt camioane cu ajutoare umanitare cît vezi cu ochii, iar de cealaltă parte o catastrofă umanitară care se agravează pe zi ce trece", a spus Guterres.
El a subliniat, de asemenea, "rolul politic şi umanitar vital al Egiptului, cu aeroportul al-Arich şi punctul de trecere de la Rafah, artere esenţiale pentru intrarea ajutorului vital în Gaza".

Primul stat arab care a recunoscut Israelul, Egiptul este un mediator tradiţional între israelieni şi palestinieni. Alături de Qatar, Egiptul a contribuit la instituirea unui armistiţiu care a permis la sfîrşitul lunii Noiembrie eliberarea de ostatici şi de prizonieri palestinieni.