Denumirea Tarii si a orasului, pe post de tirfa platita

Statul moldovenesc – inamic și opresor al cetățeanului, nu ocrotitorul lui!

Mihai CONȚIU

Cînd afli despre noi și noi taxe și impozite pe care Statul le impune abuziv și aberant cetățenilor, mai că-ți vine să migrezi în tabăra extremistă a ”suveraniștilor” care, pe alocuri, au și ei un pic de dreptate. Mai ales Ion Chicu, care nu știm ce-i, deși vedem încotro trage. Cei care se nasc deștepți la Pîrjolteni trag de mici spre Soare Răsare! Chiar așa – te privezi de numeroase conforturi cotidiene elementare ca să economisești bani pentru a-ți cumpăra o amărîtă de mașină, iar cînd ți-ai achiziționat-o constați că nu ești proprietarul ei absolut, că, prin asta, devii și mai îndatorat Statului, căruia trebuie să-i plătești, anual, taxă/impozit pentru un bun pentru care m-am spetit din greu ca să mi-l procur!

În Țările civilizate și cu adevărat democrate, cetățeanul are posibilitatea, ori de cîte ori o dorește, să verifice modul concret în care autoritățile publice locale și Statul îi cheltuiește impozitul pe care i-l percepe. Nu putem vorbi, însă, despre același lucru și în State amputate democratic, la a căror conducere se află politicieni incompetenți, iresponsabili, rupți de realitățile concrete ale celor pe care îi guvernează și, se înțelege, de o aroganță ridicolă fără leac, așa cum este și în cazul Republicii Moldova. Începînd cu anul 1991, continuînd și în prezent, Statul Republica Moldova pare a fi mai curînd inamic și opresor al cetățeanului, nu ocrotitorul lui!

În cele ce urmează, mă voi referi la un caz în aparență banal, dar care ilustrează din plin absurditatea abuzivă prin care Statul moldovenesc își asumă ”proprietăți intelectuale” pentru a căror utilizare oamenii au nevoie de aprobare și sunt obligați să plătească taxe foarte mari!

Relativ recent, Primăria Chișinăului a interzis postului ”Radio Chișinău” să mai folosească în denumirea lui denumirea ”Chișinău”. Asta înseamnă că Primăria Chișinăului se consideră proprietara exclusivă a denumirii orașului. Asta în condițiile reale în care această denumire era „proprietatea” colectivă a tuturor locuitorilor acestei așezări încă de dinainte de a se înființa prima Primărie a Chișinăului. Ca să vedeți cît de penibili pot fi primarul și cei din CMC dacă au ajuns să-și revendice drepturi de autori ori ”proprietari intelectuali” ai denumirii ”Chișinău”!

La fel se întîmplă și în cazul utilizării denumirii Țării, Moldova, de către diferite organizații, întreprinderi etc. În acest caz, Statul se consideră proprietar de drept și, probabil, executor testamentar al denumirii ”Moldova”, ”botezată” astfel de către Dragoș Descălecătorul, după numele cățelei lui, Molda. Reținem, așadar, că denumirea ”Moldova” nu este proprietatea exclusivă tuturor, ci doar a politicienilor de la Putere, pentru a cărei utilizare îi obligă pe moldoveni să ceară aprobare și să plătească taxe așa cum se achită pentru deținerea unei case ori mașini. La acest capitol, guvernanții moldoveni sunt campioni mondiali!

Prin aceste naționalizări de denumiri, de pe urma cărora Statul vrea să scoată și bani de la moldoveni, ni se demonstrează că guvernanții se folosesc de aceste denumiri la fel cum se folosesc proxeneții de tîrfele pe care le scot la profit. Zimbrul Chișinău, Berea Chișinău, Moldova Agroindbank, Air Moldova SRL, Lukoil Moldova SRL, METRO Cash&Carry Moldova SRL etc. au avut nevoie de aprobare și plătesc pentru denumirile alese? Dacă da, atunci nu trebuie să ne revoltăm în fața unor autorități care, mîine-poimîine, pot impune și taxe ori amenzi arbitrare pentru inevitabilele pîrțuri trase în spațiul public?

Imaginați-vă că, în Țările lor democrate și civilizate, neamputate de responsabilitate socială, abuzuri asupra propriilor cetățeni și bun simț, s-ar confrunta cu astfel de tîmpenii agresive cei de la Arsenal Londra, BBC, The New York Times, USA Today, France-Presse, Paris Match etc.! Dar ce interdicții sau condiții, după model moldovenesc, ar putea să le impună autoritățile publice locuitorilor din comuna românească Fututa!?