DECLARATIILE DE PRESA ALE PRESEDINTEI MAIA SANDU DUPA INTREVEDEREA CU SECRETARUL DE STAT AL STATELOR UNITE ALE AMERICII, ANTONY J. BLINKEN

Domnule Secretar de Stat, vă salut la Chișinău.

Pe 18 februarie, doar două săptămîni în urmă, am împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. Pe parcursul a trei decenii, SUA ne-a susținut în efortul nostru de consolidare a societății și a economiei, de construire a unui stat democratic, unde fiecare cetățean poate fi și gîndi liber.

Sîntem recunoscători pentru asistența oferită de guvernul și cetățenii SUA în această perioadă, peste 1,7 miliarde de dolari SUA, asistență care ne-a ajutat să ne consolidăm ca stat. Apreciem susținerea fermă a Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și pentru parcursul nostru european.

Mi-aș fi dorit să ne vizitați în timp de pace, în contextul aniversării relațiilor noastre bilaterale. Avem planuri mari pentru transformarea Moldovei.

Am început să reformăm sistemul justiției, să combatem corupția în instituțiile statului, să îmbunătățim mediul de afaceri și să atragem investiții în economia țării, să încurajăm dezvoltarea comunităților locale și să regîndim sistemul educațional pentru a pregăti mai bine Moldova pentru provocările vremii. Vrem să construim o țară rezilientă, competitivă, prosperă și inovatoare. O țară care investește în oameni și care poate canaliza energia și creativitatea cetățenilor săi pentru a construi un loc în care oamenii vor să trăiască.

Realitatea în care ne-am trezit pe 24 februarie, însă, a pus pe pauză planurile noastre. Ne aflăm într-o perioadă sumbră pentru întreaga regiune, unde toate eforturile sînt îndreptate spre consolidarea societății în jurul unui singur obiectiv - pacea în regiune.

După cum știți, războiul din Ucraina se desfășoară chiar la frontiera țării noastre. Am condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei si am chemat la pace din prima oră a acțiunilor militare. Vom continua să chemăm la dialog și la găsirea unor soluții pașnice ca singura modalitate de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei și cetățenilor săi.

Ca țară neutră - un principiu înscris în Constituție - am decis să întindem o mînă de ajutor oamenilor care sînt afectați direct de urgia războiului. Din primele ore ale atacului armat asupra Ucrainei, Moldova a primit pe teritoriul său cetățenii din țara vecină care fug din calea bombelor.

Peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul războiului; o bună parte dintre aceștia rămîn deocamdată în țara noastră. Angajații serviciilor de stat: polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, medici, asistenți sociali, aleși locali, diplomați, dar și foarte mulți voluntari s-au mobilizat să ajute refugiații care vin din Ucraina. Mii de oameni simpli din toate regiunile țării s-au alăturat acestui efort.

După ce intră în Moldova, refugiații primesc o gustare caldă, transport și adăpost într-un centru de plasament temporar sau în casele oamenilor. Zeci de mii de familii din toată țara găzduiesc oaspeți din Ucraina în aceste zile. E un efort semnificativ pentru o țară cu o populație mai mică de 3 milioane de oameni cu venituri modeste.

În pofida provocărilor foarte mari pe care le prezintă pentru noi fluxul în creștere al refugiaților din țara vecină, nu putem întoarce spatele acestor oameni. Majoritatea sînt femei, copii și vîrstnici. Ei trec frontiera noastră obosiți, disperați, după multe ore pe drum, fugind din calea războiului. Avem obligația morală să-i ajutăm - și o vom face atît timp cît ne vor ține puterile.

Domnule Secretar de Stat,

Republica Moldova are nevoie de ajutorul și contribuția imediată și semnificativă a comunității internaționale pentru ca oamenii și economia noastră să facă față în continuare acestor provocări.

Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar și redirecționarea fluxului de refugiați care doresc să plece în alte țări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească.

Unele state și-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua și găzdui refugiați din Ucraina în perioada următoare. Doar cu eforturile comune, consistente și rapide ale tuturor partenerilor putem ajuta Ucraina.

Avem nevoie de ajutor și de implicarea rapidă a comunității internaționale - în primul rînd, pentru încetarea luptelor și restabilirea păcii. Sper că turneul pe care îl întreprindeți în aceste zile în țările din regiune va contribui, împreună cu vizitele altor demnitari înalți, la eforturile de pace în Ucraina. E ceea ce ne dorim cu toții. E ceea ce merită toți – și în special ucrainenii.

Domnule Secretar de Stat Blinken,

Republica Moldova și Statele Unite au dezvoltat o relație foarte bună în cei peste 30 de ani de relații de cooperare și prietenie. Apreciez parteneriatul strategic dintre țările noastre și sper să ne revedem în zile mai bune, cînd vom putea discuta cum să avansăm pe subiectele care le avem pe agenda bilaterală a țărilor noastre.

Sper că vizita Dumneavoastră va da un suflu nou parteneriatului nostru. Vrem să continuăm dialogul politic și de securitate între statele noastre, să dezvoltăm proiectele de reziliență energetică și să avansăm în dialogul pe justiție și colaborarea în domeniul recuperării activelor furate de la cetățenii Republicii Moldova.

Parteneriatul moldo-american ne va ajuta să consolidăm reziliența Republicii Moldova, să întărim capacitatea țării noastre de a răspunde provocărilor vremii. Iar o Moldovă mai puternică, mai rezilientă poate deveni un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune, un partener de încredere și un avanpost al lumii libere.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40