DECLARATIA CEX AL PSRM: ACUM, INVITAT LA DISCUTII PRELIMINARE PENTRU FORMAREA UNEI MAJORITATI PARLAMENTARE

Luni, 11 Martie, în cadrul unui briefing de presă, Comitetul Executiv (CEx) al PSRM, în frunte cu conducerea acestui partid, şi-a făcut publice intenţiile preliminare privind perspectiva formării unei majorităţi parlamentare, ca urmare a validării de către Curtea Constituţională a alegerilor parlamentare din 24 Februarie 2019.

În declaraţia adoptată de către CEx al PSRM şi dată publicităţii cu acest prilej, este subliniată intenţia acestui partid, în calitate de cîştigător majoritar al alegerilor, de a purta discuţii preliminare cu blocul ACUM pentru a fi identificate mecanismele politice şi tehnice prin care ar putea forma o majoritate parlamentară.

Potrivit declaraţiei făcute, decizia CEx al PSRM se bazează pe faptul că PSRM și ACUM reprezintă principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice din țară şi că au mai colaborat în trecut cînd au organizat proteste împotriva guvernării. Iată şi textul integral al declaraţiei:

Curtea Constituțională, pe 9 martie 2019, a confirmat legalitatea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 și a validat mandatele deputaților noi aleși. Această campanie electorală a fost una dintre cele mai grele și tensionate din istoria Republicii Moldova. În numele Partidului Socialiștilor, dar și al candidaților aleși pe circumscripțiile uninominale din partea partidului, ținem să mulțumim celor peste 440 de mii de alegători ai noștri pentru încrederea acordată.

În pofida tuturor atacurilor, folosirii unor tehnici și instrumentări politice murdare, dezinformare și manipulare politică, Partidul Socialiștilor a obținut cel mai bun scor electoral și a ieșit învingător cu 35 de mandate de deputat din 101. Acest succes electoral este o mare responsabilitate pentru partid și fiecare membru al echipei PSRM.

Practicile internaționale specifică faptul că anume partidele care înving în alegerile parlamentare inițiază discuțiile privind formarea majorității parlamentare și a Guvernului. Considerăm că anume acum este momentul în care putem începe aceste discuții preliminare privind eventualele colaborări parlamentare. PSRM, în calitate de partid care a cîștigat alegerile din 24 februarie, este disponibil să examineze formarea unor eventuale majorități parlamentare pornind de la cîteva principii pe care le va pune la baza oricărei colaborări politice:

– garantarea statalității, neutralității Republicii Moldova și reintegrarea țării;

– politica externă echilibrată prin consolidarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă și cooperarea reciproc avantajoasă cu Uniunea Europeană, SUA și alte state;

– respectarea drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova indiferent de naționalitate și apartenență etnică;

– dezvoltarea economică și crearea a noi locuri de muncă;

– echitate socială și protecția valorilor noastre tradiționale.

De la aceste principii de bază vom porni discuțiile cu deputații din noul Parlament.

Pentru PSRM nu este simplu să discute cu politicieni și partide, față de care avem obiecții serioase și argumentate, mulți dintre ei fiind responsabili de guvernările din 2009 încoace, însă înainte de orice punem pe prim plan interesul cetățenilor și dorința lor de a trăi într-o țară cu standarde de viață bune, le respectăm votul și căutăm soluții pentru a avea cît mai curînd instituții stabile și a începe să lucrăm pentru cei care ne-au votat.

PSRM nu dorește să provoace alegerile anticipate, chiar dacă este gata să facă față unui eventual scrutin electoral, însă constatăm că sînt alții care doresc să le provoace. Nici o guvernare care să facă ceva bun pentru oameni nu se poate face fără PSRM, cîștigătorul alegerilor și singurul partid care nu a participat la guvernările dezastruoase din ultimii ani. Orice combinații politice între ACUM și PDM nu sînt altceva decît o continuare a alianțelor dezastruoase de tipul Alianțelor pentru Integrare Europeană de după 2009. Viitoarea majoritate parlamentară trebuie formată în jurul PSRM, fiind cel mai reprezentativ partid, de aceea noi dăm start oficial la discuții preliminarii pe acest subiect.

În urma deciziei luate în cadrul ședinței Executivului Politic al PSRM s-a hotărît că, în primul rînd, vom invita la discuții blocul ACUM. Această decizie se bazează pe faptul că PSRM și ACUM reprezintă principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice din țară, noi am mai colaborat cu politicienii din partidele acestui bloc în trecut, împreună am organizat proteste împotriva guvernării și vrem să vedem dacă identificăm lucruri pe care le mai avem în comun, care ar putea să contureze o eventuală colaborare politică. În această ordine de idei, anunțăm că invităm liderii blocului ACUM mîine, Marți (12 Martie; n. red.), la ora 15.00, la sediul PSRM, pentru această discuție preliminară. Ora și ziua pot fi schimbate în funcție de programul ambelor părți.

Vrem să atragem atenția tuturor asupra faptului că nu începem negocierile privind formarea majorității parlamentare. La această etapă vorbim doar despre discuții preliminarii, în care vrem să înțelegem ce planuri au partidele din Parlament. După ce vom avea aceste discuții preliminarii și vom înțelege ce planuri au, vom anunța ce facem mai departe și cu cine negociem, ce negociem şi în ce formă.

Pentru PSRM scopul prioritar este să formeze o majoritate parlamentară și un Guvern care să înceapă să lucreze cu adevărat pentru țară, pentru cetățenii săi. În acest sens, vom manifesta flexibilitate în negocieri, vrem să participăm la consolidarea instituțiilor statului, dar nu ne vom lăsa atrași în luptele dintre alte partide pentru dărîmarea lor sau folosirea în scop politic. Considerăm că activitatea instituțiilor trebuie să fie total depolitizată și independentă, nu să se treacă controlul politic asupra lor de la un partid la altul.

Acestea sînt criteriile de bază pe care PSRM le pune la baza primelor discuții politice și apoi a eventualelor negocieri pentru formarea majorității parlamentare. Asta e tot ce am avut să Vă comunicăm la această etapă. Vom reveni cu detalii în zilele următoare, în funcție de evoluții”.