DEBUTUL SESIUNII DE TOAMNA-IARNA A PARLAMENTULUI A FOST MARCAT DE ACUZATII GRAVE

Deputații s-au reunit pe 15 octombrie în prima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului. Ședința în plen a debutat în condițiile în care protestatarii din centrul Chișinăului solicită reunirea Guvernului, Parlamentului și Președinției pentru îndeplinirea revendicărilor acestora, iar socialiştii şi adepţii formaţiunii politice „Partidul Nostru” au anunţat că vor înconjura clădirea Parlamentului.

Sediul Legislativului este înconjurat de polițiști echipați pentru a face față unor posibile violențe.

Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a anunţat că în mod tradiţional sînt luările de cuvînt ale preşedinţilor fracţiunilor parlamentare.

Primul a ieşit la tribună preşedintele PSRM, Igor Dodon. El s-a adresat, în primul rînd, "la cei care muncesc, suferă şi reprezintă, de fapt, Republica Moldova". „Miliardul jefuit din bănci ne va condamna la zeci de ani din sărăcie. Prin scheme criminale jefuiți poporul prin majorarea tarifelor”, a declarat liderul socialiştilor. Acesta a cerut demisia procurorului general, conducerii Serviciului de Informaţii şi Securitate și Centrului Naţional Anticorupţie. De asemenea, Dodon i-a cerut lui Nicolae Timofti să-și dea demisia.

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, i-a reproşat lui Dodon că l-a votat pe Nicolae Timofti la funcţia de şef de stat, iar acum îi cere demisia. ”Lui Timofti i-a reușit să păstreze echilibrul instituției de președinție”, a declarat liderul comunist. Totodată el a spus că este gata să voteze „demisia tuturor celor menționați de Platforma DA”. Cu referire la Guvern Voronin a spus: „Noi nu punem problema demiterii Guvernului, dar a unor membri”.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a declarat de la tribuna Parlamentului că nu are nevoie de imunitate parlamentară. PLDM „a propus excluderea imunității parlamentare, iar PCRM nu a votat”.

„Dacă nu este posibil să reformăm țara trebuie să o reclădim. Trebuie să corectăm erorile comise și să impunem valorile în care credem. Şi trebuie să începem de astăzi”, a mai spus Filat. Potrivit acestuia, alegerile anticipate cerute de opoziţie şi protestatari „nu vor schimba nimic. Integrarea europeană este un fapt ce nu se pretează negocierii”.

„Actuala sesiune parlamentară începe într-un moment foarte tensionat, în care avem pe de o parte nemulțumirea cetățenilor, iar pe de altă parte avem de a face cu mai multe grupuri de provocatori care reprezintă diferite tabere și diferite interese, care încearcă să pună în aplicare diverse planuri, folosindu-se de nemulțumirea oamenilor. O Moldovă vulnerabilă este ceea ce visează unii de mai mulți ani, unii care vor să-și facă interesele. Mă refer la interese din exterior, dar și din interiorul țării”, a menţionat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.

El a făcut un apel, inclusiv către deputații neafiliați să înțeleagă momentul complicat prin care ar trece țara dacă nu ar exista majoritate parlamentară. Marian Lupu i-a îndemnat să voteze în conformitate cu interesele țării și a exprimat regretul că deputații neafiliați nu au fost invitați la dialogul pentru constituirea unei majorități parlamentare, dar a menționat că s-ar putea să se revină la această chestiune.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat încrezut că partidele aflate la putere au șansa de a întoarce încrederea oamenilor. „A venit timpul să demonstrăm că putem construi un stat de drept cu economie funcțională. Primul pas important este ducerea pînă la capăt a reformei justiției, luptei cu corupția, ce va aduce și finanțări externe”, a spus liderul liberal.

Procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în ședința de astăzi a Parlamentului ridicarea imunității parlamentare deputatului Vlad Filat, care ar fi implicat în devalizarea Băncii de Economii.

Parlamentul va avea o agendă încărcată în sesiunea de toamnă-iarnă. Deputaţii îşi propun să examineze aproape 80 de acte normative privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Pe agenda deputaților figurează proiecte privind reforma justiţiei, a domeniilor sănătate și asigurări sociale, energetică și dezvoltarea afacerilor.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31