DEBUT REVOLTATOR AL VIZITEI LUI PUTIN IN UNGARIA

Vladimir Putin a stîrnit controverse imediat ce a coborît din avionul ce l-a adus la Budapesta. Putin şi-a început vizita cu o depunere de coroane de flori la cimitirul Fiuemi uti, unde se găsesc 7.000 de morminte ale militarilor ruşi căzuţi în Al Doilea Război Mondial. Preşedintele Federaţiei Ruse a depus însă coroana de flori la monumentul soldaţilor sovietici care au căzut în timpul reprimării revoltei anti-sovietice din 1956, aflat în incinta aceluiaşi cimitir şi care a fost renovat recent, fapt care a stîrnit şi el controverse în Ungaria. Aceasta şi pentru că renovarea a fost finanţată de un oligarh rus, scrie Politisc.hu.

Pe monument stă scris ”Recunoştinţă şi glorie eterna eroilor sovietici care şi-au dat viaţa pentru libertatea poporului ungar în timpul contra-revoluţiei din octombrie 1956”. Inscripţia a rămas neschimbată şi după renovarea din 2014. Doar presa rusă a avut acces la depunerea coroanelor de flori şi această decizie pare să fi fost bine gîndită, avînd în vedere prevederile legale din Ungaria.

Inscripţia violează Constituţia Ungariei, amendată chiar de actuala majoritate parlamentară a FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban. Constituţia arată că ”libertatea noastră a izvorît din Revoluţia din 1956”. Site-ul ungar 444.hu arată că gestul lui Putin poate fi interpretat ca intrînd sub incidenţa codului penal, care arată că oricine ”încearcă să nege, să pună la îndoială sau să justifice genocidul şi alte crime împotriva umanităţii comise de sistemul comunist va fi pedepsit cu pînă la trei ani de închisoare”. Un blogger maghiar a anunţat că a sesizat autorităţile cu privire la gesturile lui Putin.

Viktor Orban, gazele şi politica neliberală

Departe de premierul Viktor Orban însă să sesizeze aceste aspecte ale vizitei preşedintelui rus. Preocupat de edificarea ”democraţiei neliberale” în Ungaria, premierul ungar urmăreşte în primul rînd încheierea unui contract energetic cu Rusia care să-i permită menţinerea politicii de reducere a preţului utilităţilor in Ungaria, în schimbul ”liberalizării” preţurilor, adică al scumpirilor propuse de Bruxelles. Orban a pregătit terenul pentru opinia publică în privinţa negocierii noului contract, făcînd declaraţia alarmistă ”nu avem nici o garanţie că vom putea livra gaze consumatorilor după 2015 – trebuie să rezolv problema asta”.

Potrivit Gazeta.ru, pe agenda discuţiilor mai figurează şi participarea Ungariei la noul proiect al gazoductului Turkish Stream, menit să înlocuiască proiectul rus South Stream, care ar fi trebuit să transporte gazele ruseşti către Europa Centrală via Marea Neagră şi Balcani si despre care Vladimir Putin a declarat ca Rusia il abandonează din cauza piedicilor puse de catre UE, necum din cauza dificultăţilor financiare majore cu care se confrunta Gazprom. Putin este însoţit la Budapesta de directorii Gazprom şi Rosatom.

E profitabil să fii prietenul Rusiei: un contract pentru gaze contra îngenuncherii pe decenii a unui sector strategic

O parte din premisele încheierii unui contract pentru livrarea de gaze naturale sînt întrunite. În primul rînd, Ungaria a fost prima care a oferit Rusiei un contract uriaş – peste 10 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare la centrala nucleară de la Paks şi controlul asupra acestui sector strategic pentru circa trei decenii – perioadă în care va fi rambursat împrumutul, oferit tot de Rusia. O propunere venită din partea majorităţii parlamentare a FIDESZ prevede ca documentele legate de modernizarea centralei nucleare să fie secrete pentru următorii 15 ani. Şansele respingerii propunerii de către opoziţie sînt minime – opoziţia ungară nu numai că este redusă, dar este şi decredibilizată în ochii populaţiei, după gafele uriaşe comise de ultima guvernare socialistă şi după măsurile de austeritate aplicate de guvernul tehnocrat care i-a urmat.

În al doilea rînd, Vladimir Putin are tot interesul să-şi asigure un ”cal troian” în interiorul UE şi ”pentru preşedintele rus este foarte important să transmită lumii mesajul că merită să fii prieten al Rusiei, sperînd şi că Ungaria ar putea fi tara care sa distrugă unitatea UE”, după cum afirma analistul ungar Peter Kreko, citat de Euronews. Nu în cele din urmă, analistul Andras Deak spune: ”Orban va anunţa ajungerea la un acord la finalul întîlnirii şi va spune că acesta îi va permite sa continue reducerea preţurilor la utilităţi. Dar aceste reduceri de preţ ar fi avut loc şi vara vizita lui Putin, datorită reducerii preţului petrolului”.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat în urmă cu o săptămînă că securitatea energetică a Ungariei depinde de negocierile cu Rusia, pentru că actualul contract pentru livrare de gaze expiră anul acesta şi ţara este dependenta în proporţie de circa 80% de aceste importuri. Pe de altă parte,oficialii de la Budapesta s-au folosit de importanţa acestui contract energetic cînd au încercat să înlăture suspiciunile partenerilor din UE privind vizita lui Putin. Prezent la Forumul Europa-Ucraina, secretarul de stat din MAE ungar Istvan Mikola a declarat ca scopul vizitei lui Putin este în primul rînd negocierea noului contract energetic, vital pentru Ungaria. Mikola a precizat că ţara sa este în favoarea menţinerii unităţii europene in privinţa sancţiunilor impuse Rusiei, deşi, ca ţară exportatoare este nemulţumită de pierderile pe care le suportă. El a mai arătat că Budapesta nu susţine o soluţie militara pentru conflictul din Ucraina şi că Ungaria nu va livra arme puterii de la Kiev

Lista ”cuceririlor” lui Putin

Dincolo de aspectele tehnice ale vizitei lui Putin la Budapesta, Ungaria devine o noua ţintă bifată pe lista încercărilor liderului rus de a ieşi din izolarea pe plan internaţional. Recent, Putin l-a invitat la Moscova pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, a avertizat coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic ca bombardamentele efectuate în Siria trebuie să primească acordul prealabil al preşedintelui Bashar al-Assad şi a ajuns la acorduri privind acostarea navelor militare ruse în Nicaragua şi Venezuela.

Şi mai importante sînt declaraţiile noului guvern de la Atena privind o posibila orientare către finanţarea rusă a datoriei statului, dar şi dezvaluirile legate de finanţarea oferită de băncile de stat de la Moscova partidului extremist Frontul Naţional din Franţa, plasat pe prima poziţie în preferinţele electoratului în acest moment. Deloc lipsite de legături cu ideologii regimului Putin sînt formaţiunile de extrema-dreaptă Jobbik (Ungaria), Vlaams Belang (Belgia), Liga Nordului (Italia), Ataka (Bulgaria), Partidul Naţional Democrat (Germania).

Călin MARCHIEVICI, Cotidianul.ro