DE CINCI ANI ESTE ACTIVA O LINIE TELEFONICA DE ASISTENTA A PERSOANELOR CU DIZABILITATI

De cinci ani, este activă o linie de telefon creată pentru asistența gratuită a persoanelor cu dizabilități, dar și a celor care îngrijesc persoane cu dizabilități sau le promovează drepturile. La numărul: 080010808 oamenii sună ca să afle despre diferite prestații, despre cum pot accesa serviciile sociale care le revin, dar și, pur și simplu, pentru a-și spune păsul. În toată perioada, de la lansare, au fost înregistrate 11 mii de apeluri. Practic fiecare al zecelea apel a reclamat situații de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, transmite IPN.

La un eveniment aniversar, beneficiarii acestui serviciu au manifestat recunoștință consilierilor care le vorbesc respectuos și binevoitor. Mama unei tinere cu dizabilități severe, care necesită îngrijire și supraveghere 24/24, recunoaște că se simte epuizată psihic și fizic. Apelînd 080010808, este ascultată și susținută. „Știu că oricînd pot apela la ei și voi fi tratată cu respect, eu și copilul meu”, a spus femeia. Un alt beneficiar a mulțumit echipei că l-au ajutat să obțină un pat multifuncțional, care îi era atît de necesar.

Jumătate dintre cei care accesează Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoane cu dizabilități au nevoie de ajutor în gestionarea stresului și a situațiilor de panică cu care se confruntă. „Am apelat Serviciul atunci cînd eram într-o situație de disperare totală. Mi-au fost amputate ambele picioare și, după externarea din spital, am fost adusă acasă unde nu am pe nimeni să mă îngrijească”, spune o beneficiară, care a găsit ajutor, apelînd 080010808.

Datorită implicării consilierilor, a fost încadrată în serviciul de îngrijire la domiciliu și are parte și de prînz la cantina socială. Mai importat este că a fost ajutată să-și restabilească relațiile cu fiica, cu care nu comunica de mai mulți ani.

La 080010808 sună și cei care sînt discriminați, chiar și în instituțiile medicale sau la locul de muncă. „Eu am apelat la Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoane cu dizabilități din cauza că medicul de familie nu mi-a oferit tratament compensatoriu pentru tratarea COVID -19. Datorită serviciului și informației pe care mi-a oferit-o, am beneficiat de acest tratament…”, a remarcat un alt beneficiar.

Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoane cu dizabilități 080010808 este un serviciu național, creat în scop de prevenire și reducere a situațiilor de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Sursa: IPN