De ce o stire de importanta majora este evitata ”diplomatic”? Ursula von der Leyen este din nou anchetata

O știre veche de mai bine de trei săptămîni nu a atras atenția, deși subiectul nu este deloc de neglijat. Ombudsman-ul european, un fel de Avocat al Poporului, dar la nivelul Uniunii Europene, a deschis o anchetă referitoare la refuzul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a nu face publice discuțiile avute cu Pfizer privind achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin.

Anunțul deschiderii acestei anchete a fost făcut de Ombudsman-ul Emily O’ Reilly printr-un comunicat de presă din 16 Septembrie.

„Reclamantul, invocînd dreptul de acces la informații de interes public, a solicitat Comisiei Europene accesul la mesaje text și alte documente referitoare la discuțiile dintre președinta Comisiei și CEO-ul unei companii farmaceutice cu privire la achiziționarea unui vaccin COVID-19.

Comisia a declarat că nu poate oferi acces la nici un mesaj text, deoarece nu s-a păstrat nici o dovadă a unor astfel de mesaje. În opinia reclamantului, Comisia are obligația de a înregistra mesaje instantanee legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri COVID-19.

Ombudsman-ul a deschis o anchetă și a cerut să se întîlnească cu reprezentanții Comisiei pentru a discuta despre procedurile și practica aplicabilă”, se arată în comunicatul instituției europene.

Scandalul, potrivit Politico, a pornit după ce în publicația New York Times a apărut articolul intitulat ”How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls”, în care era dată informația că între von der Leyen și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, au fost schimbate o serie de mesaje și apeluri telefonice pentru încheierea unui contract cu Pfizer.

Refuzul Comisiei de a acorda acces la mesajele schimbate între cei doi a avut ca efect depunerea unei plîngeri asupra căreia Emily O’ Reilly se concentrează acum.

Ursula von der Leyen nu este pentru prima dată protagonista unei anchete privind atribuirea de contracte în mod preferențial. În Februarie 2020, șefa Comisiei Europene a fost interogată de către Comitetul de anchetă al Bundestagului.

Europarlamentarul Chris Terheș a adus în atenție subiectul ignorat astăzi printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, investigată pentru legături cu firma Pfizer și contractul de 1,8 miliarde de doze de vaccin

Ombudsman-ul european a pornit o investigație împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru faptul că a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer și care priveau achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin, arată instituția europeană într-un comunicat remis public.

Reclamantul, invocînd dreptul de acces la informații de interes public, a solicitat Comisiei Europene accesul la mesaje text și alte documente referitoare la discuțiile dintre președinta Comisiei și CEO-ul unei companii farmaceutice cu privire la achiziționarea unui vaccin COVID-19.

Ombudsman-ul a deschis o anchetă și a cerut să se întîlnească cu reprezentanții Comisiei pentru a discuta despre procedurile și practica aplicabilă”, arată în comunicat instituția Ombudsman-ului european.

Scandalul a pornit după ce NY Times, pe data de 28 Aprilie 2021, sub titlul „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls” (Cum a finalizat Europa o înțelegere pentru vaccinul Pfizer prin SMS și apeluri telefonice), a publicat un articol în care descrie, citînd surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe și personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.”

Și, cum au vorbit, două lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi [Uniunii] – mult mai multe. Iar Uniunea Europeană ar fi încîntată să le aibă”, se arată în articol.

„Diplomația personală” dintre cei doi a jucat un rol fundamental în finalizarea înțelegerii în urma căreia UE s-a angajat să cumpere 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer, arată același articol din NY Times. Pe data de 8 Mai 2021, Ursula von der Leyen a anunțat public, cu mîndrie, pe Twitter că a încheiat această înțelegere cu Pfizer, în urma căreia angajează UE să cumpere 1,8 miliarde de doze de vaccin, în contextul în care populația Uniunii Europene este de 450 de milioane de oameni. Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD, fără a avea știință despre aceste discuții oculte, a arătat, pe data de 12 Mai 2021, că această înțelegere parafată de Ursula von der Leyen cu Pfizer demonstrează, printre altele, că „actualul vaccin nu produce imunitate, pentru că dacă ar produce, nu ar mai fi necesară vaccinarea în 2022 și 2023”. Prin urmare, afirmația ca oamenii se „imunizează” după aceste vaccinuri este falsă.

„Sunt convinsă că suntem în asta pe termen lung”, a spus Ursula von der Leyen referindu-se la acel contract.

Contractul respectiv face din UE cel mai mare client al firmei Pfizer din lume, se mai arată în articolul din NY Times. Pornind de la acest articol, o persoana interesată a cerut Comisiei Europene, pe baza legislației europene privind accesul la informații de interes public, să-i pună la dispoziție acele comunicări între Ursula von der Leyen si CEO-ul Pfizer, cerere la care Comisia a răspuns că nu deține respectivele comunicări deoarece au fost șterse. Ursula von der Leyen a mai fost protagonista unui scandal similar în Germania, pe vremea cînd era ministru al Apărării. Atunci a șters informațiile dintr-un telefon de pe care a negociat contracte.

„Ne găsim în fața unui scandal de proporții astronomice, unde pe viața, sănătatea și banii europenilor președinta Comisiei Europene negociază în privat, pe persoana fizică, cu firme private, achiziționarea de produse medicale pe care, apoi, tot Comisia Europeana și statele membre, prin mecanisme de constrîngere gen «Certificatul Verde», le impun oamenilor, iar cei care refuză să le primească sunt sancționați. Un asemenea sistem diabolic a deposedat europenii de drepturi și libertăți fundamentale transformîndu-i în iobagi, care sunt buni atîta vreme cît muncesc, plătesc taxe și consumă produse medicale de la firme private. Dacă aceste suspiciuni planează la nivel european, e temeinic să ne întrebăm ce aranjamente și angajamente secrete au făcut guvernanții români, care au ascuns constant informații despre costurile și motivele deciziilor adoptate, de la izolete cumpărate la preț de mașină, pînă la achiziția a peste 120 milioane de doze de vaccin, pentru «a învinge pandemia».

Din poziția de europarlamentar voi continua demersurile pentru a lămuri aceste aspecte și pentru că drepturile și libertățile tuturor romînilor să fie restaurate”, a spus Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD.