DE CE NE ARDE IN GIT ATUNCI CIND CONSUMAM ALCOOL?

În gît, alcoolul s-ar putea sa se simtă ca şi cum ar fi cald. În momentul în care consumăm alcool, simţit în gîtul nostru o senzaţie de arsură. Cum se explică acest lucru? Oamenii de ştiinţă ne asigură că nu temperatura băuturii pe care o înghiţim este de vină. În gît, alcoolul s-ar putea sa se simtă ca şi cum ar fi cald, însă aceasta este doar o senzaţie falsă, deoarece în momentul în care consumăm băuturi spirtoase, în organismul nostru este activat receptorul de temperatură cunoscut sub denumirea de ,,VR1". În mod normal, acesta devine activ atunci cînd ingerăm alimente a căror temperatură este cu adevărat ridicată. Prin urmare, de ce se comportă alcoolul în acest fel?

Motivul îl reprezintă faptul că etanolul (tipul de alcool folosit la producerea băuturilor spirtoase) produce aceleaşi efecte asupra receptorului VR1 ca şi produsele alimentare fierbinţi. În mod obişnuit, receptorul este declanşat la o temperatură de cel puţin 42 de grade Celsius, însă în cazul băuturilor alcoolice, etanolul are capacitatea de a activa receptorul ca şi cînd am consuma alimente avînd o temperatură de 34 de grade Celsius, adică mai puţin decît temperatura normală a corpului nostru.

Acesta este motivul pentru care, atunci cînd consumăm alcool, simţim că ne arde în gît.

Sursa: sciencedump.com

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
04.05.24 - 18:50
02.05.24 - 01:15
09.05.24 - 17:17