DE CE IL PROTEJEAZA UNII JUDECATORI PE PLAHOTNIUC?

Un sistem mafiot și criminal care se consolidează sub ochii noștri

Din clipa în care Andrian Candu a părăsit PDM, construindu-și așa-zisa grupare politică Pro Moldova, asaltul mafiei criminale a lui Vladimir Plahotniuc împotriva Statului de drept s-a declanșat și se desfășoară la lumina zilei, pe înțelesul tuturor. Sîntem în fața celei mai diabolice conspirații antinaționale și a unei provocări sfidătoare menite să-i transforme în ”martiri politici” pe Plahotniuc și Ilan Șor. Ei nu mai au ce pierde, acesta fiind motivul pentru care aruncă în joc zeci de milioane de euro și șantajează masiv numeroși factori decizionali din structurile Statului. Firește că milioanele cu care cumpără deputați, partide, susținători etc. nu sînt din banii lor, ci din miliardul furat, din afacerile tenebroase pe care le patronează prin interpuși și multe altele. Pe lîngă Pro Moldova, în favoarea lui Plahotniuc, direct ori indirect, mai acționează Partidul Șor, în primul rînd, Renato Usatîi, Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia doi din urmă și-au construit ”acoperire” prin aceea că spun că luptă împotriva guvernării și a lui Igor Dodon, de parcă primii trei nu spun același lucru!

Consolidarea sistemului mafiot și criminal de care vorbim cuprinde mai multe componente, din care vom pomeni doar cîteva. În primul rînd, scopul acestui sistem este destabilizarea Țării, destructurarea actualei majorități parlamentare prin cumpărarea de deputați, demiterea Guvernului, sabotarea lui Igor Dodon și crearea unei imagini de ”salvatori naționali” pentru Plahotniuc și Șor. Observați că, pe acest întreg fundal, furtul miliardului, înstrăinarea ilicită a Aeroportului, a Air Moldova și celelalte jafuri naționale rămîn ”în umbra discursurilor” tuturor celor arătați. Dacă uneori mai amintesc cîte ceva, o fac din rutină și ”blazare”. Candu și Șor sînt de înțeles pentru că sînt implicați, dar cum se face că toți ceilalți s-au cantonat doar în ”jos Dodon” și ”jos guvernarea”? Singurii care au rămas focusați pe aceste nelegiuiri au rămas doar guvernanții și procurorii.

Despre modul malefic prin care Șor este transformat într-un Mesia, într-un ”martir politic”, inclusiv cu sprijinul publicității plătite la Pro TV Chișinău, am mai scris anterior și nu voi mai insista. Funcționarea eficientă a sistemului mafiot despre care vorbim are la bază două realități funcționale vitale. Prima ține de uriașele sume de bani pe care Plahotniuc și Șor le au din tot ceea ce au furat ei în ultimii circa zece ani din Țară. Cu bani mulți, cumperi orice în Moldova, mai ales indivizi de teapa acelor deputați cumpărați, care, practic, vor să transforme Parlamentul într-un bordel și un tîrg de ”sclavi liberi”. Dacă nu ar exista acești bani nenumărați, sistemul mafiot n-ar mai putea să funcționeze.

A doua realitate funcțională de care dispune sistemul mafiot poartă numele de ”șantaj”. Pînă la fuga lor, acești doi netrebnici au mituit cu sume importante de bani responsabili din absolut toate instituțiile Statului. SIS ar trebui să știe cel mai bine, dar tace chiar și în fața celor mai ofensive evidențe! Am mai citit noi rapoarte întocmite de ofițeri SIS și era să murim de rîs... La ora actuală, toți cei mituiți de către acești criminali știu că au fost filmați, înregistrați cînd primeau bani iliciți. Mulți dintre ei ocupă și acum funcții suficient de importante pentru a asigura funcționarea sistemului mafiot al celor doi. Printre aceștia, sînt și destui judecători ai celor trei instanțe de judecată.

Pentru funcționarea sistemului, ”ei sînt nevoiți” să emită decizii favorabile lui Plahotniuc, Șor și acoliților celor doi. O fac din două motive: 1) Se tem de amenințările că vor fi date publicității înregistrări cu momentele cînd erau mituiți. 2) Fiind, cel mai probabil, ”stimulați” în continuare pentru ”serviciile lor”, nu se tem că vor fi trași la răspundere deoarece li se dau garanții ferme că Plahotniuc și Șor ”vor reveni victorioși în Țară”.

Prin demersurile ferme și suficient de vizibile pe care le face, constatăm că Procuratura s-a eliberat definitiv de ”teroarea” celor doi criminali. Ținînd seamă de acest întreg context descris, cum să ne explicăm cel puțin următoarele două momente: 1) În pofida insistenței Procuraturii Generale (PG), de ce Curtea de Apel Chișinău a amînat de cinci ori luarea unei decizii în cazul emiterii unui mandat de arestare a lui Plahotniuc, fără de care procurorii nu puteau cere autorităților SUA extrădarea acestuia în Republica Moldova? 2) De ce Curtea de Apel Chișinău a respins de cinci ori demersurile procurorilor prin care solicită sechestrarea unor vile din Elveția, Franța și România, a cinci autoturisme și a unei bărci, care sînt înregistrate în Elveția, dar și a patru mașini înmatriculate în Moldova, în valoare de 7,7 milioane de euro, toate aparținînd lui Plahotniuc?

Întrebări retorice, nu-i așa? Răspunsul la ele l-am oferit deja mai sus! Peste toate acestea, însă, cunoscîndu-se foarte bine cine este și ce poate face Plahotniuc, rămîne în suspans o mare dilemă: La ce mai pot avea nevoie americanii de acest criminal pe care, fără îndoială, l-au stors bine de informații? Oare nu este de mult expirată dezinformarea cu privire la pro-europenismul și anti-rusismul lui ”eficient”? Aici, totuși, este vorba despre un criminal și o Țară furată de el. Cine are prioritate?

Mihai CONŢIU