DE CE CINTA PASARILE?

Păsările scot aceste sunete pentru a comunica între ele, în principiu. De exemplu o cloşcă face sunete care avertizează puii de pericol. Unele păsări scot sunete pentru a vesti un eveniment, aşa cum face cucul atunci cînd vine primăvara. Atunci cînd păsările sălbatice migrează pe timp de noapte, ele strigă. Aceste strigăte ţin stolul împreună şi ajută păsările rătăcite să se întoarcă la grup. Limbajul păsărilor este diferit de limbajul nostru, ca să ne exprimăm noi trebuie să învăţăm un cod, pe cînd păsările o fac din instinct. 

Într-un experiment, de exemplu, puii au fost separaţi de masculii si de femele, ca să nu audă sunetele făcute de aceştia. Atunci cînd au crescut, puii au fost capabili să scoată aceleaşi sunete ca şi puii care au crescut lîngă mamă! Acest lucru nu înseamnă că păsările nu pot învăţa cum să cînte. De fapt, unele păsări pot învăţa cîntecele de la specii de păsări diferite. Dacă o vrabie este adusă într-un grup de canari, aceasta va face eforturi ca să cînte ca un canar.

Şi să nu uităm de papagal, care poate imita sunetele pe care le aude. Ştiaţi că păsările au dialecte? Cîntecul aceluiaşi tip de pasăre sună diferit în diferite părţi ale lumii. Acest lucru arată că păsările nu se bazează doar pe instinct, dar şi învaţă cînd vine vorba de cîntec.

Sursa: apropotv.ro