De ce America nu a fost denumita dupa Columb
Cristofor Columb a navigat pe ocean în 1492 şi a descoperit Lumea Nouă, însă regiunea nu a fost denumită după el. La baza acestui lucru se află reputaţia lui Columb din acea perioadă, astfel europenii au atribuit descoperirea exploratorului Amerigo Vespucci. Conform profesorului de istorie din cadrul Universităţii Kent din Ohio, Matt Crawford, Columb a crezut pînă în ultima clipă a vieţii sale că regiunea descoperită de el era, de fapt, Asia. Spre deosebire de Columb, Amerigo Vespucci a fost primul explorator care a declarat că Lumea Nouă este chiar o regiune nedescoperită pînă atunci.
Live Science aminteşte că Cristofor Columb s-a născut în 1451, în Genova, Italia, apoi s-a mutat în Portugalia în 1476. În acea perioadă numită şi perioada marilor descoperiri, Portugalia era ţara din care proveneau cei mai mulţi exploratori. Însă europenii îşi doreau de fapt o rută către India. Imperiul Otoman blocase accesul europenilor prin Constantinopol, Africa de Nord şi Marea Roşie. Columb dorea să facă parte din această perioadă şi a susţinut că se poate ajunge în Asia dacă vor călători către Vest. După ce Portugalia a respins propunerea lui Columb, exploratorul a plecat în Spania, unde i-a fost promisă o sumă importantă de bani şi titluri, dacă va descoperi o rută către India.
Columb a navigat către Bahamas, iar în cele patru călătorii anterioare a descoperit noi regiuni, el a ajuns pe insule precum Cuba, Hispaniola şi ţărmul central şi sudic al Americii. Însă în tot acest timp el a afirmat că a ajuns în Asia, spune Crawford. În acelaşi timp, exploratorul Vasco da Gama din Portugalia a reuşit să călătorească de pe ţărmul portughez către India.
În 1493, Columb trimitea o scrisoare către unul dintre susţinătorii săi, Luis de Santangel, în care îşi prezenta descoperirea. Însă, în acea perioadă, scrisorile lui Amerigo Vespucci au fost mult mai populare. Tot din Portugalia a navigat şi el către Lumea Nouă în 1499. Spre deosebire de Columb, Amerigo Vespucci a recunoscut în scrisorile sale că nu a ajuns în Asia, ci pe un nou continent. Scrisorile celor doi exploratori au influenţat crearea unei noi hărţi. În 1507, cartograful german, Martin Waldseemuller a realizat prima hartă în care a fost utilizată denumirea de America. (Sursa: Descoperă.ro)