David Cameron: ”Ucraina are dreptul să lovească pe teritoriul Rusiei cu armament britanic”

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi ”armament britanic” împotriva unor ţinte în Rusia, ameninţă Ministerul rus de Externe, relatează AFP.

Diplomaţia rusă anunţă, într-un comunicat, că l-a ”avertizat” cu privire la acest lucru pe ambasadorul britanic în Rusia Nigel Casey.

Ambasadorul britanic a fost convocat de Moscova în urma unor declaraţii ale ministrul britanic de Externe David Cameron.

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a declarat că Ucraina ”are dreptul să lovească pe teritoriul Rusiei cu armament britanic”.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat exerciţii nucleare ”într-un viitor apropiat” cu trupe staţionate în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ”ameninţări” ale unor lideri din Occident şi ale lui Emmanuel Macon la adresa Rusiei, a anunţat, Luni, Ministerul rus al Apărării.

”În cursul exerciţiului, o serie de măsuri vor fi luate în antrenarea în vederea pregătirii folosirii armelor nucleare nestrategice”, a anunţat, într-un comunicat, pe Telegram Ministerul.

”Acest antrenament vizează menţinerea pregătirii Armatei în urma unor declaraţii provocatoare şi ameninţări ale unor responsabili occidentali împotriva Rusiei”, a subliniat el.

”Aceste exerciţii nucleare sunt un răspuns la declaraţii ale unor reprezentanţi occidentali, inclusiv ale preşedintelui Emmanuel Macron, cu privire la trimiterea unor militari NATO în Ucraina”, a anunţat Kremlinul.

”Aceşti lideri au vorbit despre voinţa şi chiar intenţia de a trimite contingente armate în Ucraina, adică de a plasa militari NATO în faţa Armatei ruse”, a declarat Dmitri Peskov.

Emmanuel Macron şi-a reiterat, săptămîna trecută, o declaraţie potrivit căreia o trimitere de trupe din Occident la sol în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova străpunge ”liniile frontului” ucrainean şi dacă Kievul o cere.