DACA VREI SA DISTRUGI O NATIUNE NU ITI TREBUIE BOMBE, CI SA-I DISTRUGI INVATAMINTUL SUPERIOR

Pe 27 iunie Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre LICHIDAREA mai multor univesități care se identifică cu Republica Moldova și care au contribuit pe parcursul mai multor decenii la dezvoltarea societății și economiei țării. Astfel, începînd cu ziua de astăți Moldova nu mai are:

1. Universitatea de Stat din Tiraspol (evacuată la Chișinău), prima instituţie de învăţămînt superior din Republica Moldova, fondată la 1 octombrie 1930, adevărat focar de demnitate națională, care a rezistat persecuțiilor din 1992 din stînga Nistrului;

2. Universitatea Agrară de Stat din Moldova cu o istorie de aproape 90 de ani, care a debutat la 9 aprilie 1933 cu promulgarea de către MS Regele Carol al II-lea, fiind o adevărată forjerie de specialiști de înaltă calificare din Republica Moldova;

3. Academia de Administrare Publică, centru național de formare a specialiştilor de înaltă calificare, de dezvoltare profesională continuă a personalului din serviciul public şi de asigurare ştiinţifico-metodică a activităţii autorităţilor publice, care timp de aproape 30 de ani a instruit mii de funcționari publici și alte categorii de personal din serviciul public;

4. Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia, înființată la inițativa șefilor de stat din Moldova și Bulgari în semn de prietenie dintre popoarele noastre și ca centru de dezvoltare durabilă a regiunii, studiere, păstrare și perpetuare a valorilor bulgare în Moldova. Universitatea este închisă în pofida susținerii depline din partea Bulgariei.

5. Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, instituție de învățămînt recunoscută în mediul universitar național și internațional, decorată cu Ordinul Republicii și unde anual își manifestă dorința de a fi admiși la studii sute de tineri sportivi talentați.

Sînt sigur că va veni timpul cînd normalitatea va fi restabilită în sistemul învățămîntului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?!

 

Sîntem martorii unui atac raider „Made in Moldova”

Intenția de lichidare a celor 5 universități, inclusiv universitati cu valoare de simbol pentru Republica Moldova și a celor 18 institute de cercetare reprezintă o preluare forțată a unui patrimoniu de miliarde: bugete grase, clădiri, terenuri, contracte, proiecte etc.

Acest atac își are rădăcinile în anul 2017, cînd oamenii șmecheri au modificat Codul Științei și cel al Educației, alte acte normative, au destrămat Academia de Științe a Moldovei și au preluat controlul asupra întregului patrimoniu al acestui important for științific.

Astăzi asistăm la încheierea realizării planului de „mişcări strategice şi acţiuni inteligente, pentru a realiza un „jaf perfect”, plan cu componente vădite ale unui atac raider „Made in Moldova”:

- Universitățile și institutele de cercetare sînt preluate forţat, netransparent, fără careva studiu de impact, fără a consulta opinia publică și angajații instituțiilor.

- Atacul are loc rapid, timp de 1-2 zile. Se întîmplă lucruri despre care majoritatea persoanelor interesate de soarta instituțiilor nu au idee. Aceștia sînt puși în fața faptului împlinit. Cu 3 zile pînă la începerea perioadei de concedii a cadrelor didactice li se aduce la cunoștință prin intermediul TV că insituțiile vor fi lichidate, iar soarta lor este incertă.

- Transferul de control asupra instituțiilor, dincolo de voința conducerii și angajaților, are loc aparent legal, în baza unor decizii ale structurilor guvernamentale, însă acestea nu sînt suficient de motivate şi rezonabile și contravin principiului constituțional al autonomiei universitare.

- Atestăm un sprijin din partea structurilor guvernamentale și utilizarea de hotărîri emise fără motive întemeiate.

Corneliu POPOVICI (Preluat de pe Facebook)

 

P.S. În mandatul de Ministru al Educației, Culturii și Cercetării m-am ciocnit dur cu acești „băieți și fete” avizi de putere și patrimoniu public. Au fost mult mai influenți decît credeam și ca urmare am fost demis, iar ei au revenit la planurile trasate și parghiile pe care le-au pierdut pentru un timp.

 

P.P.S. Planul diabolic de lichidare și preluare a universităților nu se va opri la cele 5 instituții de învățămînt superior și cele 18 institute de cercetare. Se va încerca lichidarea încă, cel puțin, a unei instituții de învățămînt superior de top și cu un patrimoniu și buget gras și preluarea a încă cel puțin două instituții cu renume din Chișinău.