CURTEA CONSTITUTIONALA A FOST SESIZATA PRIVIND INEXISTENTA CIRCUMSTANTELOR DE DIZOLVARE A PARLAMENTULUI
Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională, în care magistrații sînt informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.
“La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sînt imputabile”, se menționează în adresarea semnată de liderul deputaților socialiști. În sesizare se atestă caracterul viciat al acțiunilor Șefului statului, care a mimat intenția de a învesti un Guvern, precum și apelul propriu zis al candidatui la funcția de prim-ministur, Natalia Gavrilița, de a nu fi susținut (a nu-i fi acordat votul de încredere).
Mai mult, în condițiile în care Președinta țării a fost informată despre existența unei majorități parlamentare absolute formalizate, inclusiv în timpul consultărilor cu fracțiunile legislative, Maia Sandu a emis decretul de desemnare a lui Igor Grosu. S-a produs aceasta deși niciun grup parlamentar n-a optat pentru această candidatură.
În sesizare se face trimitere și la prevederile Avizului Comisiei de la Veneția din iunie 2019, în care se subliniază că “dacă, spre exemplu, partidele reprezentînd o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație (a șefului statului, privind dizolvarea Parlamentului n.n.) nu poate exista”.
“Dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adîncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare ale obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, ne spune Comisia de la Veneția.
Astfel, acțiunile Președintelui țării nu reprezintă nimic altceva decît o încercare de a prelua abuziv puterea, prin declanșarea fictivă a unor alegeri anticipate în condiții de pandemie și criză economică. În sesizare se mai accentuiază că nu există premise pentru a fi constatate circumstanțele de dizolvare a Legislativului.