CURTEA CONSTITUTIONALA A CONFIRMAT ALEGERILE SI A VALIDAT MANDATELE DEPUTATILOR ALESI

Curtea Constituțională a confirmat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și a validat mandatele deputaților aleși.

În cadrul ședinței, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat că în total la votare au participat 1 480 965 de alegători. Rata participării alegătorilor la votare este de 52,3%, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În acest fel, CEC a declarat valabile alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Conform voturilor valabil exprimate obținute de concurenții electorali la scrutin, au trecut pragul minim de reprezentare trei formațiuni politice. Partidul Acțiune și Solidaritate are 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.

Pe lista PAS se regăsesc 35 de candidați supleanți, pe lista BeCS – 70 de candidați supleanți, iar pe lista PPȘ – 95.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor Parlamentului de legislatura a XI-a din 11 iulie 2021, cu listele deputaților și candidaților supleanți ale formațiunilor care au trecut pragul electoral.

Curtea a respins ca nefondată contestația formulată de Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” cu privire la declararea nulității alegerilor.

Prezenta hotărîre se trimite Parlamentului și Comisiei Electorale Centrale. Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Sursa: IPN