CUM PROGRESUL STIINTIFIC A DEZVATAT EUROPA SA FOLOSEASCA SAPUNUL SI APA CALDA…

Vinovată de cele mai ucigaşe epidemii din istoria omenirii este ciuma, care de abia acum îşi descoperă tainele. Doar în anul 2015 savanţii au descoperit că ciuma a devenit mortală din cauza unei mutaţii întîmplătoare a bacteriei, care a avut loc circa 10 mii de ani în urmă.

Către secolul XIV, Europa nu ştia de ciumă deja de aproape 800 de ani. Şobolanii-purtători de bacterii nu puteau de sine stătător să vină din China. Însă în anul 1346 au fost ajutaţi. Hoarda tătaro-mongolă asedia cetatea Kafa din Crimeea. Corăbiile genoveze au plecat rapid din Marea Neagră în cea Mediterană, cauzînd o adevărată

catastrofă: circa o treime din populaţia Europei a decedat de ciuma adusă de şobolanii de pe corăbii. Din acele timpuri ciuma nu a mai părăsit Europa – şobolanii locali au devenit purtători perfecţi ai bacteriei.

În general, Evul Mediu are o reputaţie proastă. În particular, se considera că odată cu căderea Imperiului Roman europenii au uitat cum să confecţioneze săpun şi chiar să se spele. Mai mult ca atît – se considera că ciuma e cauzată de voia Domnului şi nu de bacterii, ceea ce împiedica o combatere eficientă. Ultimele cercetări, însă, pun la îndoială aceste teze. Chiar şi în Germania, care nu a preluat tradiţiile romane, existau băi publice. Iar în Paris-ul secolului XIII existau cîteva zeci de băi publice. Singura pretenţie a Bisericii era că… băile serveau şi ca bordeluri…

Pînă la urmă, epidemiile de ciumă au sporit atenţia faţă de medicină ca ştiinţă. În anul 1526, celebrul Erasm din Rotterdam, a lansat teoria „miasmelor”. Potrivit acesteia, miasmele-purtătoare de boli plutesc în aer, astfel, orice baie sau săpun este contraindicat, deoarece lărgeşte porii şi facilitează pătrunderea în corp. Astfel, băile publice au ieşit din moda acelor ani, chiar dacă se foloseau nu doar ca băi… Populaţia a fost încredinţată că spălatul e dăunător. Iar Henry al VIII-lea a interzis băile publice în Londra.

Consecinţele acestor acţiuni au fost dezastruoase. Epidemiile de ciumă au cauzat efecte comparabile cu războaiele mondiale. A trebuit să treacă sute de ani ca europenii să se dezică de teoria miasmelor, să înveţe carantina şi să construiască sisteme de canalizare eficiente.

După lenta.ru