CUM NE POARTA GUVERNANTII IN NOUL AN?

Manipulări cu morții de covid-19 și cu lupta anticorupție, ca să uităm de furtul miliardului

Iată-ne și în preajma momentului cînd vom da buzna în Noul An pentru că nu avem încotro! Fiind vorba despre un al doilea Revelion în care amestecăm lumînările aniversare cu cele de la căptîiul morților din pricina coronavirusului, este firesc să ne întrebăm, instinctual, cu ce ne-au făcut viața sau suferința mai ușoară guvernarea ”oamenilor buni”. După ce PAS a cîștigat Președinția și, mai apoi, majoritatea parlamentară și, implicit, guvernarea, ne așteptam la demersuri și acțiuni radicale în dimensiunea bunăstării populației și, mai ales, a protejării ei față de pandemia ucigașă. Afirmăm asta în contextul în care, pînă să preia Puterea, PAS critica absolut toate acțiunile întreprinse de către Guvernul interimar precedent, asigurîndu-ne că doar ei, cei din PAS, au soluții de contracarare a pandemiei.

Lupta împotriva pandemiei, am mai scris-o, presupune curaj din partea guvernanților și impunerea de restricții drastice. N-au făcut-o din teamă că își pot pierde susținerea electorală. Paradoxul insesizabil de către mulți constă în aceea că PAS nu a recurs la măsuri restrictive radicale tocmai pentru a cîștiga simpatia electorală a antivacciniștilor, a celor care nu cred în existența ucigașului covid-19! Ca să pară că morții actualilor guvernanți sunt mai puțini și mai proaspăt morți decît ai celor care i-au precedat, au scos la iveală o statistică aiuritoare: în fiecare zi, spun că au murit doar cîțiva în ziua respectivă, însă despre ”grosul morților” anunțat în ziua respectivă spun că ”nu e proaspăt”, că e mai de demult, adică mai… putrefact. Culmea e că, mai recent, au început să dea statistici cu ”morți vechi” care-s tot din zilele guvernării lor. Se gîndesc că fraierii nu sesizează amănuntul acesta și o să creadă că morții lor vechi sunt morții vechii guvernări interimare. Nu vă miroase a mortăciune politică dinspre această guvernare?

Observați că actualii guvernanți ne îmbrîncesc în Noul An cu aceleași lozinci electorale cu care au cîștigat alegerile – lupta cu corupția! Luptă atît de zgomotos cu corupția tocmai pentru ca moldovenii să nu bage de seamă că nu sunt interesați deloc de investigarea furtului miliardului și recuperarea lui. Între timp, ei îl recuperează de la toți moldovenii, nu de la adevărații autori. De aceea l-au și înlăturat din funcție, l-au reținut și l-au inculpat pe procurorul general Alexandr Stoianoglo – în primul rînd pentru că nu s-a subordonat politic, iar în al doilea rînd pentru că investigațiile sale în privința miliardului furat excitau vinovați/complici chiar din sfera Puterii actuale.

După un șir întreg de abuzuri anticonstituționale precedente, ”cazul Stoianoglo” nu doar că i-a depășit pe actualii guvernanți, dar, deocamdată, le stă ca un os în gît după ce tocmai Curtea de la Veneția le-a constatat abuzurile. Înțelegeți în ce situație constipată se află guvernanții la cumpăna dintre ani, cînd tocmai o instanță supremă europeană îi trage de urechi, iar asta în contextul în care triumfă în fața moldovenilor cu sprijinul politic occidental? Știți cum vor intra în Noul An actualii guvernanți? Cu aceleași minciuni și abuzuri, procedînd exact ca și Plahotniuc: vor sfida recomandările Curții de la Veneția!

Vă reamintim că, printr-un aviz, Curtea de la Veneția a sancționat: procedura de evaluare a procurorului general de către guvernare, iar asta pentru că modificarea legislativă a fost făcută fugitiv și fără dezbateri cu societatea civilă și alte instituții; modificarea componenței Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP), motiv pentru care aceasta, în opinia experților acestei instanțe europene, „ar crea impresia că orice majoritate parlamentară poate modifica componența CSP în propriul interes” etc.

În fine, ultimul și cel mai mafiot dispreț (în stilul lui Plahotniuc) aruncat în fața moldovenilor ca un scuipat este ”scenariul alegerii primarului din Bălți”. Ca la spitalul de nebuni? Nu, ca în Țara bunului plac al oricărui aventurier politic care a înhățat ciolanul Puterii! Vă dați seama – într-un oraș de peste o sută de mii de locuitori, Puterea acceptă ca un primar să fie declarat cîștigător, în turul doi al alegerilor, cu voturile a doar 7.178 de voturi, cu o prezență la urne a doar 10.200 de cetățeni. Înțelegeți ce înseamnă asta? Într-un oraș de peste o sută de mii de locuitori, urmează ca să taie și să spînzure unul care a fost votat de doar 7.178 de oameni!

Se știe că asta s-a întîmplat după scoaterea ilegală din cursă a Marinei Tauber, certă cîștigătoare a alegerilor. Puterea s-a făcut ”de rîs anticonstituțional” nu doar că a exclus-o pe Tauber (poate și pe drept, dar de ce așa de tîrziu?), ci și pentru că i-a constatat abuzuri în campania electorală în, așadar, primul tur de scrutin. Atunci de ce nu a fost anulat, perfect legal, primul tur de scrutin și nu s-a organizat altul, ci s-a decis reluarea turului doi cu următorii candidați… convenabili Puterii?

Ne oprim aici pentru că nu are rost să reluăm toate celelalte abuzuri cu care actualii guvernați vor să ne înghesuie triumfători în Noul An alături de ”succesele oamenilor buni”. Le știți deja pe toate deoarece noi vi le-am semnalat la timp!

Mihai CONȚIU

 

P.S. 1: Cu toată susținerea occidentală pe care o au, guvernanții încă nu îi au în gheare pe Plahotniuc, Șor, Platon și restul. De ce? Vedeți cît de justițiabili naționali credibili sunt considerați de către partenerii lor externi? Pe unii dintre complicii lor îi au chiar în Țară, dar și i-au luat drept ”parteneri de taină”, inclusiv împotriva lui Stoianoglo! Morarii ăștia… sunt mulți Morari!

 

P.S. 2: Dacă-s ”vremurile oamenilor buni”, de ce fiecare al treilea tînăr cu vîrsta între 20-24 de ani vrea să plece din Țară? Ca să vedeți cît optimism insuflă actualii guvernanți generației care trebuie să asigure viitorul Țării!