CUM DEOSEBITI RACEALA DE GRIPA

Deşi la prima vedere răceala şi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi ce le diferenţiază una de cealaltă. Astfel, încă de la debut, organismul oferă semnale distincte ce ajută la deosebirea acestor două tipuri de viroze respiratorii, iar dumneavoastră puteţi lua din timp măsurile corecte de combatere şi de diminuare a simptomelor.

Prima afectează pe o durată mai scurtă şi este mai puţin agresivă
Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintîi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decît cea de-a doua, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut de a lupta împotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusă în pericol. De foarte multe ori, tusea, strănutul sau durerile în gît nu ne pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau despre o simplă răceală.

Cea de-a doua debutează violent
Totuşi, principalele simptome care fac diferenţa între cele două afecţiuni sînt: în cazul răcelii - debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gît, urmate de creşterea consistenţei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid; în cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade Celsius, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gît. Febra poate dura de la trei pînă la cinci zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare de pînă la două luni, persistînd chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sînt mult mai acute decît în cazul răcelii, iar frisoanele sînt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi de senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sînt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastrointestinale.

Sînt provocate de factori distincţi
În afară de contextul simptomatologic, diferenţele dintre cele două tipuri de afecţiuni se extind şi la circumstanţele exterioare organismului:
- Răceala şi gripa sînt provocate de factori distincţi - astfel, răceala este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gîtul sau căile respiratorii superioare. Acestea sînt mai puţin puternice decît virusul gripal, care poate proveni în urma unor epidemii.
- Perioada anului în care ne aflăm - de obicei, răceala poate fi contactată pe tot parcursul anului, în special vara. Gripa, în schimb, este mult mai des întîlnită în intervalul noiembrie-februarie, deoarece sistemul imunitar este sensibil în timpul sezonului rece şi organismul necesită o îngrijire mai atentă.

• Deşi tratamentele prescrise se diferenţiază conform simptomelor pacientului, tipului de infecţie respiratorie şi în funcţie de modul în care se manifestă tusea, toate tipurile de terapie trebuie să acţioneze în mod esenţial ca un antispastic, un antiinflamator pentru căile respiratorii şi un emolient pentru fluidizarea secreţiilor nazale.

După revista „Taifasuri”