Cum a urzit Plahotniuc declansarea alegerilor anticipate

În RM, se va produce exact ceea ce nu doresc România şi UE

Mihai CONŢIU

Ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat şi punerea sa sub acuzaţii penale au fost acţiuni uşor de anticipat nu doar de noi, unii dintre jurnalişti, ci chiar şi de către liderul PLDM. În şedinţa Parlamentului de astăzi, 15 Septembrie, procurorul general, Corneliu Gurin, a demonstrat cu prisosinţă că este supus total ordinelor lui Vladimir Plahotniuc.

Dacă acest procuror ar fi fost cu adevărat liber, atunci logic ar fi fost să ceară, deşi cu întîrziere, punerea sub acuzaţie penală a lui Plahotniuc, a lui Dorin Drăguţanu, în calitate de complici la furtul miliardului şi înstrăinarea ilegală a Aeroportului, ridicarea imunităţii lui Mihai Ghimpu, în cazul dositului dosar penal privind delapidare a circa 500 de milioane de lei, suspendarea din funcţie a lui Ilan Shor şi tot aşa. Capete de acuzare împotriva lui Plahotniuc există cu nemiluita, începînd cu privatizările ilegale, atacurile de tip rider, omorul din Pădurea Domnească etc., etc.

Din perspectiva logicii juridice, cum poate procurorul general să ceară ridicarea imunităţii parlamentare şi cercetarea penală a lui Filat pentru că ar fi „pretins și primit de la Ilan Shor, personal și prin mijlocitor, bani, servicii și alte bunuri și alte avantaje în valoare de peste 190 de milioane de dolari SUA”, fără să ceară suspendarea din funcţie a primarului oraşului Orhei?

Reţineţi că procurorul general a declarat clar că aceste milioane impuse lui Filat nu au nici o legătură cu miliardul de Euro furat de la Banca de Economii şi că urmărirea penală a fost declanşată din luna Martie. Furtul miliardului, însă, s-a săvîrşit încă de la finele anului trecut, dar nu a reprezentat o prioritate pentru Procuratură, căci nici nu a intentat încă nici un dosar penal.

Chiar dacă Shor s-a autodenunţat, suspendarea lui din funcţie se impune de la sine, căci deja există un dosar penal intentat lui, că este ştiut faptul că a fost beneficiarul direct al concesionării ilegale a Aeroportului, preluarea temporară a Băncii de Economii etc. Oare Plahotniuc nu cumva i-a clasat dosarul existent şi i-a promis că nu va fi urmărit penal dacă acceptă să fie complice la compromiterea şi distrugerea politică a lui Filat? În cazul lui Shor, este vorba despre infracţiuni penale derulate pe parcursul a numeroşi ani, nu de o cauză penală conjuncturală şi fără precedente. Demn de reţinut este faptul că fraudele bancare, privatizarea ilegală a Aeroportului etc. comise de către Shor depăşesc de zeci şi mii de ori sumele pentru care Filat ar fi acuzat de „corupţie pasivă”.

Atîta timp cît doar lui Filat i s-a înscenat această operaţiune penală putem lesne afirma că este vorba despre un proces politic. La prima vedere, Plahotniuc crede că prin slugoiul său, Gurin, pe post de comisar sovietic, dă un semnal lumii întregi că în RM se luptă împotriva corupţiei pînă la cel mai înalt nivel, dar că şi vine oarecum în întîmpinarea solicitărilor protestatarilor, crezîndu-se că astfel partenerii europeni vor considera că este logic ca protestele să scadă din intensitate, dar lucrurile nu stau deloc aşa!

Circul din Parlament a fost bine regizat de către oligarh. Procedural, ca să nu bată la ochi, Gurin a cerut ca demersul Procuraturii să fie unul confidențial, însă președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, „din nebăgare de seamă şi instinct la comandă”, l-a citit de a tribuna centrală a Legislativului.

„Am fost mult prea răbdător și mult prea tolerant și din păcate am ajuns aici. Cînd vorbesc de Plahotniuc, nu mă refer doar la el, pentru că el fără caracatița pe care o conduce nu reprezintă nimic. Mă refer la Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și la presa din proprietatea lui”, a declarat Filat. Totodată, a spus clar un adevăr cunoscut de toată lumea – atîta timp cît în viața publică este prezent Vladimir Plahotniuc, Moldova nu are viitor, adăugînd că își va demonstreze nevinovăția, îndeamnîndu-şi colegii să voteze pentru ridicarea imunității sale. La fel ca şi Filat, şi noi vom respecta deciziile instanţelor de judecată.

Cum era şi de aşteptat, Comisia juridică, numiri și imunități a votat urgent ridicarea imunităţii lui Filat, iar Parlamentul, în absenţa grupului parlamentar al PLDM, a votat întocmai. „Vă spun că tot sistemul din Moldova este controlat de o singură persoană. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc. Ilan Șhor a făcut mărturii false doar pentru a fugi de responsabilitate”, a spus Filat, care a adăugat că îşi va demonstra nevinovăția.

Scenariul real al lui Plahotniuc

Oligarhul îşi doreşte cu disperare alegeri anticipate, numai că vrea ca provocarea acestora s-o facă altfel, indirect şi diabolic, în stilul său. Astfel, Plahotniuc a luat în calcul faptul că protestatarii din stradă nu ar putea provoca declanşarea alegerilor anticipate. De ce îşi doreşte alegeri anticipate? Pentru că, eliminîndu-l pe Filat din scena politică şi compromiţîndu-l electoral, după alegerile anticipate, este sigur că va avea o majoritate confortabilă de guvernare în coaliţie cu Renato Usatîi. Plahotniuc ştie prea bine că numai astfel îşi poate salva pielea, iar aici este vorba despre deturnarea parcursului proeuropean al ţării, căci se teme cumplit de justiţia de tip european. Pentru păstrarea aparenţelor proeuropene, va face tot posibilul să-i cumpere lui Iurie Leancă suficient electorat cît să acceadă în Parlament şi să şi-l facă aliat la viitoarea guvernare.

În situaţia dată, logic, justificabil şi perfect îndreptăţit este ca grupul parlamentar al PLDM să părăsească alianţa de guvernare în semn de protest faţă de trădarea pusă la cale de Plahotniuc. Astfel, de ochii lumii, servitorii politici şi mediatici ai oligarhului l-ar putea acuza lejer pe Filat de provocarea alegerilor anticipate. De data aceasta, Filat chiar că este obligat, iar asta în primul rînd faţă de cetăţenii acestei ţări, care sunt în captivitatea sistemului mafiot de Stat al lui Plahotniuc, să părăsească alianţa de guvernare şi să dea culoar liber alegerilor anticipate. Indiferent de rezultatul acestora! Socoteala de acasă de-a oligarhului s-ar putea să nu se potrivească cu cea din tîrgul protestatarilor! Pînă la alegerile anticipate, protestatarii vor fi cei care îl vor pedepsi pe Plahotniuc, iar mai apoi electoratul.

După execuţia de tip mafiot din Parlament, Filat trebuie să redevină acelaşi luptător din perioada anilor 2007-2009! Acum, chiar şi din stradă, poate demasca regimul mafiot controlat de Plahotniuc în deplină cunoştinţă de cauză! Acum ori niciodată!