CUM A COMENTAT IGOR DODON DECIZIA MAIEI SANDU DE A MERGE DIN NOU LA CC

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), fostul președinte Igor Dodon a comentat pe rețele de socializare anunțul președintelui Maia Sandu că va sesiza din nou Curtea Constituțională. Socialiștii vor încerca să nu admită anticipatele.

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a comentat critic anunțul președintelui Maia Sandu că a decis să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. 

„În timp ce țara are nevoie urgent de vaccin salvator și de învestirea unui Guvern Anticriză, șeful statului cere ultimativ alegeri anticipate. Aceasta este pur și simplu iresponsabil”, a reacționat Igor Dodon.

„Cu regret, constatăm că pe doamna Maia Sandu nu o interesează nimic în afară de cîteva mandate în plus pentru partidul ei, PAS. Ea vrea anticipate. Acesta e răspunsul ei pentru pandemie, pentru orice criză și orice problemă din societate”, a mai comentat liderul socialiștilor.

Igor Dodon a anunțat că socialiștii vom „înainta Curții Constituționale toate argumentele constituționale pentru aprobarea unei hotărîri care nu va fi contrară normei constituționale, recomandărilor Comisie de la Veneția din ultimii ani și sperăm ca acea decizie a CC să fie una nu doar corectă constituțional, ci și umană în raport cu societatea, care are nevoie acum de vaccinare masivă și de diminuarea indicilor pandemiei”. 

Potrivit lui, „socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri”.

„Noi considerăm că alegerile anticipate sînt extrem de periculoase dacă nu vom avea vaccinați cel puțin 300-400 de mii de oameni, în special din categoriile de risc și vulnerabile (la moment avem vaccinați doar cca 37 mii)”, a notat Igor Dodon.

Reamintim că socialiștii au insistat ca Vladimir Golovatiuc să fie desemnat candidat la funcția de premier prin decret prezidențial, existînd o majoritate parlamentară din 54 de deputați gata să instaleze noul guvern.

Maia Sandu a anunțat, după consultările avute pe 29 martie cu formațiunile parlamentare, că „Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni”.

Maia Sandu a declarat că sînt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului și „dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”.

Sursa: sputnik.md