Cu prilejul summitului NATO, Biden va avea întrevederi cu Zelenski şi Starmer

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, se va întîlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi cu premierul britanic, Keir Starmer, pe marginea summitului NATO care începe Marţi la Washington, a informat Casa Albă, transmite EFE.

John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvînt ai Casei Albe, a explicat că probabil vor avea loc mai multe întîlniri bilaterale în marginea summitului, care va marca aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlantice şi se va concentra pe aprobarea măsurilor care să garanteze sprijin pe termen lung pentru Ucraina pe fondul invaziei ruse.

Aceasta va fi prima întîlnire a lui Biden cu Starmer, liderul Partidului Laburist, care şi-a preluat mandatul la 5 Iulie, înlocuindu-l pe conservatorul Rishi Sunak, cu care liderul american s-a întîlnit de nenumărate ori în cei aproape doi ani de mandat ai fostului prim-ministru britanic.

Întîlnirea dintre Biden şi Starmer va avea loc Miercuri la Casa Albă, a detaliat Kirby într-o conferinţă de presă.

Kirby nu a precizat cînd va avea loc întîlnirea cu Zelenski, cu care Biden s-a întîlnit în nenumărate rînduri în marginea summiturilor bilaterale, ultima dată în urmă cu mai puţin de o lună în cadrul summitului G7 (grupul celor şapte cele mai industrializate ţări din lume) din Italia.

Totuşi, după cum a explicat Kirby, Ucraina va fi principalul protagonist al summitului, Joi, cînd va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, un forum de consultare şi luare a deciziilor între ambele părţi, la care va participa însuşi Zelenski.
După acest eveniment, Biden şi Zelenski vor participa la o altă întîlnire cu liderii ţărilor care au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimul an.

La summitul NATO de anul trecut din Lituania, G7 s-a angajat să ofere Ucrainei anumite garanţii de securitate prin acorduri bilaterale, în încercarea de a compensa refuzul NATO de a oferi Kievului un calendar concret pentru aderarea la alianţa militară.
Toate ţările G7 au semnat deja acorduri bilaterale de apărare cu Ucraina.