CU FRATELE ŞI GINERELE ÎN AREST

Financial Times: Preşedintele certăreţ al României se află în corzi şi se agaţă de putere

"O tentativă de omor într-o încăierare dintr-un birt; un preşedinte aflat sub asediu după arestarea fratelui şi ginerelui său pentru acuzaţii de mituire, preşedinte care a trecut de două referendumuri de suspendare – politica românească poate fi murdară, dar foarte rar este plictisitoare", începe un articol publicat pe unul din blogurile Financial Times sub titlul "Băsescu este în corzi, dar trebuie să meargă mai departe".

Cu toate acestea, pentru economie totul este business as usual (afaceri, ca de obicei; trad. din engl.;). Şi poate că faptul că legea se aplică şi celor mai apropiaţi de cel mai puternic om din ţară este un lucru bun pentru un stat care a fost la un moment dat sinonimul corupţiei.

“Traian Băsescu, preşedintele certăreţ şi acum aflat în corzi, se agaţă de putere şi pare să reuşească să-şi ducă la capăt ultimele cîteva luni de mandat, chiar şi după ce Parlamentul a votat, pe 25 Iunie, o declaraţie fără putere juridică pentru demisia lui, în urma arestării fratelui. Mircea Băsescu este acuzat că a luat o mită de 250.000 de euro pentru a influenţa reducerea pedepsei unui lider al lumii interlope, condamnat pentru tentativă de omor. Ginerele lui Băsescu, un avocat, este arestat pentru presupusa falsificare a unor documente”, mai scrie FT.

Însă, continuă publicaţia britanică, preşedintele şi-a continuat activitatea sa obişnuită. Pe 1 Iulie a semnat o scrisoare de intenţie către FMI prin care confirmă angajamentele ţării faţă de Fond, privind un acord stand-by de 4 miliarde de euro, o înţelegere pe care preşedintele de dreapta a încercat să o blocheze anterior, în timpul unei dispute cu premierul social-democrat Victor Ponta. Susţinerea FMI, prin trei acorduri consecutive, a ajutat Guvernul să adopte măsuri de austeritate severe şi să reia procesul de privatizare care stagna după criza economică.

Noul război dintre Băsescu şi Ponta este unul urît, dar este o scena obişnuită în politica românească. Disputa este mai murdară din cauza suspiciunilor de corupţie şi vine pe fondul intensificării vieţii politice, în vederea alegerilor din Noiembrie, pentru succesorul lui Băsescu.

“Pentru unii însă, arestările sînt un indicator pozitiv al diminuării impunităţii de care s-au bucurat, în mod tradiţional, cei puternici. România a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, inclusiv prin condamnarea fostului premier Adrian Năstase. Însă unii spun că aliaţii lui Băsescu sînt trecuţi cu vederea”, scrie Financial Times.

Alegerile prezidenţiale se pare că vor avea loc în noiembrie, aşa cum au fost programate, însă doar dacă investigaţiile nu scot la iveală ceva spectaculos care să-l implice pe Băsescu, scrie Financial Times. Candidatul său, Cristian Diaconescu, din partea partidului de dreapta PMP, este deja outsider, iar şansele sale de a unifica dreapta în jurul său par şi mai mici decît la început.

Alte două partide de centru-dreapta deja nu mai sînt de acord cu o planificată fuziune, iar cei doi potenţiali candidaţi din această zonă a spectrului politic au început să facă schimb de lovituri, îl citează FT pe Dan Tăpălaga.

Aceasta îi poate deschide calea către victorie lui Ponta, care ar trebui să decidă să candideze, după cum se aşteaptă mulţi. Un sondaj recent a arătat că el ar obţine 46% din voturi în primul tur, suficient cît să-şi asigure victoria. Dar Tăpălaga observă că Ponta ezită, nedorind să piardă conducerea partidului şi “adevărata putere”, aşa cum a făcut Băsescu şi mentorul lui Ponta, eminenţa cenuşie Ion Iliescu. Analistul precizează pentru FT că fiecare partid va amîna anunţarea candidatului, pentru a-l feri de atacuri. “După cum au arătat ultimele săptămîni pentru Băsescu, puţini îi pot acuza pentru asta”, încheie Financial Times.

Articol preluat din Cotidianul.ro