Cu drone de carton primite din Australia, Armata ucraineană a doborît avioane de vînătoare ale rușilor

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a transmis pentru Kiev Post că a lovit un MiG-29 și patru avioane de luptă Su-30 pe aerodromul Kursk din Vestul Rusiei.

Pe lîngă avioane, dronele au avariat două lansatoare de rachete Pantsir și o parte a unui sistem de apărare aeriană S-300, a precizat SBU pentru publicație.

Potrivit proeminentului blogger pro-rus @fighterbomber, care urmărește îndeaproape forțele aeriene ruse, atacul a fost prima utilizare a dronelor de livrare furnizate de Australia, realizate din carton.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasil Mrioșnicenko, a garantat că informațiile sunt adevărate, spunînd într-o postare pe X: "Drone de carton din Australia folosite în atacul asupra aerodromului rusesc".

Afirmația nu este atît de nebunească pe cît pare. În Martie, producătorul australian de apărare SYPAQ a anunțat că a obținut un contract de 700.000 de dolari cu Guvernul australian pentru a produce dronele sale Corvo Precision Payload Delivery System pentru Ucraina.

Dronele Corvo sunt descrise de SYPAQ ca fiind "avionul de carton", dar, conform unui comunicat de presă anterior al companiei, acestea sunt fabricate din carton expandat cerat. Ele vin ambalate plat și pot zbura pînă la 75 de mile – ceea ce pune Kurskul la mică distanță de granițele Ucrainei.

Ele sunt concepute pentru recunoaștere sau livrare, mai degrabă decît pentru a transporta explozibili.

Nu este clar cum anume ar fi fost folosite în cadrul ultimului atac. Conform afirmației lui @fighterbomber, atacul a combinat drone explozive cu drone goale, sugerînd că construcția ușoară a Corvo ar fi ajutat întregul grup să se sustragă radarelor.

Fostul general australian Mick Ryan a declarat, pentru The Age, că ar fi simplu de adaptat Corvo pentru a transporta explozibili. SYPAQ a refuzat să comenteze pentru ziar modul în care au fost folosite dronele.

Într-o postare despre atacul cu drone, în descrierea făcută de Ministerul rus al Apărării despre dronele de deasupra Kursk, se spune că acestea erau de tip avion, ceea ce corespunde cu designul Corvo.

Atacul ar fi o modalitate rentabilă de a doborî avioanele rusești exorbitante: Se estimează că fabricarea unui Su-30 costă zeci de milioane de dolari.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nici o mențiune cu privire la pagubele de pe aerodrom, spunînd doar că a doborît două drone deasupra Kursk și în Briansk, la aproximativ 150 de mile distanță. Între timp, guvernatorul orașului Kursk, Roman Starovoyt, a declarat că o dronă a avariat un bloc de apartamente.

Explozii au fost surprinse de camerele de luat vederi în apropierea gării Kursk în acea noapte, a relatat postul ucrainean RBC.

Ambasadorul a declarat, pentru Sydney Morning Herald, că aerodromul este o "țintă legitimă", deoarece Rusia îl folosește ca bază pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.