Cu ce l-ar mai putea nauci Zelensky pe Adolf Putin

Nu ar fi chiar așa de greu pentru ucraineni, dar ar fi o lovitură pentru ruși

Mihai CONȚIU

Probabil că sunt destui cei care își amintesc că Adolf Putin, pe vremea aceea doar Vladimir Putin, a spus că ”absolut oricine locuiește sau vrea să locuiască în Rusia trebuie să vorbească limba rusă”. Cu ipocrizie criminală, însă, măcelarul de la Kremlin nu admite ca acest principiu emis de el să fie adoptat și în Țări ca Ucraina sau Republica Moldova.

O lovitură extrem de dureroasă pentru Adolf Putin i-a fost aplicată atunci cînd Biserica Ortodoxă ucraineană a ieșit de sub tutela ecumenică a Patriarhiei Ruse, deși acesteia din urmă i-au mai rămas sub tutelă atunci cîteva biserici răzlețe, dar pe care le-a pierdut din cauza războiului criminal. Mai există, totuși, dincolo de linia frontului, o inițiativă pe care Președintele Volodimir Zelensky, dacă ar legifera-o, l-ar năuci și înfuria la culme pe Adolf Putin.

Aici mă refer la o îndrăzneață și revoluționară inițiativă prin care să se decidă că Ucraina renunță la alfabetul chirilic în favoarea celui latin. O astfel de schimbare nu ar atenta cu nimic la identitatea slavă a ucrainenilor. Aici ar fi vorba mai curînd de o aliniere europeană a ucrainenilor în scopul unei mai ușoare comunicări cu majoritatea Statelor democrate și puternice ale lumii pe care Ucraina se bazează, State care folosesc alfabetul latin. Nici nu trebuie să mai dau exemple pentru că toți le cunosc.

Oare curajosul Președinte Volodimir Zelensky poate considera oportună o astfel de provocare? Nu ar fi chiar așa de greu pentru ucraineni, dar ar fi o lovitură teribilă pentru ruși și, mai ales, pentru Adolf Putin!