Cu 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate în UE, Borrell vrea să se cumpere arme pentru Ucraina

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat, Marţi, că va propune ca Uniunea Europeană să utilizeze 90% din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF), informează Reuters.

Borrell a declarat, în faţa presei, la Bruxelles, că va propune ca restul de 10% din valoarea activelor ruse din Europa îngheţate să fie utilizat pentru a spori capacitate industriei de apărare ucrainene.

El a menţionat că le va prezenta Miercuri această propunere statelor membre UE, în ajunul summitului Celor 27.

Săptămîna trecută, o oficialitate de rang înalt a UE a spus că probabil activele ruse îngheţate în UE vor genera între 15 şi 20 de miliarde de euro pînă în 2027, în funcţie de ratele dobînzii la nivel mondial.

Aproximativ 70% din activele ruse blocate în Occident se află în depozitul central belgian Euroclear pentru titluri de valoare, ce deţine echivalentul sumei de 190 de miliarde de euro, reprezentînd diverse titluri ale băncii centrale ruse şi lichidităţi.

Josep Borrell a subliniat că propunerea vizează utilizarea profiturilor din activele ruse blocate în Europa mai degrabă decît activele însele. El a estimat la 3 miliarde de euro anual profiturile care se pot obţine din acest active.

''Propunerea concretă va fi prezentată mîine. Statelor membre le revine să cadă de acord'', a menţionat şeful diplomaţiei UE.