CÎŞTIGĂTORII CONCURSULUI NAŢIONAL DE ŞTIINŢE ŞI INGINERIE

Vor participa la cea mai mare competiţie şcolară de proiecte ştiinţifice din lume

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut, pe 1 aprilie, o întrevedere cu elevii care au cîştigat Concursul naţional de ştiinţe şi inginerie „Mold ISEF-2013” şi vor participa la finala internaţională Intel ISEF din SUA, a comunicat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

La întîlnire au participat Alexandru Smolenschi, elev în clasa a 11-a la Liceul Republican cu Profil Real, Vlad Şincari, elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „N. Milescu-Spătaru” din Chişinău, Anastasia Maslîghina, elevă în clasa a 12-a la acelaşi liceu, şi Ahmed Umbatov, elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Vasile Lupu” din capitală. Eugeniu Dumitriu, elev în clasa a 8-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Chişinău, cel de-al cincilea cîştigător, nu a putut fi prezent, deoarece este plecat în România la un concurs. De asemenea, au participat Angela Prisăcaru, consultant în Direcţia învăţămînt preuniversitar, Ministerul Educaţiei, conducătorul grupului, şi Leonid Bujor, consilier al Premierului pe probleme de educaţie, ştiinţă şi sport.

Angela Prisăcaru a spus că finala internaţională Intel ISEF va avea loc în perioada 12-17 mai în oraşul Phoenix, Arizona, din SUA. La nivel naţional, la concursul care a avut loc la 23-24 martie 2013, au participat 62 de elevi. Competiţia a avut loc la iniţiativa Ministerului Educaţiei, în colaborare cu Corporaţia Intel din Kiev şi Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC. „Este pentru prima oară cînd ţara noastră va fi reprezentată la cea mai mare competiţie şcolară de proiecte ştiinţifice din lume. Practic, totul este pregătit pentru deplasarea noastră în SUA”, a spus Angela Prisăcaru, care a precizat că toate cheltuielile sînt acoperite de Corporaţia Intel.

Anastasia Maslîghina a spus că nu s-a aşteptat că va cîştiga acest concurs. „Am mari emoţii. Pentru prima dată voi merge în SUA. Va fi o experienţă frumoasă, vom cunoaşte elevi din alte ţări”, a specificat ea.

Alexandru Smolenschi a specificat că a participat la mai multe competiţii şi este foarte bucuros că a devenit cîştigător al „Mold ISEF-2013”. El a menţionat că lucrarea cu care a cîştigat competiţia a vizat creşterea plantelor în seră în termene mai restrînse decît în mod tradiţional.

Vlad Filat a adresat felicitări cîştigătorilor, urîndu-le succes la competiţia internaţională Intel ISEF din SUA. „Am o presimţire că veţi obţine succese şi la acea competiţie, iar la revenirea în ţară ne vom revedea pentru a discuta despre experienţa voastră la acel concurs”, a precizat Vlad Filat. Premierul a solicitat să fie informat în cazul în care vor apărea anumite probleme de ordin logistic.

INTEL ISEF este cel mai mare concurs şcolar de ştiinţe şi inginerie, cu o istorie de peste o jumătate de secol, la care participă mai mult de 1500 de elevi din 75 de state ale lumii.