CÎTE CUNUNII RELIGIOASE ACCEPTĂ BISERICA?
Ce nu îţi spun preoţii!
Cu toate că statul nu limitează numărul căsătoriilor, la acest capitol Biserica este destul de fermă. Prin urmare, odată cu Sinodul din Constantinopol din anul 912, unde împăratului Leon al IV-lea i s-a interzis căsătoria a patra, Biserica nu admite decît maximum trei căsătorii. Prima cununie religioasă este considerată Taină, în vreme ce slujbele de la a doua şi a treia nuntă nu sînt numite "Taine", în sensul în care este văzută prima nuntă, deşi adesea au acelaşi scop, ci ele sînt pe de o parte ierurgii, altfel spus, slujbe speciale ale Bisericii, iar pe de altă parte sînt privite ca pogorăminte asupra neputinţei oamenilor şi pentru ferirea de păcatul desfrînării, notează ziarullumina.ro.
Mai departe, motivele pentru care Biserica acceptă recăsătoria sînt şi ele destul de clare. În primul rînd, văduvia, de care aminteşte chiar Sfîntul Apostol Pavel în Epistola către Corinteni (7, 39). În acest caz, recăsătoria se face de obicei la cel puţin un an după moartea soţului sau soţiei. În al doilea rînd, se acceptă recăsătoria în cazul pronunţării divorţului. Cu toate acestea însă, divorţul are două aspecte. Primul dintre ele este procedura civilă, care trebuie să fie definitivă. Al doilea aspect este divorţul religios, pe care trebuie să îl dea episcopul locului, în urma cercetării personale a cazului respectiv. Prin urmare, fără aceste două acte, preotul nu are dreptul să săvîrşească slujba celei de-a doua căsătorii.
Mai mult, pentru săvîrşirea acestor ierurgii, atît preotul, cît şi cei care doresc să o primească trebuie să ţină seama şi de alte canoane stabilite la sinodul amintit. Astfel, căsătoria a doua este permisă doar în cazul morţii sau dispariţiei fără de veste a unuia dintre soţi, dar nu poate fi echivalată cu prima căsătorie.
În plus, căsătoria a treia este acceptată cu următoarele condiţii: dacă cel care vrea să se recăsătorească a treia oară are 30 de ani şi nu are copii, în acest caz fiind oprit a se împărtăşi trei ani, iar în cazul în care are copii fiind oprit patru ani. Mai apoi are dreptul de a se împărtăşi de trei ori pe an. Însă, dacă cel care vrea să se recăsătorească a treia oară are peste 40 de ani şi nu are copii este oprit de la Sfînta Cuminecătură patru ani, iar după aceea se poate împărtăşi doar de Paşte. Un aspect foarte important este însă faptul că, dacă cel care solicită a treia căsătorie are peste 40 de ani şi are copii, el nu se poate recăsători. Din păcate, astăzi, aceste reguli nici măcar nu sînt cunoscute, cît despre aplicarea lor corectă nici nu se pune problema.
În consecinţă, deşi recăsătoria este acceptată de către Biserica Ortodoxă, ea nu se poate săvîrşi în toate cazurile şi în toate situaţiile. Aşa cum am amintit, preotul are datoria de a cerceta foarte bine cazurile în care cineva solicită a doua şi a treia nuntă, iar acest angajament pe care şi-l iau cele două persoane trebuie făcut cu multă responsabilitate.
Laurenţiu PANAIT