„CÎRTIŢA” ŞI VEŞNICUL PROFITOR ION STURZA

După ce n-a făcut nimic pentru ţară, acum vrea să şi-o ia zestre la cununia cu Ana Guţu

(pamflet cordial pentru luare aminte)

Autor: Teofil KAMINSKI

La orice colţ de stradă, în această ţară, găseşti, obligatoriu, cel puţin un grup de inşi dispuşi „să dea sfaturi autorizate” oricui despre cum trebuie condusă ţara, cum poate prospera economic şi „dau soluţii” despre fericirea moldovenilor. Aceşti „analişti-comentatori” sînt de toate categoriile – artişti rataţi şi alcoolizaţi, comentatori la costum abonaţi pe la diferite posturi de televiziune, bandiţi, politicieni din opoziţie şi oameni de afaceri care vor putere ca să-şi sporească prin jaf propriile averi.

Deşi „au soluţii” pentru orice, niciunul dintre ei nu au făcut nimic concret pentru această ţară şi pentru oamenii de rînd. Ba nu, ne înşelăm, căci bandiţii, probabil din cauza unor remuşcări interioare sau a unei generozităţi neînţelese, îi mai ajută pe cei săraci, probabil cu gîndul la haiducii de odinioară, mai ctitoresc vreun locaş de cult sau de cultură, un monument etc.!

Cei mai răpănoşi sufleteşte, avari, mincinoşi, dispreţuitori şi cinici sînt oligarhii care vînează cu orice preţ ciolanul puterii. Nu se satură niciodată cu averile pe care le au – fiecare sută de milioane pe care o au le deschide pofta pentru următoarea sută! Dar de unde s-o fure dacă nu din averea statului? Ei bine, unul dintre aceşti, cel mai mare, este Ion Sturza.

„Ciocu’ mic, căci n-ai făcut nimic pentru ţară, ci doar pentru tine!”

După cum bine ştiţi, acest om, în calitate embrionară, a fost, în 1999, timp de 9 luni, prim-ministru, perioadă în care nu a fost capabil să facă nimic pentru această ţară. Regretul lui de acum este că, fiind doar 9 luni în calitate de făt embrionar, n-a apucat să sugă la ţîţa ţării suficient după naştere.

Crezînd că moldovenii ar fi proşti şi uituci, îi îmbrobodeşte cu minciuna că a condus cel mai pro-european Guvern al acestei ţări şi că era gata-gata să vîre ţara în UE cu Igor Smirnov cu tot, fără condiţii, fără standarde obligatorii şi Acordul de Asociere la care orice stat candidat este obligat să lucreze ani buni. El nu doar pe moldoveni îi crede proşti, ci şi pe europeni.

Ca politician, a fost un ratat, motiv pentru care fostul om de succes pe vremea URSS, nu şi a guvernării lui, a intrat în afaceri. Întîi cu Oleg Voronin, iar mai apoi s-a catapultat în afaceri de supt petrol. Restul îl ştiţi – a devenit multimilionar, iar acum îşi dă de-a berbeleacul sacii cu milioane ca să-i miroasă doar politicienii moldoveni, poate-poate pune vreunul botul ca să-l numească ori premier ori preşedintele vreunui partid promiţător. Am spus că dă de-a berbeleacul sacii cu milioane doar ca să fie mirosiţi, căci la cît este de zgîrcit, mai uşor scoţi o flatulenţă de la un cal mort decît un leu pentru un om sărman de la Sturza!

Alaltăieri seară, la postul Noroc TV, venind vorba despre deschiderea faţă de R. Moldova şi satisfacţia liderilor UE faţă de progresele pro-europene ale actualului Guvern, cătrănitul şi de mult depăşitul Ion Sturza s-a referit la aceştia de parcă ar fi nişte amatori, nişte politicieni de doi bani. Vă daţi seama, Sturza îi compară cu politicienii din satul Pîrjolteni pe liderii de primă mărime ai UE, aşa cum ar fi José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene sau Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate?

Grandomanie sau megalomanie primejdioasă de-a binelea!

Nesimţirea nu are hotare

Neputinciosul politic Ion Sturza nu-şi poate reprima invidia şi furia pe faptul că guvernarea ultimilor 4 ani a reuşit un succes european pentru ţară cum n-au reuşit toate guvernările din 1991 şi pînă în 2009. El nu le poate ierta actualilor guvernanţi faptul că nu i-au oferit şi lui un loc important în actul de guvernare de după 2009. Din acest motiv, la intervale de timp bine calculate, îşi aranjează ieşiri publice prin care se străduieşte din răsputeri să minimalizeze realizările guvernanţilor din aceşti ultimi 4 ani. Ion Sturza este mirele politic gata oricînd să se însoare cu orice tîrfă politică. Megalomanul zgîrcit nu se dă înlături de la mezalianţe. Vă daţi seama ce ar face cînd ar veni vorba despre adevăratele alianţe politice pentru ţară?

Ţinînd seamă de trecutul lui sovietic, de relaţiile lui profesionale cu Oleg Voronin, de influenţele lui în spaţiul ex-sovietic şi multe altele, Ion Sturza, mai cu seamă pe parcursul acestui an, nu a făcut nimic altceva decît să-i înarmeze cu argumente antiguvernamentale, deci şi antinaţionale, pe inamicii interni şi externi ai integrării R. Moldova în Uniunea Europeană.

Ca să abată atenţia tuturor de la adevăratele lui intenţii şi frustrări, accentuînd cu nesimţire că el este economist, nu politician, foloseşte în discursurile lui antiguvernamentale, deci şi antinaţionale, în contextul tendinţei noastre proeuropene, raţionamente şi teorii economice răsuflate, de parcă economiştii mari ai Europei, cei care asistă această ţară, ar fi nişte beţivi din satul Pîrjolteni în comparaţie cu el. El este convins că lumea trebuie să-l creadă cînd dă lecţii economice ţării deoarece este milionar. Păi ştie cineva cu precizie cum a ajuns milionar în aţara noastră săracă? Dacă este ceva de capul lui, de ce n-a îmbogăţit şi ţara, nu doar pe el?

De ce, cînd era prim-ministru, nu şi-a fixat, cu prioritate, acest obiectiv, căci doar pe vremea aceia oamenii îşi luau în loc de salarii şi pensii şoşoni, izmene şi alte lucruri de la mîna a doua din ajutoare umanitare? De ce ne minte că a vrut integrare europeană atunci cînd nici nu putea fi vorba despre aşa ceva? Doar vă amintiţi în ce groapă de gunoi economic, politic şi social era atunci R. Moldova?

De ce, alaltăieri, cînd şi-a aranjat un discurs manipulator la Academia de Ştiinţe, Sturza nu le-a spus celor prezenţi adevărul, ci doar teorii economice răsuflate despre ce a fost, cum nu trebuia să fie şi ce ar trebui să fie? Înţelegem că la banii lui îşi poate permite astfel de „ieşiri academice”, dar este o impertinenţă atunci cînd vrea ca ţara să-i urmeze exemplul, cînd se identifică grosolan cu imaginea a ceea ce trebuie să fie R. Moldova în viitor!

La fel ca o curvă profesionistă!

Ca să vedeţi cît de mult se încurcă în minciuni acest oligarh caraghios şi zgîrcit, o să vă reproducem ce a mai declarat pentru postul de televiziune amintit. În opinia lui, partidele moldoveneşti, bineînţeles că cele de la guvernare, sînt „nişte grupuri de băieţi cu interese comune”. „Cu cine să schimbăm politicienii? O parte ar trebuie să facă un pas înapoi. Eu nu sînt de profesie politician şi nici nu am fost, din păcate. Că dacă aş fi fost în '98-'99 un politician şi nu un economist, poate că astăzi ţara ar fi în altă poziţie”, a spus Sturza.

Aşadar, după cum el spune, nu este politician, ci economist, dar iată ce a mai declarat în continuare: „Formal vorbind, eu încă sînt membru al Partidului Democrat şi mă mîndresc cu faptul că am fost membru fondator. Eu aştept un telefon, de la un partid sau altul, să mă invite să mai discutăm”. Aşa s-a ofertat Sturza, sacul cu bani mofturos şi intrigant ca o madamă de lux.

Păi cum vine asta, nu este politician, dar aşteaptă în călduri să fie sunat de orice client? După cîte ni se comunică, se pare că Sturza ţi-a găsit un client dispus să intre cu el într-un joc sado-masochist, care-i gata să se lase dominat de oligarh aşa cum sînt unii bărbaţi care se duc la bordel ca să fie biciuiţi de prostituata pe care o aleg. Clientul nerăbdător este Ana Guţu-Hadîrcă-Partidul-Liberal-Reformator!

Sturza, preşedintele Partidului Liberal Reformator Liber Schimbist Ana Guţu

Ni se spune că Partidul Liberal Reformator şi-l doreşte drept mire pe Ion Sturza, mai ales Ana Guţu, care crede că ar putea fi un mire-preşedinte care dă bine pe Altarul politic electoral. Se pare că de acest lucru este convins şi comsomolistul celebru Ion Hadîrcă, care l-a însoţit pe Sturza la Academie ca un cavaler de onoare. Sursele noastre din dormitorul Partidului Liberal Reformator ne-au comunicat că această formaţiune îşi va schimba şi sigla, pe ea urmînd să apară imaginea unui sturz şi un guţ, amîndoi goi, făcînd duş sub o pompă de petrol.

Pentru cei care nu ştiu, le spunem că, potrivit DEX, STURZ, sturzi înseamnă:

„Nume dat mai multor specii de păsări de pădure de talie mică, cu cioc conic şi puternic, cu pene brune pe spate şi albe-gălbui (cu pete brune) pe piept, care se hrănesc cu insecte, viermi, fructe etc.”, iar GUŢ,-Ă – „se zice despre porumbei cei mai ieftini, care nu joacă, nici n-au alte calităţi; un porumbel guţ, un porumb guţan.”

O fi avînd Sturza bani, o fi fiind el acceptat şi de Anuşka Guţu, dar nu trebuie să se uite faptul că acest om reprezintă eşecul politic total, iar acest lucru l-a demonstrat şi recunoscut relativ indirect. El n-o să dea nici un ban partidului, ci o să vrea să mulgă privilegii măcar pe ultima sută de metri, atît cît Partidul Liberal Reformator este la guvernare şi mai poate negocia ceva pentru el. Sturza vrea să dea un tun, pentru că ştie că partidul nu va trece pragul electoral cu el în frunte. După aceea va pleca supărat, rămînînd membru flasc al PLR, ca şi al PD.

Dar cel mai important lucru la care trebuie să se gîndească toţi este următorul: Sturza a demonstrat că este exponentul unor forţe ostile integrării noastre europene, iar asta este probat de toate declaraţiile lui publice antiguvernamentale din ultimii 4 ani. El urmează să fie cîrtiţa din interiorul guvernării a acelor forţe ostile.

Oare nu sesizează nimeni contradicţia – critică vehement guvernarea, dar aşteaptă telefoane spre a fi invitat de un partid al aceleaşi guvernări?

Oare Hadîrcă, nu şi Guţu, a fost aşa de puternic pătruns de modelul economic cel mai avantajos pentru Republica Moldova pe care l-a prezentat Sturza la Academie?

Iată cu ce nouă teorie vrea să ne aburească şi să ne afume Sturza: „L-aş numi (modelul economic; nora red.) generic coşul de fum - sînt adeptul acestui model economic. Valoarea adăugată a acestuia este combinaţia perfectă între forţa de muncă, uneltele şi capitalul. Trebuie să trecem de la modelul economic bazat pe consum la cel bazat pe ofertă. Piaţa se va găsi pentru orice vom produce noi, dar trebuie să avem o forţă de muncă calificată şi productivă.” Unde-i noutatea – poate să spună cineva?

„Dacă nu eşti om politic şi spui că nici n-ai fost, atunci de ce te amesteci în politică şi nu-ţi vezi de afaceri, bre, nene Sturza? Lasă-ne în durerea noastră, căci vezi prea bine că ne-am descurcat minunat şi fără matale! Vrei să ne întorci în anul 1999, ca să te răzbuni definitiv pe moldoveni?” Jos galoşii!