CRONOLOGIE

Principalele evenimente din Ucraina, de la începutul insurecţiei proruse

O insurecţie separatistă armată are loc în estul Ucrainei, de la începutul lui aprilie, după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, relatează AFP, care prezintă principalele evenimente pînă la declanşarea, miercuri, a unui "dialog naţional" încurajat de către occidentali.

APRILIE

- 6: manifestanţi proruşi preiau controlul asupra unor clădiri oficiale la Harkov, Doneţk şi Lugansk, în contextul în care estul şi sudul Ucrainei se confruntă cu tensiuni de la îndepărtarea puterii proruse, pe 22 februarie, la Kiev.

- 7: la Doneţk, insurgenţi proruşi proclamă o "republică suverană". Ucraina acuză Rusia că vrea să o invadeze pentru a o "dezmembra".

- 12: ofensivă a insurgenţilor la Slaviansk şi Kramatorsk.

- 13: Kievul anunţă o "operaţiune antiteroristă" în est.

- 14: separatiştii cer ajutorul preşedintelui rus Vladimir Putin.

- 16: forţele ucrainene suferă o înfrîngere la Slaviansk - şase blindate sînt confiscate de către proruşi.

- 17: acord cvadripartit (Ucraina-Rusia-UE-SUA) la Geneva asupra unei "dezescaladări".

- 18: Kremlinul confirmă că trupele sale sînt mobilizate la frontiera cu Ucraina - 40.000 de militari, potrivit NATO.

- 21: la Lugansk, insurgenţii decid un referendum, pe 11 mai, asupra independenţei în est.

- 22: Washingtonul anunţă mobilizarea a 600 de militari în Polonia şi ţările baltice.

- 24: asalt cu blindate ucrainene asupra separatiştilor, la Slaviansk, soldat cu cel puţin cinci morţi, potrivit Kievului. Putin denunţă "o crimă" care va avea consecinţe.

- 25: insurgenţi reţin şapte observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Slaviansk. Ei vor fi eliberaţi pe 3 mai.

- 28: occidentalii consolidează sancţiunile vizînd Rusia, care ameninţă cu un răspuns "dureros".

- 30: Kievul îşi plasează forţele armate în "stare de alertă totală". FMI acordă Ucrainei un împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari.

MAI

- 1: manifestanţi proruşi ocupă sediul parchetului regional de la Doneţk. Kievul reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani.

- 2: se înregistrează cele mai puternice violenţe de la schimbarea puterii de la Kiev, o zi marcată de moartea a peste 50 de persoane - 42 la Odesa (sud) şi zece într-un asalt al armatei la Slaviansk.

- 5: confruntări armate intense la Slaviansk - 30 de rebeli au fost ucişi, potrivit Kievului.

- 7: Putin propune amînarea referendumului separatist, în schimbul încetării operaţiunii militare a Kievului. El anunţă că Moscova şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, afirmaţie dezminţite de NATO şi Washington.

- 8: Kievul cataloghează drept o "parodie" porpunerea Moscovei. Insurgenţii proruşi menţin referendumul

- 9: Putin efectuează prima vizită în Crimeea. Confruntări armate violente au loc la Mariupol, în est, soldate cu peste 30 de morţi, potrivit Kievului.

- 11: regiunile Doneţk şi Lugansk spun un "da" masiv în cadrul referendumului separatist.

- 12: Moscova afirmă că "respectă" voinţa ucrainenilor din estul ţării, dar adaugă că "punerea în aplicare" a rezultatelor referendumului este necesar să aibă loc prin "dialog" cu Kievul. Separatiştii cer "alipirea" la Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Kievul şi Occidentul denunţă un "referendum ilegal".

UE extinde sancţiunile specifice.

- 13: şapte militari ucraineni sînt ucişi într-un atac comis cu lansatoare de rachete în apropiere de Kramatorsk, în regiunea Doneţk.

- 14: Ucraina lansează un "dialog naţional", încurajat de către europeni şi OSCE.

Sursa: Mediafax