CRIZA IMIGRANTILOR MUSULMANI DIN EUROPA E OPERA RUSIEI?
Poate oare fi Rusia în spatele crizei imigranţilor din Europa? Este doar o simplă coincidenţă faptul că atunci cînd Uniunea Europeană se confruntă cu un adevărat tzunami uman, Rusia întinde o mînă de ajutor Occidentului, promiţîndu-i lichidarea Statului Islamic?
Dacă e să ne amintim de evenimentele de acum două săptămîni, vedem că un val gigantic de imigranţi a apărut brusc la hotarele UE, de parcă cineva a deschis larg porţile unor lagăre din Orientul apropiat şi Turcia, în care se aflau deja refugiaţii. La acestea putem adăuga operaţiunea foarte complicată de transportare a oamenilor de pe insulele greceşti pe litoral. Toate indică asupra unui grad înalt de organizare.
O mînă nevăzută a cuiva a forţat oamenii să apară mai întîi la Budapesta, apoi în Austria. Cuvintele lui Merkel că „îi vom primi pe toţi acei care vor avea nevoie” au acţionat ca o pompă. Dar ea a spus cuvintele respective deja cînd refugiaţii mergeau în tren din Austria spre Bavaria. Cineva trebuia să-i împingă pe aceşti oameni atît de departe, încît cancelarul german să-i observe.
Cine, totuşi, a deschis porţile lagărelor de refugiaţi din Turcia, Iordania, Libia? Cine a mituit serviciile speciale ale Statului Islamic, state care, de obicei, le permit să plece numai acelora cărora vor ele să le permită? Chiar dacă nu există dovezi că în spatlee crizei din Europa (care se poate finaliza cu destrămarea UE) ar fi Kremlinul, Moscova va trage foloasele sale. Numai Rusia are potenţialul capabil să organizeze transportarea în masă a oamenilor peste Marea Egee.
Uniunea Europeană atît de mult ţine la corectitudinea politică, încît ruşii ştiau: pornind această criză miraculoasă şi propunînd concomitent ajutor, ei vor obţine rezultatul scontat. Şi au reuşit. În primul rînd, la Berlin. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, după propunerea ruşilor a chemat la abolirea sancţiunilor care au fost introduse odată cu anexarea Crimeei. “Conflictul din Ucraina poate deveni acea greutate nedorită care ne va împiedica să tratăm Rusia ca partener în soluţionarea crizei din Siria!”, a spus Sigmar Gabriel într-un interviu pentru DPA.
„UE trebuie să oblige SUA să se aşeze la masa de tratative cu Rusia”, a spus şi Frank Elbe, ex-ambasador al Germaniei în Polonia, dar şi Harald Kujat, ex-secretar general al Bundesver-ului, şi Horst Teltschik, consilier al ex-cancelarului Koll şi alţi oficiali.
Astfel, totul corespunde planurilor Rusiei, care deja s-a implicat în Siria şi Iraq-ul de Nord. Va fi recunoscută Rusia drept un partener folositor dat fiin faptul că se implică în război cu duşmanul Occidentului? Rămîne de văzut.
Sursa: "wPolityce", Polonia