CRIMINALA CATASTROFĂ AVIATICĂ DIN UCRAINA
Frontul de Est în clocot. 298 de morţi
După cum prea bine se ştie, Joi, la orele 16,5, ora Moscovei, în regiunea Donețk, Ucraina, la circa 50 de kilometri de granița cu Rusia, a fost doborît un avion al companiei Malaysia Airlines. Avionul efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur. Prăbuşirea avionului s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi și un canadian, la care se adaugă cei a căror naționalitate nu a putut fi stabilită. 80 dintre pasageri erau copii. Reuters relatează că la bord se aflau 23 de cetățeni americani.
Forţele pro-ruse preluaseră anterior controlul asupra unui arsenal anti-aerian de tip Buk
La doborîrea avionului ar fi fost folosit un lansator de rachete Buk, de origine sovietică. Pe 29 iunie, agenţia rusă ITAR-TASS scria că rebelii din Republica Doneţk au capturat sistemele anti-aeriene Buk. Reprezentanţii autoproclamatei Republici Populare Doneţk au preluat controlul unui arsenal anti-aerian de tip Buk pe 29 iunie, potrivit agenţiei ruseşti de presă.
Sistemul Buk e o familie de rachete sol-aer de origine sovietică şi din Rusia. E vorba de o familie de lansatoare mobile care pot lovi în aer. Un batalion standard Buk are un vehicul de comandă, un radar (target aquisiton radar), şase transportoare şi trei lansatoare. Un lansator de tip Buk poate trimite rachete la 25 de kilometri altitudine şi pe o distanţă de 42 de kilometri. Un lansator mobil de tip Buk se numeşte astăzi SA-17-Grizzly.
Expertul Jonathan Beale de la BBC News spune că avionul a fost doborît la o altitudine de 10.000 de metri, cu o rachetă sol-aer, ghidată prin radar. Acest lucru sugerează că avionul nu a fost doborît de un sistem portabil, care nu ajunge la o distanţă atît de mare. O altă posibilitate teoretică e ca avionul să fi fost doborît de către un avion de luptă.
Statele Unite au avut acces la imagini prin satelit, care vor identifica exact tipul de rachetă folosit
Imediat după prăbuşirea aeronavei cu pasageri în apropiere de oraşul Torez din Doneţk, consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko a declarat că avionul care zbura la o altitudine de 10.600 metri a fost doborît cu o rachetă sol-aer a sistemului de rachete antiaeriene „Buk”.
La scurt timp, surse din serviciile secrete americane confirmă ipoteza Kievului și susțin că avionul a fost doborît de o rachetă sol aer. Agențiile americane evită însă să precizeze dacă racheta a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei sau al Rusiei. La rîndul său, vicepreședintele SUA, Joe Biden, a declarat că ”nu a fost un accident, avionul a fost doborît”. Biden a mai spus că SUA vor trimite o echipă de specialiști în Ucraina, pentru a ajuta la investigații
Serviciile de informaţii ale SUA au înregistrat, se pare, lansarea rachetei care se presupune că a doborît avionul de pasageri malaezian în Estul Ucrainei, într-o catastrofă de proporţii soldată cu 298 de morţi, scrie Wall Street Journal, citînd surse din serviciile secrete, potrivit Ria Novosti, citată de Agerpres.
Citînd oficiali de la Pentagon, CNN relatase joi că mijloace tehnice americane au înregistrat momentul lansării rachetei asupra avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines şi căderea ulterioară a acestuia. „Un sistem de radiolocaţie a detectat activarea unui sistem antiaerian sol-aer şi a urmărit avionul înainte de căderea directă”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Ministerului american al Apărării.
Serviciile secrete americane, în baza analizei datelor operative, au stabilit că o singură rachetă a doborît avionul Boeing 777-200, care se afla în acel moment la o altitudine de croazieră, a relatat şi postul de televiziune american ABC, indicînd că deocamdată nu se ştie dacă racheta a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei sau al Rusiei şi nici cine a efectuat lansarea.
Separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele
Un grup de rebeli pro-ruşi, care luptă sub numele „Bes”, au lovit avionul Boeing 777 al Malaysian Airlines cu o rachetă sol-aer de provenienţă rusească, susţine SBU. „Bes” a raportat doborîrea avionului către coordonatorul grupului, Vasil Mikolaiovici Geranin, colonel în Directoratul Principal de Informaţii (GRU) din Forţele Armate Ruse.
Valentin Nalivaichenko, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), spune că agenţiile şi autorităţile de la Kiev n-au nici o îndoială că avionul Malaysia Airlines MH17, care a fost doborît Joi seară în Estul Ucrainei, a fost atacat din comanda ruşilor. Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată.
Se laudă cu doborîrea avionului
Unul dintre liderii separatiştilor por-ruşi din regiunea ucraineană Doneţk, Igor Girkin, zis şi Strelkov, a apucat să se laude că a doborît un avion, acesta vorbind de un transportor AN-26, fiind posibil, însă, să fi fost vorba de aeronava Boeing 777 care s-a prăbuşit lîngă graniţa cu Rusia.
Într-o postare pe pagina sa de pe site-ul rusesc de socializare "VKontakte", Igor Girkin scria: "În apropiere de localitatea Torez tocmai am doborît un avion, un AN-26. A căzut undeva lîngă mina "Progres". Am dat avertismente ca nici un avion să nu treacă prin spaţiul nostru aerian. Nava s-a prăbuşit în cîmp. Locuitorii din zonă nu au fost afectaţi. Niciun civil nu a fost rănit", a scris acesta. AN-26 este un avion sovietic de transport, frecvent folosit de armata ucraineană. Torez, un oraş de 80.000 de locuitori, se află la 40 de kilometri de Doneţk, în zona în care avionul Boeing 777 s-a prăbuşit.
Postarea separatistului a fost scrisă la ora 17:50, la scurt timp după ce au apărut primele informaţii despre prăbuşirea aeronavei cu pasageri care se îndrepta spre Kuala Lumpur. Potrivit ministrului de Interne din Ucraina, avionul de pasageri ar fi fost doborît de o rachetă sol-aer.
Atît autorităţile din Ucraina, cît şi cele din Rusia, au negat că ar fi doborît avionul.
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a transmis, prin purtătorul său de cuvînt, că "Nu este vorba de un simplu incident, nici de o catastrofă, este un act terorist". Poroșenko a declarat că deține informații ce pot demonstra implicarea Federației Ruse în doborîrea avionului, iar acestea au apărut pe site-ul serviciului ucrainean de informații, SBU. Este vorba despre înregistrarea unei convorbiri între separatiștii cazaci din estul Ucrainei și un presupus ofițer rus, al cărei conținut este
Interceptarea SBU ce poate demonstra că separatiștii pro-ruși au doborît avionul din Ucraina
Iată şi textul convorbirii telefonice înregistrate dintre rusul Igor Bezler, conducătorul combatanților pro-uși din detașamentul BES, cu coordonatorul său, Gheranin Vasilii Nicolaevici, colonel în Statul Major al Serviciului de Spionaj Militar al armatei ruse. Convorbirea a avut loc la puțin timp după prăbușirea avionului civil Boeing 777.
- Tocmai am doborît un avion. A căzut în apropiere de Enakievo.
- Piloţi? Unde sunt piloţii?
- Am plecat să căutăm avionul doborît şi să facem fotografii. Se vede o coloană de fum...
- Acum cîte minute?
- Aproximativ 30 de minute. După ce au inspectat avionul, teroriştii au stabilit că au doborît o aeronavă civilă.
***
- Da, domnule maior!
- ...aşa că au fost cei de la Chernukhinsk care au doborît avionul. De la punctul de frontieră Chernukhinsk, cazacii de lîngă Chernukhino.
- Avionul s-a rupt în bucăţi cînd era în aer, aproape de mina Petropavlovskaya. Sunt primii 200 de morţi pe care i-am găsit. Sunt civili.
***
- Cum merg lucrurile? Sunt mulţi oameni?
- La dracu`! Resturile au căzut direct în curţile lor!
- Ce fel de avion e?
- Nu-mi dau seama încă. Nu m-am apropiat de fuselaj. Acum sunt în locul în care au căzut primele cadavre. Sunt bucăţi de avion, scaune, corpuri...
- Sunt arme?
- Absolut nimic. Obiectele civililor, resturi medicale, prosoape, hîrtie igienică.
- Documente sunt?
- Da. Ale unui student din Indonezia. De la UniversitateA Thomson.
***
- Cît despre avionul ăsta doborît lîngă Snejnoe-Torez. S-a dovedit a fi unul de pasageri. A căzut la ieşirea din Grabovo, sunt o grămadă de trupuri de femei şi copii. Cazacii se uită acum prin jur.
- La TV spun că este un avion AN-26 ucrainean. Dar scrisul de pe el zice „Malaysian Airlines”. Ce făcea deasupra Ucrainei?
- Păi înseamnă că aducea spioni. Ce dracului căuta să zboare? Suntem în război!
Precedente
Unii experţi vorbesc despre faptul că e vorba de rebelii susţinuţi de către Rusia. Luni, rebelii au doborît un avion militar cargo al ucrainenilor. Rebelii şi-au asumat responsabilitatea pentru doborîrea avionului Antonov AN-26, deşi ministrul Apărării din Ucraina, Valeri Heletei, susţine că racheta putea fi acţionată şi din Rusia. Heletei a menţionat că avionul zbura la o altitudine prea mare pentru a fi o ţintă pentru rebelii separatişti. De asemenea, Miercuri seară, un avion de vînătoare ucrainean a fost doborît de o rachetă aer-aer, trasă dintr-un avion rus. Autorităţile ucrainene acuză Moscova de faptul că susţine insurgenţa din estul Ucrainei. Purtătorul de cuvînt al Consiliului de Securitate din Ucraine, Andrei Lisenko a declarat că pilotul avionului Sukhoi 25 a reuşit să părăsească avionul înainte ca acesta să se prăbuşească.
Luări de poziţie
Separatiștii pro-ruși din Estul Ucrainei a negat imediat că ar fi implicați în doborîrea avionului malaezian, susținînd că nu dețin armament capabil sa lovească ținte la asemenea altitudine. La fel, ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a susținut că țara sa nu are nici o implicare în tragedia din Ucraina.
Reacția Kremlinului la ofensiva mediatică ucraineană și occidentală a fost lansarea speculaţiei că racheta sol-aer ar fi putut fi lansată de forțele ucrainene, avînd în vedere că la aproximativ aceeași oră și pe același culoar de zbor ar fi urmat să treacă avionul prezidențial care îl aducea la Moscova pe președintele rus Vladimir Putin, venind din Brazilia.
Poziția președintelui Putin a fost una acuzatoare la adresa Ucrainei, care ar purta întreaga responsabilitate a tragediei. ”Vreau să se noteze că această tragedie nu s-ar fi întîmplat daca în aceste teritorii ar fi fost pace, dacă nu ar fi fost reluate acțiunile militare în Estul Ucrainei. Și, cu siguranță, statul pe teritoriul căruia s-a întîmplat aceasta poarta întreaga responsabilitate pentru tragedie”, a spus Putin.
Președintele Barack Obama a avut o primă reacție prudentă: ”Se pare că este o tragedie groaznică. SUA vor oferi tot sprijinul pentru a vedea ce s-a întîmplat și de ce”. Preşedintele Statelor Unite a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines.
Senatorul republican John McCain a fost mult mai dur: ”Este un act de terorism revoltător, iar cei implicați direct, dar și indirect, trebuie să fie trași la răspundere. Și dacă aceștia sunt ”separatiștii”, care sunt ruși, Vladimir Putin ar trebui să plătească foarte scump. Însă nu vreau să trag vreo concluzie pînă cînd nu avem toate informațiile. Nu vreau să trag vreo concluzie”.
Hilalry Clinton, potențială candidată la Casa Alba în 2016, a spus: ”Întrebarea pe care as pune-o este cine ar fi putut să-l doboare, cine a avut echipamentul – în mod evident este o rachetă antiaeriană. Cine a avut pregătirea pentru asta? Probabil sunt insurgenții ruși. Daca vor fi probe care să indice asta, atunci echipamentul trebuie să fi provenit din Rusia. Ce ar mai putea să facă sau ce au mai făcut rușii, nu știm”, a spus Clinton.
După această catastrofă aviatică, cele mai multe companii europene şi americane evită să mai survoleze Ucraina.
Agenţia federală americană a aviaţiei (FAA) a cerut joi avioanelor comerciale americane să evite spaţiul aerian din Estul Ucrainei, în urma prăbuşirii avionului malaysian în această zonă, relatează AFP, potrivit Mediafax. FAA a lansat acest apel "din cauza evenimentelor recente şi unor potenţiale noi activităţi periculoase".
Compania Air France a anunţat că a "luat decizia de a nu mai survola Estul Ucrainei". În Germania, Lufthansa, numărul unu printre companiile aeriene de transport în Europa, a decis că ocolească "spaţiul aerian ucrainean începînd din acest moment". O decizie similară a luat compania italiană Alitalia.
Coincidenţe bizare privind prăbuşirea avionului Boeing 777: Zborul MH17, distrus în data de 17.07 la ora 17
Coincidenţă sau nu, avionul MH 17 s-a prăbuşit la ora 17 în data de 7.17.2014. Coincidenţele par să se ţină lanţ. În primul rînd, primul zbor al avionului Boeing 777, cu codul MH 17, a avut loc în data de 17.07.1997, ajungînd să fie distrus exact 17 ani mai tîrziu, tot într-o zi de Joi. Mai mult, avionul a fost deturnat în jurul orei 17.