Crime impotriva patrimoniului cultural ucrainean savirsite de catre ocupantii rusi

În Ucraina, ocupanţii au distrus şi au deteriorat peste 250 de instituţii culturale. ICIP lucrează deja pentru a începe reconstrucţia acestor facilităţi în teritoriile eliberate. Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale a verificat deja peste 250 de instituţii culturale distruse şi avariate de ocupanţii ruşi. Acest lucru a fost anunţat în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul Media din Ucraina de către ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko.

"Verificăm toate datele despre acele instituţii culturale care au suferit de pe urma războiului şi au fost distruse. Din cîte îmi amintesc, acum sunt peste 250 de astfel de instituţii. În diferite grade de distrugere", a spus el.

Ministrul a menţionat că ICIP lucrează deja pentru a începe reconstrucţia acestor instituţii în teritoriile eliberate.

„Sper că, în viitorul apropiat, vom avea o astfel de oportunitate”, a spus el.

Lista siturilor de patrimoniu cultural deteriorate din Ucraina include: Insula Khortytsia din Zaporoje, Biblioteca Publică Makariv din regiunea Kiev, Casa profesorului, din 1925, din regiunea Harkiv şi alte monumente.

Au fost înregistrate crime împotriva patrimoniului cultural în 11 regiuni din Ucraina şi din Capitală. Cea mai mare distrugere a patrimoniului cultural are loc în regiunile Harkov, Doneţk, Kiev, Cernihiv, Lugansk şi Sumy. Dintre toate cele mai afectate sunt siturile religioase.