CREAREA CONSILIILOR DE SECTOR SI A PRIMARIILOR SECTOARELOR IN CHISINAU A FOST AMINATA PINA IN ANUL 2019

Instituirea consiliilor sectoriale şi a primăriilor sectoarelor în municipiul Chişinău a fost amînată pînă în anul 2019. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege aprobat astăzi de Parlament în două lecturi.

Proiectul prevede modificări la Legea privind administraţia publică locală şi a fost înaintat de preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat. Legea respectivă stipulează că, începînd cu data alegerilor locale generale din anul 2015, vor fi instituite „consiliile sectoriale” şi „primăriile sectoarelor” în municipiul Chişinău. Vlad Filat a argumentat necesitatea amînării implementării acestor prevederi prin faptul că “instituirea noilor subdiviziuni teritoriale în municipiul Chişinău din anul 2015 va genera dificultăţi la nivel de funcţionare a autorităţilor create”.

“Cadrul legislativ în vigoare nu prevede competenţe pentru aceste structuri şi nici raporturi între autorităţile municipale existente cu cele nou create. Totodată, nu există un mecanism clar care ar prevede modalitatea repartizării veniturilor şi distribuirii cheltuielilor către sector, creîndu-se astfel un vid legislativ la acest capitol”, a afirmat Filat.

Decizia privind instituirea consiliilor sectoriale şi a primăriilor sectoarelor în municipiul Chişinău a fost luată în anul 2006. Implementarea acestor prevederi a mai fost amînată de două ori pînă în prezent.