Coronavirusul, pretext pentru politicienii lași. De ce uităm de ceilalți morți?

Răspîndirea și întreținerea panicii pentru anihilarea speranței

Mihai Conțiu

În absolut toate țările puternic industrializate, deci net superioare din toate punctele de vedere Republicii Moldova, coronavirusul i-a luat pe nepregătite pe guvernați și sistemele de Sănătate, fiind depășiți de situație. Știm prea bine ce s-a întîmplat și continuă să se întîmple în țările europene. La fel și în SUA, unde cei morți au ajuns să fie înmormîntați în gropi comune. Peste tot e o jale de nedescris. Spitalele sunt supraaglomerate, cei contaminați sunt selectați doar dacă sunt în stare extrem de gravă, iar asta pentru că medicii sunt teribil de copleșiți de numărul mereu crescînd de pacienți, serviciile de la morgă nu fac față comenzilor și morții sunt incinerați pe bandă rulantă. Zilnic vedem astfel de imagini apocaliptice. Deasupra lor, însă, guvernanții acestor State monitorizează situația și se luptă cu disperare să tempereze, să reducă la limită dimensiunile haosului. În această situație de urgență, cetățenii și restul politicienilor se supun directivelor restrictive impuse de Guverne, nu protestează și nu transformă pandemia în dividende politice partinice sau pentru anumiți lideri.

În Republica Moldova, deși este instituită Starea de Urgență, nu există acea situație apocaliptică la fel ca și în China, Italia, Spania, Anglia, SUA etc. Aceasta în contextul în care sistemul de Sănătate național este înfiorător de slăbit în comparație cu cel din Țările dezvoltate pomenite. Cu toate acestea, în timpi similari de evoluție a coronavirusului cu cei din Statele amintite, în Republica Moldova au fost înregistrate numere infinit mai mici de decese, în primul rînd, și contaminări. Aceasta înseamnă că există o monitorizare politică și profesionistă extrem de responsabilă, că medicii martiri, depășiți și ei de situație ca și confrații lor din Occident, reușesc să facă minuni cu ceea ce au la îndemînă. Să reținem că de ajutoare externe are nevoie nu doar Republica Moldova, ci și Țările dezvoltate amintite mai sus!

Pe de altă parte, să reținem că, în Republica Moldova, pandemia nu a adus și foamete, criză de alimente, disperare printre oameni din cauză că magazinele sunt golite de alimente, așa cum, de pildă, se întîmplă în puternica Italie ori prin alte părți. De bine, de rău, rezerve alimentare sunt, iar autoritățile au luat măsuri la timp pentru aprovizionarea voluntară cu alimente a bătrînilor țintuiți forțat la domiciliu.

Pe acest fundal, politicienii spectatori, autoizolați și adversari ai guvernării ”vînează orice scăpare, oricît de mică, doar pentru a critica în termeni dintre cei mai exagerați și duri autoritățile, avînd doar meschinul scop de a fi invitați pe la posturile de televiziune, în speranța dobîndirii unor simpatii electorale. Ei, în sinea lor, se bucură de existența acestei pandemii. Imaginați-vă ce acuze ar fi proferat dacă și în Republica Moldova ar fi fost ca în China, Italia, Spania, Anglia, SUA etc.! Aici mă refer la Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Andrian Candu, ”evadatul” Ilan Șor și alții.

Un rol însemnat în această afacere murdară și criminală îl au și televiziunile care îi invită pe aceștia doar pentru că vocalizează critici și lansează diversiuni la adresa guvernarii. E suficient să ne uităm la știrile unor posturi ca Pro Tv, Jurnal Tv ori Tv8 ca să înțelegem mai bine. Acolo reporterii și prezentatorii prezintă agresiv și cu o satisfacție ușor de receptat orice știre despre noi contaminări, despre ultimul deces, despre neajunsurile din spitale și despre greșelile autorităților. Lor le lipsește compasiunea și solidaritatea cu absolut toți cei care se află în prima linie de luptă cu pandemia. Aceștia deplîng fariseic condițiile medicilor doar ca pretext de a se război, pe față, cu autoritățile, iar asta tot sub stimulente editoriale politice favorabile invitaților lor amintiți mai sus.

În nici o Țară democratică afectată de pandemie politicienii din opoziție și mass-media afiliată lor nu-și țin telespectatorii și concetățenii într-o tensiune generală apocaliptică, menită să ”le dea certitudinea” că trebuie să se aștepte la ce-i mai rău”, să le ucidă speranța. Excepție fac Țări mai mici, mai disputabile între politicienii corupți și lipsiți de scrupule și mai vulnerabile în fața dezinformărilor, așa cum, de exemplu, sunt Republica Moldova, România și alte cîteva.

Toți, dar absolut toți sunt niște lași care folosesc coronavirusul drept pretext pentru afirmarea lor politică. Observați că, încă de la declanșarea pandemiei, politicienii amintiți și posturile de televiziune menționate mai sus exploatează, iar asta obsesiv, următoarele cîteva subiecte pe care ei le consideră vulnerabilități pentru autorități și avantaje politice pentru ei:

Condițiile infernale de muncă pe care le întîmpină mediciiAcești diversioniști politici și mediatici fac tot posibilul să-i țină încordați pe moldoveni și atenți doar la ce se întîmplă în Republica Moldova. Intenția lor e ca să-i facă pe moldovenii să creadă că doar în Republica Moldova medicii au probleme, lipsuri, că sunt depășiți de situație. În realitate, în Țări puternic industrializatebogate și cu un sistem de Sănătate infinit mai perfecționat și bine pus la punct decît cel din Moldova medicii de acolo se confruntă cu probleme mult mai grave decît ale celor moldoveni.

”Incapacitatea” autorităților de a gestiona pandemia și Țara. Mediatizarea cinică a acestei manipulări are țintă politică – sabotarea încrederii în autorități, crearea impresiei că nu pot gestiona pandemia și Țara și că doar ei, politicienii spectatori, ar ști cum să procedeze! Doamna fostă ministră Nemerenco și domnul actual deputat Alaiba de la PAS nu cer deja demisia ministrului Sănătății Viorica Dumbrăveanu și a Președintelui Dodon?! Așa le pare lor că e bine!  În realitate, conducători puternici ai lumii din SUA, Anglia, Franța, Germania, Rusia, Italia, Spania etc. sunt mult mai copleșiți de această pandemie decît autoritățile moldovenești, numai că moldovenii nu trebuie să știe asta, ei trebuie să creadă că autoritățile de la Chișinău sunt unicele în lume care au probleme!

Accesul la informațieManipulatorii politici și mediatici amintiți mai provoacă intenționat panică printr-o serie de acuze aduse autorităților, acuze care, realmente, ar trebui aduse lor. Sub pretextul accesului liber la informație, aceștia ar dori ca medicii și autoritățile să le spună exact chiar și  cum se chinuiesc înainte de moarte cei infestați cu coronavirus, ce au mîncat, dacă și-au făcut nevoile pe ei, dacă au fost plînși de rude etc. Deontologia medicală a fost însușită firesc și de către autoritățile a căror misiune principală e aceea de a nu semăna panică, de a proteja populația spre a-i reda optimismul. Mass-media ostilă și diversionistă nu le dă nici după moarte liniște celor dispăruți, scormonindu-le selectiv biografia, căutîndu-le rudele dornice să acuze autoritățile cu orice preț. Se vorbește însă mai puțin despre culpa celui care, din inconștiență, și-a contaminat părinții ori copiii.

Sensibilizarea manipulantă a moldovenilor în privința morțilorComparativ cu alte țări afectate de pandemie, numărul celor decedați este infinit mai mic și avem speranța că așa și va rămîne. Observați că în Moldova nu se moare pe capete ca în alte părți!  Dacă luăm în calcul timpul cînd pragul deceselor a atins numărul 30, constatăm că nici o instituție mass-media și nici un politician critic ”nu a fost curios și nici interesat” să afle și să declare public cîți alți moldoveni au mai murit în această perioadă și din ce motiveVor să ne facă să credem că acum se moare doar de pandemie!

Fiți siguri că numărul celor decedați din alte cauze este infinit mai mare, numai că ”ghinionul acestor critici ai autorităților” a fost acela că cei decedați din alte pricini ”nu s-au aflat în preajma coronavirusului”. În acest context, într-un articol bine documentat publicat în EVZ.RO, publicistul român Adrian Pătrușcă notează:

”…Marți, 7 Aprilie, dr. Deborah Birx, coordonatoarea Grupului de Combatere a Epidemiei din Statele Unite, a făcut, în cadrul briefingului zilnic de la Casa Albă, o declarație șocantă: „Dacă cineva cu Covid-19 moare, îl socotim ca mort DE Covid-19”. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase și figură importantă a Grupului, a întărit, rîzînd: „Nu îmi imaginez că este internat cineva cu coronavirus la o unitate de terapie intensivă, avînd și o suferință cardiacă mai veche și, dacă moare, o să declare cineva drept cauză a morții un atac cardiac.”  

Fox News, care a reprodus cele două declarații halucinante, a prezentat și o recomandare a CDC (Centers of Disease Control and Prevention), principalul institut de sănătate publică din Statele Unite, făcută în Aprilie 2020, cu privire la cauzele deceselor în perioada epidemiei: „În cazurile în care nu poate fi stabilit un diagnostic clar de COVID-19, dar acesta este bănuit sau probabil (ex: circumstanțele sunt convingătoare într-un grad de certitudine rezonabil), atunci este acceptabil să menționezi COVID-19 pe un certificat de deces ca «probabil» sau «presupus».”

Invitat în cadrul emisiunii de la Fox, doctorul Scott Jensen, a comentat că ghidul CDC privind certificatul de deces le cere medicilor „precizie” și „exactitate”. În mod straniu, însă, a observat el, directivele generale nu se mai aplică la Coronavirus. (…) El a precizat: „Ideea că permitem oamenilor (medicilor) să manipuleze și să se joace cu cifrele este o mare problemă, deoarece subminăm încrederea publică.” Jensen a afirmat că, potrivit directivelor CDC, un pacient care moare lovit de un autobuz și este testat pozitiv la coronavirus, ar fi înregistrat ca decedat de coronavirus. El a găsit și o posibilă explicație a „laxității” indicațiilor, cînd este vorba de actuala epidemie:

„Medicare (sistemul american de asigurări de sănătate) a stabilit că dacă ai un internat cu COVID-19 în spital, primești 13.000 de dolari. Dacă pacientul cu COVID-19 are nevoie de ventilație artificială, primești 39.000 de dolari; de trei ori mai mult. Nu-mi poate spune nimeni mie, după 35 de ani de medicină, că uneori astfel de lucruri nu au impact asupra a ceea ce facem.”

Profesorul Walter Ricciardi, consilier științific al Ministerului italian al Sănătății, oferea și el, într-un articol din 23 Martie, apărut în The Telegraph, o explicație halucinantă pentru rata mare a mortalității de COVID-19 în Italia:

„Modul în care clasificăm moartea în țara noastră este foarte generos, în sensul că toate persoanele care mor în spitale, cu coronavirus, sunt considerate că au murit din cauza coronavirusului. „La reevaluarea făcută de către Institutul Național de Sănătate, doar 12% (!) dintre certificatele de deces ar arătat o cauzalitate directă cu coronavirusul, în timp ce 88% dintre pacienții care au murit aveau cel puțin o pre-morbiditate – mulți aveau două sau trei.”

Ca să se știe! Acum ce mai spun cei care-l ironizau pe Igor Dodon după ce Președintele a zis că acest coronavirus poate trece prin noi ca o gripă, chiar fără să-l simți?